Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το σενάριο παράτασης του Μνημονίου εξετάζει η κυβέρνηση μετά το αδιέξοδο - Χαρδούβελης: Δεν κάνει πίσω η τρόικα

Το σενάριο παράτασης του Μνημονίου εξετάζει η κυβέρνηση μετά το αδιέξοδο - Χαρδούβελης: Δεν κάνει πίσω η τρόικα
Σε αδιέξοδο η ελληνική κυβέρνηση μετά το ναυάγιο στο Παρίσι και τη σκληρή στάση της Τρόικα
upd2)Τρόπους να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο Παρίσι αναζητά η κυβέρνηση, εξετάζοντας πλέον την παράταση του Μνημονίου, για "τεχνικούς λόγους", όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο Βενιζέλος προσπάθησε να αποδώσει την λύση της παράτασης του Μνημονίου σε "τεχνικούς λόγους", ωστόσο η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν της αφήνει κανένα περιθώριο απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες διατυπώθηκαν με το πιο γλαφυρό τρόπο στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος προσπάθησε να εκφράσει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες.
"Όποιος νομίζει ότι τα πράγματα είναι εύκολα κάνει λάθος", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου, επομένως μπορεί να υπάρξει παράταση, αλλά όχι νέο δάνειο.
Παράλληλα, προσπάθησε να "διασκεδάσει" τις εντυπώσεις λέγοντας ότι "το Παρίσι είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της τελικής διαπραγμάτευσης".
"Στόχος να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης", πρόσθεσε.
Επίσης δεν έλειψε να κάνει και την... κριτική του για τα σχόλια που ακούστηκαν μετά το Παρίσι, αναφέροντας ότι "όσοι παράγουν αστάθεια λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με την διαπραγματευτική ισχύ της χώρας".

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Οι δύο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να αναζητήσουν τρόπους αντίδρασης στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.
Παράλληλα, θα επιχειρήσουν να καταστρώσουν ένα σχέδιο, προκειμένου να μην «χαθεί» η προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου, η οποία θεωρείται καταλυτική στην απόπειρα εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
Aς σημειωθεί πως σε ενδεχόμενο παρέλευσης της συγκεκριμένης κρίσιμης ημερομηνίας, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει με παράταση του ισχύοντος μνημονίου, κατά 6 ή 12 μήνες.
Ωστόσο το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε οριστικό ναυάγιο την κυβέρνηση Σαμαρά καθώς δεν θα βρει τους 180 βουλευτές και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τις οποίες και η ΝΔ θα χάσει.
Η κυβέρνηση αναζητά μέση λύση...επιδιώκοντας πιστωική γραμμή, προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή ECCL ώστε να μπορέσει να επικαλεστεί ότι πραγματοποιούνται βήματα εξόδου από τα μνημόνια.
Ωστόσο η νέα πιστωτική γραμμή είναι ένα νέο σκληρό μνημόνιο.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να εξετάσει ακόμη και τις πρόωρες εκλογές αν και το πιθανότερο είναι ότι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 22 Μαρτίου του 2015.

Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ): Η τρόικα δεν ενδιαφέρεται αν θα πάμε σε εκλογές
Για πιθανή, μικρή παράταση του μνημονίου έκανε λόγο και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ μιλώντας σε βουλευτές της ΝΔ, τόνισε ότι η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρηση στις θέσεις της.
«Ενημέρωσα τους δύο αρχηγούς και – φαντάζομαι σας μίλησε οΑντιπρόεδρος όταν βγήκε έξω.
Καλά πήγε, είχαμε πρόοδο.
Δεν έχουμε κλείσει τα θέματα ακόμα. Συνεχίζουμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ μιλώντας με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε την κρισιμότητα της κατάστασης, τονίζοντας ότι η τρόικα δεν υποχωρεί από τις θέσεις της.
«Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ
Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης