Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «Ποτάμι» και ο Στ. Θεοδωράκης προτείνουν την εξάλειψη του όρου «Έθνους» από το Σύνταγμα της Ελλάδας!

Το «Ποτάμι» και ο Στ. Θεοδωράκης προτείνουν την εξάλειψη του όρου «Έθνους» από το Σύνταγμα της Ελλάδας!
Άνευ λογικής και ουσίας οι προτάσεις των στελεχών του κόμματος το Ποτάμι για τη συνταγματική αναθεώρηση
Ενώ η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο στην καθημερινή «ατζέντα», ορισμένες πολιτικές παρατάξεις αρέσκονται στο να καταφεύγουν σε προκλητικές προτάσεις, οι οποίες στερούνται κάθε λογικής.
Ο λόγος λοιπόν για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη «Το Ποτάμι», το οποίο προωθεί μία άκρως αμφιλεγόμενη και προκλητική για το κοινό αίσθημα πρόταση.
Πιο συγκεκριμένα, ο συνταγματολόγος Σταύρος Τσακυράκης, στενός συνεργάτης του Στ. Θεοδωράκη και μέλος του κόμματος, προτείνει να απαλειφθεί από το άρθρο 1 του Συντάγματος – δηλαδή το βασικότερο σημείο του Συντάγματος – ο όρος… «Έθνος»!
Ειδικότερα, προκρίνει την παράλειψη του όρου «Έθνους» από το Άρθρο 1 του Συντάγματος, το οποίο περιγράφει τη μορφή του πολιτεύματος.
Βάσει του ισχύοντος Συντάγματος, το πολίτευμα της Ελλάδας ορίζεται ως εξής:
1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία
3. Όλες οι εξουσίας πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα
Το «Ποτάμι» λοιπόν θεωρεί πως ο «εκσυγχρονισμός» του Συντάγματος έγκειται στην… απαλοιφή του όρου «Έθνους», καθώς όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «δεν προσθέτει τίποτα το ουσιαστικό στη συνταγματική ρύθμιση, είναι ικανό να δημιουργήσει συγχύσεις και παρερμηνείες, στο μέτρο που αντιδιαστέλλεται (ατυχώς) την εθνική με τη λαϊκή κυριαρχία».
Ο Στ. Θεοδωράκης επομένως, καλό θα ήταν να αποσαφηνίσει άμεσα και ευθέως εάν οι προτάσεις του Στ. Τσακυράκη υιοθετούνται και από το ίδιο το «Ποτάμι».





Καταλήγοντας, αξίζει να σημειωθεί πως η παράγραφος 3 του Συντάγματος της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο των σύγχρονων δημοκρατιών ορίζει τα εξής: «Πηγή κάθε εξουσίας είναι αποκλειστικά το έθνος. Κανένα σώμα, κανένα άτομο δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία που δεν απορρέει από το έθνος».
Ας ελπίσουμε πως ο Στ. Θεοδωράκης και το «Ποτάμι» να μην επιθυμούν να... αμφισβητήσουν και το γαλλικό Σύνταγμα!

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης