Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο πλευρό του Παπανδρέου Μωραΐτης και Σαχινίδης – Μύλος στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα

tags :
Στο πλευρό του Παπανδρέου Μωραΐτης και Σαχινίδης – Μύλος στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα
Αντίθετος στο εγχείρημα Βενιζέλου για τη Δημοκρατική Παράταξη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
(upd) Η αιφνίδια απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, λίγα μόλις 24ωρα από τη συνάντηση που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, να θέσει θέμα ηγεσίας και να ζητήσει έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, έχει οδηγήσει στα άκρα την εσωκομματική αντιπαράθεση για την επόμενη ημέρα του κόμματος.
Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Μωραΐτης τάσσεται στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, ζητώντας και αυτός ανοιχτό συνέδριο και εκλογή αρχηγού από τη βάση προκειμένου να τεθούν, όπως αναφέρει «όλα από την αρχή – θέσεις, φυσιογνωμία, στρατηγική και ηγεσία».
Στις δηλώσεις του ο κ. Μωραΐτης αντιτίθεται ανοιχτά στην κεντρική πολιτική επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε Δημοκρατική Παράταξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στόχος αυτών των κινήσεων είναι να δημιουργηθεί «ένα μικρό φοβικό ΠΑΣΟΚ και ένα απολίτικο κομματίδιο με μανία κυβερνητισμού».
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μωραΐτη σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη της αντιπαράθεσης μεταξύ βενιζελικών και παπανδρεϊκών, παρά τη σαφή προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να μειώσει τους τόνους, διαμηνύοντας πως δεν θα πέσει στη «μιζέρια της εσωστρέφειας».
Πέρα από το Μωραΐτη, υπέρ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου τάχθηκε και ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει ένα ανοικτό συνέδριο όπου θα επανεξεταστεί συνολικά η πορεία του ΠΑΣΟΚ.
«Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε για δεκαετίες το μεγαλύτερο μέρος των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών της χώρας. Το 2010 προέταξε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, αναλαμβάνοντας μόνο του ευθύνες που δεν του αναλογούσαν. Όπως έχω, κατ’ επανάληψη, τονίσει τα τελευταία δύο χρόνια, τα διδάγματα της κρίσης επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας μέσα από ένα ανοικτό συνέδριο, όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ.Σαχινίδης.
«Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες, που μας έχουν στηρίξει και εμπιστευτεί αλλά τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις τρέχουσες διεργασίες. Δίνει προοπτική για την επόμενη μέρα των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, σέβεται τις προτεραιότητες της χώρας και ανταποκρίνεται στην ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη για την περίοδο μετά την κρίση» καταλήγει στην ανακοίνωση του ο κ.Σαχινίδης.

Ερωτηματικό το πότε και το πώς θα εκδηλωθεί η σύγκρουση
Πλέον το ενδιαφέρον όλων εστιάζει στις επόμενες κινήσεις του κ. Παπανδρέου και κυρίως στο πώς και πότε θα εκδηλωθεί η οριστική σύγκρουση και ρήξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις πρώτες κινήσεις του Γ. Παπανδρέου είναι η συλλογή υπογραφών από τη βάση του κόμματος προκειμένου αρχικά να συγκληθεί το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και να τεθούν από την αρχή όλα τα ζητήματα για την επόμενη ημέρα του κόμματος.
Ωστόσο, ο κ.Παπανδρέου δεν φαίνεται διατεθειμένος να χρεωθεί κινήσεις που θα οδηγήσουν στη διάσπαση του κόμματος.
Αν και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ακόμα διευκρινίσει εάν θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης, αναφέρεται πως δεν πρόκειται να προχωρήσει – τουλάχιστον την παρούσα φάση – στην ίδρυση ενός νέου κόμματος, καθώς όπως υπογραμμίζεται θα επιχειρήσει να δώσει τη μάχη του εντός του ΠΑΣΟΚ.
Ένα ακόμα σενάριο που και αυτό είναι δύσκολο να υλοποιηθεί είναι να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος ο κ.Βενιζέλος και να αναλάβει ένα πρόσωπο, αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, αυτό φαντάζει σχεδόν απίθανο μια και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αποχωρήσει ένας εκλεγμένος πρόεδρος με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για το κόμμα όσο και για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ.
Όποιο σενάριο και αν υλοποιηθεί, η κίνηση Παπανδρέου έχει ως συνέπεια το ΠΑΣΟΚ να οδεύει προς τις εκλογές διασπασμένο και διχασμένο.
Εξέλιξη που συνιστά και το χειρότερο σενάριο για την τύχη του κυβερνητικού εταίρου.

(πρώτη ενημέρωση 24 Νοεμβρίου 10:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης