Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συγκροτούνται τα μέτωπα στο εμφυλιοπολεμικό ΠΑΣΟΚ - Πιο αβέβαιη από ποτέ η επόμενη ημέρα

Συγκροτούνται τα μέτωπα στο εμφυλιοπολεμικό ΠΑΣΟΚ - Πιο αβέβαιη από ποτέ η επόμενη ημέρα
Κλείνει οριστικά ο ιστορικός κύκλος του ΠΑΣΟΚ
Διαστάσεις προσλαμβάνει μέρα με την ημέρα το εμφυλιοπολεμικό σκηνικό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ύστερα από την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να θέσει θέμα ηγεσίας και να αμφισβητήσει ανοιχτά την επιλογή Βενιζέλου για τη Δημοκρατική Παράταξη.
Τα στρατόπεδα έχουν αρχίσει ήδη να διαμορφώνονται.
Μετά τους Θάνο Μωραΐτη και Φίλιππο Σαχινίδη, και ο Συμεών Κεδίκογλου τάχθηκε υπέρ της πρότασης Παπανδρέου, ανεβάζοντας σε 3 τους νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν ανοιχτά με τις κινήσεις της ηγεσίας.
Την εμφάνιση του όμως έκανε και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος αφού ανακοίνωσε την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική σκηνή, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία Παπανδρέου ως τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική κατεύθυνση εφόσον αυτή οδηγήσει στη γέννηση ενός «Νέου ΠΑΣΟΚ».
Την ίδια στιγμή που το έτερο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Πετσάλνικος αναρωτιόταν χαρακτηριστικά «μια Ελιά, μια κληματαριά, τι είναι αυτά», δύο νομαρχιακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, αυτές της Κέρκυρας και της Πρέβεζας έκαναν γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, ζητώντας συνέδριο του κόμματος.
Εν μέσω αυτών των ζυμώσεων, νεολαίοι κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου καλούν σε εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη (την ερχόμενη Παρασκευή στις 19:30 στο απόγευμα στο Βελλίδειο) με το γνωστό σύνθημα του Γ. Παπανδρέου «Πάμε».
Απέναντι σε αυτήν τη συστράτευση γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό, η Χαριλάου Τρικούπη δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια.
Στελέχη κοντά στον Βενιζέλο κάνουν λόγο για την «επιστροφή της παρέας που οδήγησε την χώρα στο μνημόνιο το 2010» ενώ κατηγορούν τον Γ. Παπανδρέου ότι υπονομεύει την παράταξη και την κυβερνητική προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια.
Παράλληλα, «βενιζελικοί» βουλευτές υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα πως η πορεία για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης δεν πρέπει να σταματήσει, επισημαίνοντας πως είναι πλαστό το δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Δημοκρατική Παράταξη  ενώ πολλοί, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, σπεύδουν να επισημάνουν τον αντίκτυπο που έχουν οι εσωτερικές διενέξεις και συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και στην χώρα. 
Μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα παρενέβη και ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος αφού υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει και πρέπει να αυτοδιαλυθεί, είπε πως ούτε ο Παπανδρέου ούτε ο Βενιζέλος εκφράζουν αυτά που θέλει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ.
Δεδομένου ότι αυτές οι εξελίξεις καταγράφονται μόλις λίγα 24ωρα από την πρόταση Παπανδρέου, είναι προφανές πως το σκηνικό της πλήρους ρήξης θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Ακόμα και αν η παπανδρεϊκή πλευρά διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι όποιες κινήσεις δεν θα οδηγήσουν στην ανατροπή και στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, μια και όσοι βουλευτές συγκεντρώνονται γύρω από τον Γ. Παπανδρέου καθιστούν σαφές πως θα ψηφίσουν για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ανεξάρτητα από το πότε και το πώς θα εκδηλωθεί η σύγκρουση Παπανδρέου – Βενιζέλου, είναι σαφές πως η διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ είναι σε εξέλιξη και ότι αυτό που απομένει είναι η επισημοποίηση της.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς το οριστικό του τέλος παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις και προθέσεις από τα δύο στρατόπεδα.
Την ίδια τύχη εκτιμάται ότι θα έχουν τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Παπανδρέου.
Καθώς εκτιμάται ότι ούτε η Δημοκρατική Παράταξη του Βενιζέλου ούτε το νέο κόμμα που ενδεχομένως να μελετά ο κ. Παπανδρέου, μπορούν να αποκτήσουν τη δυναμική που είχε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελούσε την παράταξη που εξέφραζε την κεντροαριστερά στην Ελλάδα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης