Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Μόσχα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εμπλοκή της Ρωσίας με τη ΕΕ - Στη Λευκωσία ο Αλέξης Τσίπρας

tags :
Στη Μόσχα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εμπλοκή της Ρωσίας με τη ΕΕ - Στη Λευκωσία ο Αλέξης Τσίπρας
Προηγήθηκαν επαφές της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα
Στη Μόσχα θα βρεθούν στις 24 Νοεμβρίου οι υπεύθυνοι για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη και Κώστας Ησυχος, συνοδευόμενοι από τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλ. Τσίπρα, Βαγγέλη Καλπαδάκη.
Προηγήθηκαν επαφές της ρωσικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα με στελέχη του κόμματος, με σκοπό την προετοιμασία του ταξιδιού και τον καθορισμό των επαφών που θα έχει η αποστολή στη Μόσχα.
Οι υπεύθυνοι εξωτερικής Πολιτικής έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε διεθνές συμπόσιο με θέμα την κρίση στις Ευρωρωσικές σχέσεις ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης ενδέχεται να πραγματοποιήσουν επαφές με στόχο τη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς του τμήματος εξωτερικής πολιτικής θα διερευνήσουν και την προοπτική μιας επίσκεψης του προέδρου του κόμματος στη Μόσχα στο απώτερο μέλλον στην οποία να υπάρξει η δυνατότητα ο Αλ. Τσίπρας να συναντηθεί με τη ρωσική ηγεσία σε ανώτατο επίπεδο δηλαδή τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή τον πρωθυπουργό Αλεξέι Μεντμέτεφ.
Ωστόσο, παρά την έντονη φημολογία και τα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για αυτές τις συναντήσεις, πηγές της Κουμουνδούρου και στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, δεν τις επιβεβαίωναν. 
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί δημόσια κατά της στάσης της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας έχοντας ασκήσει ιδιαίτερα σκληρή κριτική για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή και μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα με την πρεσβεία της Κύπρου στην Αθηνά, κλείστηκε το ραντεβού του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Η συνάντηση των δυο ανδρών θα πραγματοπoιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στο προεδρικό μέγαρο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Λευκωσία μια ημέρα νωρίτερα.
Στο πρόγραμμα του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει συναντήσεις και με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, ενώ στην ατζέντα θα κυριαρχήσουν η τουρκική προκλητικότητα και οι αξιώσεις της Άγκυρας για την κυπριακή ΑΟΖ, το κυπριακό, η τριμερής συμφωνία Ελλάδας–Κύπρου-Αιγύπτου αλλά και ο συντονισμός ενεργειών Αθηνάς-Λευκωσίας στο ζήτημα της σκληρής στάσης των εταίρων απέναντι στις χώρες που βρίσκονται υπό το καθεστώς μνημονίου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο  κ. Τσίπρας θα μεταφέρει τα μηνύματα της Λευκωσίας και στον Τούρκο πρόεδρο που θα  βρεθεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Αλ. Τσίπρας έχει εκφράσει τις αμφιβολίες και τις επιφυλάξεις του, τόσο για τη χρονική στιγμή, όσο και για το περιεχόμενο και την ατζέντα, που θα τεθεί στο ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν οτι για τη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου αναμένεται από το γραφείο του κ. Τσίπρα, το αίτημα από την τουρκική πλευρά, δηλαδή την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.
Επιπλέον, τα μηνύματα που θα λάβει από την κυπριακή ηγεσία θα μεταφερθούν και προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο ο κ. Τσίπρας έκλεισε ραντεβού για το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου μήνα.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης