Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αιφνιδιασμός από τη μετακίνηση του Δένδια στο υπ. Άμυνας - Στο Ανάπτυξης ο Σκρέκας - Στον αέρα η ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Αιφνιδιασμός από τη μετακίνηση του Δένδια στο υπ. Άμυνας - Στο Ανάπτυξης ο Σκρέκας - Στον αέρα η ρύθμιση των κόκκινων δανείων
Διαψεύστηκαν τα σενάρια ευρύτερου ανασχηματισμού και ανάληψης του υπουργείου από τον Α. Σαμαρά
Ο Νίκος Δένδιας είναι ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας στη θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος αναλαμβάνει πλέον τα καθήκοντά του ως Επίτροπος Μετανάστευσης στην Κομισιόν. 
Τη θέση του Ν. Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο βουλευτής Τρικάλων, Κώστας Σκρέκας. 
Η απόφαση αποτελεί έκπληξη καθώς διαψεύδονται τα σενάρια περί ανάληψης του υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ή από κάποιοιν απόστρατο. 
Επίσης διαψεύστηκαν τα σενάρια ευρύτερου ανασχηματισμού της κυβέρνησης. 
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι εντύπωση προκαλεί η μετακίνηση του Ν. Δένδια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το ζήτημα της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Δ. Αβραμόπουλο στις 14:30 στο Μέγαρο Μαξίμο.
Η συνάντηση θα είναι η τελευταία με τον κ.Αβραμόπουλο ως υπουργό Άμυνας.

Το παρασκήνιο της μετακίνησης Δένδιας - Αφορμή η κόντρα με τον Γκ. Χαρδούβελη

Η αντιπαλότητα του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη για το ζήτημα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, αποτέλεσε την αφορμή η οποία οδήγησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην απόφαση να αλλάξει το χαρτοφυλάκιο του μέχρι σήμερα υπουργού Ανάπτυξης.
Οι σχέσεις Δένδια – Χαρδούβελη ήταν οριακές, καθώς ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας τασσόταν υπέρ της διαπραγμάτευσης κάποιων σημείων για τη ρύθμιση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης παρέμενε άκαμπτος ακολουθώντας τις μνημονιακές επιταγές.
Λίγο μετά τις 13:00 ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ότι Υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας.
Υπουργός Ανάπτυξης τοποθετείται ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας  Σκρέκας.
Η μετακίνηση αυτή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά τόσο για την αποτελεσματικότητα του κ. Δένδια όσο και για το πόσο η κυβέρνηση έχει λάβει σοβαρά μια ρύθμιση που περιμένει όλη η αγορά εδώ και αρκετούς μήνες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι λίγες εβδομάδες πριν η κυβέρνηση η οικονομία αντιμετώπιζε μια ιδιότυπη «παύση πληρωμών» από τους ιδιώτες, οι οποίοι ανέμεναν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».
Οι πρωτοβουλίες αυτές ήλθαν με τεράστια καθυστέρηση και χωρίς τη συνεννόηση με την τρόικα, ενώ τις ημέρες της παρουσίασης του σχεδίου υπήρξε «δυσαρμονία» θέσεων του Υπ. Ανάπτυξης και του Υπ. Οικονομικών, η οποία μάλιστα ήρθε στην επιφάνεια από πρωτοβουλία (λάθος;…) του οικονομικού επιτελείου.
Μάλιστα, μπορεί το Υπ. Ανάπτυξης να έχει καταθέσει τη σχετική τροπολογία για τα δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ωστόσο τα λάθη και οι αντιδράσεις γιγαντώνονται.
Προκαλεί επομένως έντονο προβληματισμό η κίνηση αυτή του Μαξίμου, όχι μόνο για τη μετακίνηση του κ. Δένδια αλλά και για την τοποθέτηση στη θέση του κ. Σκρέκα, του πολιτικού μηχανικού από τα Τρίκαλα.

Αιφνιδιασμός… σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την τοποθέτηση του Ν. Δένδια στο Υπ. Άμυνας και του Κ. Σκρέκα στο Υπ. Ανάπτυξης

Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν τόσο οι «γαλάζιοι» βουλευτές όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την κίνηση του πρωθυπουργού να αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο του Υπ. Ανάπτυξης από τον Ν. Δένδια.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετείχαν χτες στη σύσκεψη με τον Ν. Δένδια που τους ενημέρωσε για τα «κόκκινα δάνεια» σχολίαζαν ότι ο απερχόμενος υπουργός τους ανανέωσε το ραντεβού για να υπάρξουν βελτιώσεις, ενώ δεν έδινε, όπως έλεγαν, την παραμικρή εικόνα ότι γνωρίζει κάτι για την μετακίνηση του.
Την ίδια ώρα «γαλάζιοι βουλευτές» σχολίαζαν την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά σημειώνοντας ότι το χαρτοφυλάκιο του κ. Δένδια σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το αν θα μπορέσει σύντομα να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο ο νέος Υπουργός.
Όλα δείχνουν πάντως ότι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ενδέχεται να μην είχε γνώση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα παρά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.
Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν ότι τα τηλεφωνήματα έγιναν σήμερα το πρωί αιφνιδιάζοντας τόσο τον Ν. Δένδια όσο και τον κ. Σκρέκα.
Η ανάληψη του Υπ. Εθνικής Άμυνας από τον κ. Δένδια επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr ότι αν και δέχτηκε εισηγήσεις ο πρωθυπουργός να αναλάβει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο κρίθηκε απαραίτητο να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ο κ. Δένδιας, καθώς λόγω των αυξημένων τουρκικών προκλήσεων και του «κόκκινου συναγερμού» που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο κρίθηκε απαραίτητη η φυσική παρουσία προσώπου στην πολιτική ηγεσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης