Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεν φτάνει τους 180 βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κυβέρνηση ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο

Δεν φτάνει τους 180 βουλευτές για να εκλέξει  Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κυβέρνηση ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο
Για να το επιτύχει θα πρέπει να υπάρξουν γενικευμένες «ανταρσίες» σε ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ
Κατόπιν των ραγδαίων εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, τις διεργασίες στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών αλλά και την εμμονή του Π. Μελά για διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ξαναμετρούν τους 300 ενόψει της προεδρικής εκλογής.
Από το κυβερνητικό επιτελείο μεταφέρεται μήνυμα αισιοδοξίας ότι οι 180 βουλευτές θα βρεθούν.
Αισιοδοξία πάντως που δεν βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα, παρά σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις.
Σήμερα η κυβέρνηση διαθέτει 155 βουλευτές.
Βάσει των όσων έως σήμερα έχουν γίνει γνωστά, στις θετικές ψήφους η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει με βεβαιότητα στο «ναι» των τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών Χρ. Αηδόνη, Γρ. Ψαριανού, Σπ. Λυκούδη και Κατερίνας Μάρκου.
Στις θετικές ψήφους μπορεί να συνεκτιμηθούν με μια σχετική δόση βεβαιότητας άλλοι 11 ανεξάρτητοι βουλευτές (Β. Πολύδωρας, Γ. Κασαπίδης, Β. Οικονόμου, Π. Μουτσινάς, Γ. Κουράκος, Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Β. Καπερνάρος, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος).
Από τους 23 ανεξάρτητους βουλευτές, οι 5 (Ραχήλ Μακρή, Θ. Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Οδ. Βουδούρης και Π. Τατσόπουλος) έχουν διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι θα καταψηφίσουν τον ΠτΔ.
Από τους εναπομείναντες τρεις ανεξάρτητους, η Χρυσούλα Γιαταγάνα φέρεται να μην ψηφίζει για ΠτΔ μια και την περασμένη εβδομάδα είπε πως είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηματικό αποτελούν οι Μίμης Ανδρουλάκης και Μ. Μπόλαρης, οι οποίοι δεν έχουν διευκρινίσει τις προθέσεις τους.
Με λίγα λόγια, από τη δεξαμενή των 23 συνολικά ανεξάρτητων βουλευτών, η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει σε 15 ψήφους, οι οποίες μπορούν να φτάσουν και τις 17 αν οι Ανδρουλάκης και Μπόλαρης ταχθούν τελικά υπέρ των κυβερνητικών θέσεων.
Συνεπώς η κυβέρνηση φτάνει τους 170 βουλευτές ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στους 172.
Άρα στο πιο αισιόδοξο σενάριο για την κυβέρνηση, υπολείπονται ακόμα 8 βουλευτές.
Για να βρεθούν πρέπει να υπάρξουν αρκετές διαφοροποιήσεις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Δημοκρατική Αριστερά.
Μια πρώτη διαφοροποίηση εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Μελά, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ του ΠτΔ, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση του στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα ο κ. Μελάς υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι υπάρχουν ακόμα 4 με 5 βουλευτές των ΑΝΕΛ που συμμερίζονται τις θέσεις του.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των ΑΝΕΛ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ (13) - πλην του Π. Μελά – αποφάσισαν, ή καλύτερα δεσμεύτηκαν να μην ψηφίσουν για ΠτΔ.
Άρα το κυβερνητικό στρατόπεδο, με την προσθήκη του Π. Μελά, φτάνει στους 173.
Απομένουν άλλοι επτά βουλευτές για να κλειδώσει ο αριθμός των 180.
Μοναδική εναπομείνασα δεξαμενή είναι η Δημοκρατική Αριστερά και οι 10 βουλευτές της.
Άρα η κυβέρνηση για να επιτύχει το στόχο της πρέπει επί της ουσίας να λάβει τη στήριξη σχεδόν όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην εκλογή ΠτΔ και ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.
Την ίδια στιγμή, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ποντάρουν στο να προσελκύσουν 3 με 5 βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι φέρονται να μην βλέπουν με καλό μάτι τη στροφή του κόμματος προς το ΣΥΡΙΖΑ (όπως για παράδειγμα η βουλευτής Νίκη Φούντα).
Αλλά ακόμα και έτσι οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
Διότι ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί το μέγιστο των κυβερνητικών σχεδιασμών, να «πάρει» δηλαδή 5 βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ (πρόκειται για τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ!), θα υπολείπονται ακόμα 2 βουλευτές.
Δηλαδή, βάσει των πιο αισιόδοξων σεναρίων για την κυβέρνηση (και χωρίς να προσμετράται το όποιο πολιτικό κόστος από τυχόν νέα μέτρα που μπορεί να επιφέρει μια συμφωνία με την τρόικα ή οι πολιτικοί κίνδυνοι από τις αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ), ο στόχος των 180 δεν επιτυγχάνεται.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης