Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Να διαγραφεί το χρέος και να χρηματοδοτηθεί η οικονομία - Δεν υπάρχει ελπίδα στην υπομονή - Αλλαγή πολιτικής

tags :
Γ. Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Να διαγραφεί το χρέος και να χρηματοδοτηθεί η οικονομία - Δεν υπάρχει ελπίδα στην υπομονή - Αλλαγή πολιτικής
Για το θέμα του χρέους το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θέτει τρείς άξονες
Στο ζήτημα του χρέους και πως θα το αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο υπεύθυνος προγράμματος του, Γιάννης Δραγασάκης, στο συνέδριο του αμερικανικού ινστιτούτου Levy, στο Μέγαρο Μουσικής.
Όπως χαρακτηριστικά είπε για το θέμα του χρέους το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θέτει τρείς άξονες:
α. το ύψος του δημοσίου χρέους, το οποίο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βιώσιμο
β. οι όροι εξυπηρέτησης του και οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα πρέπει να είναι συμβατοί με τις ανάγκες της κοινωνίας
γ. οι δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας έπειτα από τεράστιο πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομία.
Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και μοναδικός έλληνας πολιτικός που ήταν προσκεκλημένος να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του διεθνούς φήμης ινστιτούτου, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει μια νέα, αξιόπιστη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους κοινοτικούς θεσμούς, αλλά πάντα με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.
Μάλιστα εξαπέλυσε και κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι αυτό που αποκαλούν «μεταρρυθμίσεις», προκαλεί απορρύθμιση στην κοινωνία, και σημείωσε με νόημα ότι «οι μετασχηματισμοί και οι ριζοσπαστικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία θα ξεκινήσουν μόνο από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι «καταιγιστικές».
Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το κόμμα του όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα εστιάσει στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, της φτώχειας και των ανισοτήτων, στον μετασχηματισμό του κράτους, και την εμπέδωση του αισθήματος φορολογικής δικαιοσύνης στους πολίτες.
Στο ζήτημα της ανεργίας ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση ενός νέου παραγωγικού και κοινωνικού υποδείγματος.
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του από το βήμα του Ινστιτούτου ανέφερε:
«Τα μνημόνια επιβλήθηκαν στην Ελλάδα χωρίς κανέναν κοινωνικό διάλογο και χωρίς εκτίμηση των καταστροφικών κοινωνικών συνεπειών. Γιʼ αυτό είναι εντελώς παράλογη κάθε συζήτηση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής, με τη μία ή την άλλη μορφή, όταν έχουν αποδειχθεί οι καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων και της ασκούμενης πολιτικής.
Για το λαό μας η ελπίδα δεν βρίσκεται στην υπομονή αλλά στην αλλαγή πολιτικής. Το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος αλλά η ουσία της πολιτικής που ασκείται από τη σημερινή κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του δεν αποτελούν πολιτικό κίνδυνο αλλά πολιτική ελπίδα για τους λαούς της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Οι εκλογές δεν αποτελούν εκτροπή αλλά υπεύθυνη δημοκρατική διέξοδο.
Η πρόταση που έκανε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση δημοκρατικής διεξόδου και για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το θέμα της διενέργειας εκλογών.
Εκείνα που συνιστούν πολιτικό κίνδυνο είναι:
-η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει υπερβεί τις αντοχές της κοινωνίας,
-το δημόσιο χρέος που δεν είναι βιώσιμο και
-η απουσία μιας αξιόπιστης προοπτικής που θα δίνει ελπίδα στο λαό.
Στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, στη βάση ενός νέου παραγωγικού και κοινωνικού υποδείγματος, η κρίση που ζούμε έχει βαθιές ενδογενείς ρίζες και αιτίες εσωτερικές και εξωτερικές.
Τα μνημόνια μετέτρεψαν την κρίση σε καταστροφή.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς αντιμνημονιακό και στον αντίποδα των πολιτικών λιτότητας.
Είναι ένα πρόγραμμα που «πάει ακόμη πιο πέρα», «πολύ πιο μακριά». Αποσκοπεί στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ανάπτυξης και παραγωγικού υποδείγματος για τη χώρα.
Διότι η κρίση που ζούμε είναι κρίση όχι μόνο διαχείρισης αλλά του ίδιου του κυρίαρχου υποδείγματος.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης