Τελευταία Νέα
Πολιτική

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάληψη της εξουσίας είναι απασφαλισμένη χειροβομβίδα - Ανησυχούν για την Τρόικα

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάληψη της εξουσίας είναι απασφαλισμένη χειροβομβίδα - Ανησυχούν για την Τρόικα
Οχυρωμένος πίσω από την επικοινωνιακή μεθοδολογία του…«εκλογές χθες» ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τις εξελίξεις να τον προσπεράσουν
Την ιστορική στιγμή της επιβεβαίωσης των προβλέψεών του για την «άφιξη» ενός νέου πακέτου μέτρων που συνθέτουν στην πραγματικότητα ένα νέο μνημόνιο, δείχνει να αφήνει ανεκμετάλλευτη ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Οι ανεξέλεγκτες απαιτήσεις της τρόικα και η επιβολή - τελικά- νέων δυσβάσταχτων μέτρων αλλά και περικοπών σε μία ημιθανή οικονομία αποδεικνύουν ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε προβλέψει σωστά.
Είναι ξεκάθαρο ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει την τρύπα του δημοσιονομικού κενού, το ύψος της οποίας προσδιορίστηκε από την τρόικα και τους δανειστές κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αίσθηση και ερωτηματικά γεννούν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζονται μάλλον «χλιαρές» και «ασυντόνιστες» σε σχέση με τις ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης.
Οχυρωμένος πίσω από την ρητορική και την επικοινωνιακή μεθοδολογία του …«εκλογές χθες» ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τις εξελίξεις να τον προσπεράσουν.
Η εσωκομματική «βαβέλ» θέσεων, η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή και η συνάντηση των αρχηγών αποτελούν το «δέντρο» των γεγονότων στο οποίο φαίνεται πως επικεντρώνει την προσοχή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
Το αποτέλεσμα είναι ότι χάνει το «δάσος» που είναι η επιβολή ενός νέου μνημονίου.
Με 21 κυβερνητικούς βουλευτές να εκφράζουν αμφιβολίες για τη συμφωνία με τους δανειστές γεγονός που καθιστά ακόμα πιο απίθανη την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, η Κουμουνδούρου εμφανίζεται τουλάχιστο «αμήχανη και μουδιασμένη».
Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό έχει στείλει το δικό του μήνυμα στην τρόικα.
«Η κυβέρνηση δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση για να διαπραγματευτεί κανενός είδους συμφωνία» έλεγε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ξεκαθάριζε ότι «διαπραγμάτευση θα γίνει από την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει με κορμό τον ΣΥΡΊΖΑ η ακόμα και αυτοδύναμο».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση πιεζόμενη από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις βιάστηκε να παρουσιάσει το «νέο αφήγημα περί εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια». Για μία ακόμα φορά καλλιέργησε υπερβολικές προσδοκίες χωρίς να υπολογίζει τον… ξενοδόχο.
Και φαίνεται πως η τρόικα έλαβε τα «μηνύματα» και των δυο πλευρών και απάντησε… καταλλήλως δείχνοντας αν χρειαστεί ότι έχει και σκληρότερο πρόσωπο.
Στη μεν κυβέρνηση καλούνται να διαχειριστούν την ψήφιση και την εφαρμογή νέων μέτρων στη δε αντιπολίτευση να συμβιβαστούν με την ιδέα του «αν οι δανειστές κάνουν αυτά σε μια κυβέρνηση που υποστηρίζουν ποιος ξέρει τι θα κάνουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Μετά την διαφαινόμενη πολιτική και επικοινωνιακή αποτυχία της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως η ανάληψη της εξουσίας στην παρούσα φάση ή και αργότερα μοιάζει με… απασφαλισμένη χειροβομβίδα της οποίας την περόνη κρατούν οι δανειστές.
Υπ' αυτή την έννοια φαντάζει εύλογο το ερώτημα για το ποιός επιθυμεί την… «εξουσία στα χρόνια της… χολέρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης