Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ μια συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας; - Εσκεμμένες οι αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών του

Γιατί συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ μια συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας; - Εσκεμμένες οι αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών του
Η χώρα είναι «δεμένη» χειροπόδαρα απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον το γνωρίζει πάρα πολύ καλά
Ένα θέατρο παραλόγου παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν ρίξει στο τραπέζι κάθε «απίθανη» ιδέα για τις πρόωρες εκλογές και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για ποιο λόγο όμως η Κουμουνδούρου εμφανίζεται ως ένας σύγχρονος πύργος της Βαβέλ, δείχνοντας ότι είναι ένα κόμμα που δεν έχει για συγκεκριμένη γραμμή;
Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαδικασία μιας μεγάλη αλλαγής πολιτικής, κατά το κοινώς λεγόμενο κάνει τη μεγάλη «κωλοτούμπα».
Από το «θα σκίσουμε τα μνημόνια, θα τα καταργήσουμε με ένα νόμο», έχει περάσει στο «εάν δεν έχουμε αυτοδυναμία δεν μπορούμε να μην εφαρμόσουμε το μνημόνιο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά ότι τα περιθώρια που θα έχει ως κυβέρνηση είναι μηδαμινά.
Ο Τσίπρας, μετά τις περιοδείες του στο εξωτερικό το κατάλαβε πολύ καλά.
Επίσης, η επιστροφή στη μετριοπάθεια είναι και μια στρατηγική προσέλκυσης επιπλέον ψήφων, όπως απέδειξαν και οι εκλογές του 2012.
Έτσι, υπό αυτά τα δεδομένα, το ΣΥΡΙΖΑ τον συμφέρει η κυβέρνηση να καταλήξει μέσα στο επόμενο διάστημα σε μια συμφωνία με την τρόικα, ή με τους Ευρωπαίους για το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.
Γιατί αν συμφωνηθεί κάτι τώρα, η «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα γίνει κυβέρνηση, θα είναι περισσότερο… ακριβείας.
Θα είναι δηλαδή πιο εύκολο να επικαλεστεί τη δέσμευση της χώρας από τις συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε να αποφύγει την κριτική που, ούτως ή άλλως, θα του ασκηθεί για την εφαρμογή του όποιου μνημονίου.
Όπως ακριβώς έκανε και η Νέα Δημοκρατία, όταν από τα προγράμματα του Ζαππείου έφτασε να εφαρμόζει το μνημόνιο που συμφωνήθηκε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, επικαλούμενη δέσμευση της χώρας, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διαμορφώσει την επιχειρηματολογία του όταν γίνει κυβέρνηση.
Η χώρα είναι «δεμένη» χειροπόδαρα απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον το γνωρίζει πάρα πολύ καλά.
Όσο οδεύει προς την εξουσία τόσο θα στρογγυλεύει την ρητορική του.
Και όσο οδεύει προς την εξουσία τόσο λιγότερο βάρος από τις σκληρές πολιτικές θα θέλει να αναλάβει.
Επομένως, μια συμφωνία με την τωρινή κυβέρνηση για την Ελλάδα, θα απαλλάξει την Κουμουνδούρου από το βάρος της συνέχισης της μνημονιακής εποχής της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης