Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το κυβερνητικό αδιέξοδο με την τρόικα οδηγεί σε παράταση του Μνημονίου – Πλήρης η αποτυχία - Μένει το... ΔΝΤ

Το κυβερνητικό αδιέξοδο με την τρόικα οδηγεί σε παράταση του Μνημονίου – Πλήρης η αποτυχία - Μένει το... ΔΝΤ
Ουσιαστικά η τρόικα εγκλωβίζει την κυβέρνηση Σαμαρά και προφανώς μια δυνητική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Ενώ η κυβέρνηση επί μήνες παρουσίαζε σχέδια για έξοδο από το Μνημόνιο και εμφανιζόταν βέβαιη για την επιτυχία του εγχειρήματος τελικά διασύρθηκε.
Οι αγορές την έστησαν στη γωνία «τιμωρία» και μετά το φιάσκο στο Παρίσι η τρόικα την υποχρεώνει σε παράταση του Μνημονίου.
Προφανώς η εξέλιξη αυτή είναι δυσμενής για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία άλλα σχεδίαζε και άλλα… προκύπτουν.
Για λόγους επικοινωνιακούς η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την παράταση του Μνημονίου ως ένα τεχνικό ζήτημα γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης λόγω της εορταστικής περιόδου θα κλείσουν και θα χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Η Ελλάδα σύρεται σε παράταση του Μνημονίου γιατί από 1/1/2015 εάν δεν υπάρχει Μνημόνιο ή κάποιου άλλου είδους λύση, οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ θα κατέπεφταν και οι ελληνικές τράπεζες υποχρεωτικά θα κατέφευγαν στον ELA, τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας.
Η εξέλιξη αυτή θα ήταν πρακτικά, επικοινωνιακά και πολιτικά πολύ ισχυρό σοκ για την κυβέρνηση, η οποία μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες διακήρυττε την "εκδίωξη" του ΔΝΤ από την Ελλάδα.
Να ληφθεί υπόψιν ότι η επίσημη θέση της τρόικα δεν είναι μια ενισχυμένη γραμμή προληπτικής στήριξης (ECCL), όπως μπορεί να προβάλει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η παράταση του Μνημονίου από 6 έως 12 μήνες.
Ουσιαστικά λοιπόν η τρόικα εγκλωβίζει την κυβέρνηση Σαμαρά και προφανώς μια δυνητική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με εσωτερικούς πολιτικούς όρους, η παράταση του Μνημονίου αποτελεί απόλυτη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης που άλλα σχεδίαζε και σε άλλες λύσεις σέρνεται.
Είναι προφανές ότι η παράταση του Μνημονίου σε μια περίοδο που κρίνεται η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί στρατηγικό μειονέκτημα της κυβέρνησης
Είναι πολύ πιθανό ο Σαμαράς, ο Έλληνας πρωθυπουργός, να θέσει θέμα διλήμματος σε βουλευτές και ελληνικό λαό υποστηρίζοντας ή ότι με τους 180 βουλευτές θα δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την έξοδο από το Μνημονιο ή η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Πλέον μπορεί να ειπωθεί ότι ισχυροποιείται το σενάριο που θέλει την Ελλάδα να οδηγείται σε εκλογές το αργότερο στις 22 Μαρτίου του 2015, κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες, καθώς η κυβέρνηση θα έχει αποτύχει σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

(πρώτη ενημέρωση 27 Νοεμβρίου 2014, 12:26)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης