Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι σημαίνει η αλλαγή στάσης των ξένων – Κοινή απόφαση των διεθνών εταίρων για…συντεταγμένο «χειρισμό» της ελληνικής κρίσης

tags :
Τι σημαίνει η αλλαγή στάσης των ξένων – Κοινή απόφαση των διεθνών εταίρων για…συντεταγμένο «χειρισμό» της ελληνικής κρίσης
Διττή η στόχευση των ξένων εταίρων για τη «δέσμευση» όλου του πολιτικού φάσματος - Οι δανειστές διακρίνουν σκανδαλώδη για τη συγκυρία επιχειρησιακή ανεπάρκεια και απουσία συνείδησης της σοβαρότητας της κατάστασης
Η Ελλάδα μπορεί να ήταν το πρώτο… αίμα των αγορών, μπορεί το σύστημα να έμαθε «πάνω της», μπορεί να έγιναν τεράστια λάθη κατά την - άρoν άρoν – σύναψη των μνημονίων τα έτη 2010 και 2011, όμως η σκληρή αλήθεια είναι ότι εμείς ζητήσαμε τη βοήθεια από τους ξένους εταίρους.
Εμείς προστρέξαμε σε διεθνή βοήθεια, εμείς ζητήσαμε τους μηχανισμούς στήριξης καθώς εμείς πτωχεύσαμε.

Οι λόγοι που πτωχεύσαμε αλλά και οι λόγοι που καταστρέψαμε ολόκληρη την παραγωγική μας βάση υπό την κηδεμονία και την «ευλογία» των πολιτικών της ΕΟΚ και των επιδοτήσεων, ασφαλώς και δεν έγκεινται μόνο σε δικά μας σφάλματα, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.
Η τρέχουσα… ιστορία και η ξεκάθαρη αλήθεια είναι ότι οι διεθνείς εταίροι έχουν αλλάξει καταφανώς στάση έναντι της Ελλάδος τους τελευταίους μήνες, καθώς βλέπουν μια συνεχιζόμενη κοροϊδία και μια σκανδαλιστική επιχειρησιακή ανεπάρκεια...
Στην Ελλάδα, εγκλωβισμένοι στο μικρόκοσμό μας, χαμένοι ανάμεσα σε δημοσκοπήσεις, στις  τηλεοπτικές συζητήσεις και στην παραφιλολογία για την ανεύρεση των 180 βουλευτών για την ψήφιση Προέδρου, ξεχάσαμε ότι χρωστάμε σε όσους μας έχουν δανείσει, ξεχάσαμε τις δεσμεύσεις που έχουμε υπογράψει. Καλώς ή κακώς, ο πραγματικός κόσμος δεν έχει να κάνει με ιδεοληψίες και ιδεολογήματα, αλλά είναι βασισμένος σε δεδομένα, παραδοχές και ένα πλαίσιο, ένα συμφωνημένο πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί να εφαρμόσουμε.
Οι ξένοι «κάλυψαν» δανειακά τη χώρα τα τελευταία χρόνια με χαμηλό επιτόκιο, όμως οι κυβερνήσεις μας δεν πήραν το μήνυμα... Συνέχισαν να επενδύουν στο... λαϊκισμό και στην τηλεοπτική δημοκρατία! Εύλογα οι διεθνείς εταίροι αλλάζουν στάση ξεκάθαρα πλέον!
Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον κορυφαίοι αξιωματούχοι που παίζουν κομβικό ρόλο στην Ευρώπη όπως η κα Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε έχουν σταματήσει τις πολλές και συχνές θετικές αναφορές για το πόσο μεγάλη προσαρμογή έχει κάνει η χώρα μας την τελευταία διετία.
Οι δανειστές διακρίνουν σκανδαλώδη - απαράδεκτη για τη συγκυρία - επιχειρησιακή ανεπάρκεια και απουσία συνείδησης της σοβαρότητας της κατάστασης! Αυτός είναι ο λόγος που η τρόικα κρατάει αυτή τη σθεναρή στάση έναντι της χώρας, έχοντας φυσικά την απόλυτη κάλυψη των… εντολοδόχων ευρωπαίων ηγετών αλλά και του ΔΝΤ.

Η διττή στόχευση των ξένων εταίρων για τη «δέσμευση» όλου του πολιτικού φάσματος

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά λαμβάνουν χώρα λίγους μήνες μετά τις... αβανταδόρικες δηλώσει της κας Μέρκελ ότι «η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στον κόσμο και ότι, αν εφαρμοζόταν το ίδιο πρόγραμμα στη χώρα της, θα ξεσπούσε επανάσταση»!
Επίσης δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι δηλώσεις Σόιμπλε προ ημερών «περί ανάγκης τήρησης των δεσμεύσεων από την Ελλάδα». Ίσως ήταν η 30ή ή 50η φορά που διεθνής θεσμικός παράγοντας είπε κάτι τέτοιο - δηλαδή το αυτονόητο – για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πλέον, ότι οι ξένοι έχουν διαφοροποιήσει την προσέγγισή τους, περιμένοντας από την Ελλάδα (ασχέτως ποιος θα την κυβερνά) να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κάνει τις προσαρμογές που έχει υπογράψει.
Δεν είναι ότι άλλαξαν για κάποιο… μεταφυσικό λόγο την προσέγγισή τους στο ελληνικό πρόβλημα, ούτε αίφνης θέλουν να διαλυθεί η Ευρωζώνη, αλλά έχοντας ήδη την εμπειρία των τελευταίων ετών αλλά και το «καμένο» τελευταίο εξάμηνο, κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις.
Έχουν αποφασίσει να κινηθούν θεσμικά και συντεταγμένα, ζητώντας ξεκάθαρα και χωρίς αποκλείσεις την 100% εφαρμογή των δεσμεύσεων, ανεξαρτήτως ποιος θα κυβερνά τη χώρα, ανεξαρτήτως αν θα γίνουν πρόωρες ή όχι εκλογές. Αυτά, είναι αποκλειστικά θέματα εσωτερικής καύσης και κατανάλωσης…
Βεβαίως, κανείς δεν αμφιβάλει ότι η τακτική των ξένων έχει διττό στόχο, που έγκειται στο να δοθεί «γραμμή» τόσο στην τωρινή κυβέρνηση όσο και στην (ενδεχόμενη) νέα του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα δεδομένα είναι… αυτά, οι αλήθειες είναι… αυτές, οι δρόμοι είναι συγκεκριμένοι και περνούν μέσα από τα συμφωνηθέντα. Οτιδήποτε άλλο έξω από αυτά, θα θεωρηθεί μονομερή ματαίωση των συμφωνηθέντων, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Κλιμάκωση του Ευρωσκεπτικισμού

Όλη η Ευρώπη και η πέριξ περιοχή είναι εντυπωσιακά αλλαγμένη σε σχέση με το 2010. Γεωπολιτικές εξελίξεις σ’ όλη τη γύρω (από την Ευρώπη) περιοχή, κίνδυνος ύφεσης, ανεργία, μετανάστευση είναι παράγοντες που έχουν «φουντώσει» τον ευρωσκεπτικισμό.
Παράλληλα, καταγράφεται άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, με τις κοινωνίες να «ταμπουρώνονται» περαιτέρω, μπροστά σε όλες αυτές τις κοσμογονικές εξελίξεις που απειλούν ξεκάθαρα όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες κανένα κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει νέες... διευκολύνσεις στο χρέος της Ελλάδας έτσι αβίαστα, ενδίδοντας σε εκβιαστικά διλλήματα που καλλιεργούνται εγχωρίως, αλλά δεν απασχολούν κανέναν στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη - μετά από 4,5 χρόνια κρίσης - έχει καλύψει τα... νώτα της και όλα είναι ανοικτά πλέον, ξανά.
 
Ο λαϊκισμός και οι ευθύνες της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση, χαράμισε εντελώς, πέταξε εντελώς το τελευταίο 6μηνο, ασχολούμενη με τις τιμές του… γάλατος, του ψωμιού και τα διαγγέλματα για φυγή από το μνημόνιο, σε μια συγκυρία που η «φωτιά» διεθνώς φουντώνει πολύ επικίνδυνα.
Η στροφή στο λαϊκισμό για την κυβέρνηση ήταν καταστροφική, ακύρωσε ότι καλό είχε πετύχει έως την περασμένη άνοιξη, όπως την έξοδο στις αγορές, τη μείωση των spreads και γενικώς το έλασσον της σταθερότητας στην κοινωνία που έδειχνε μεγάλη υπομονή και ανοχή.
Πλέον, η στάση των ξένων, από τους οποίους δανειζόμαστε με επιτόκια 1,5% (θυμίζουμε), έχει σκληρύνει εύλογα, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.
Οι αγορές - καλές ή κακές αυτές είναι -  δείχνουν ότι δεν μας δανείζουν με επιτόκια κάτω από το 8%! Η πραγματικότητα είναι μία και είναι αυτή… Οι ξένοι εταίροι μας δανείζουν με κόσμια επιτόκια, υπό την ατράνταχτη δέσμευση να εξυγιάνουμε το κράτος μας και τη... χοάνη του δημοσίου!
Εμείς, εδώ και πέντε χρόνια συντηρούμε το... τέρας του δημοσίου που δημιούργησαν οι πελατειακές σχέσεις και αγορασμένοι ψήφοι!
Συντηρούμε το τέρας του δημοσίου, ακόμη και των επίορκων και των απατεώνων, σκοτώνοντας εντελώς τον ιδιωτικό τομέα! Μια μικρή Ελλάδα, η πιο παραγωγική Ελλάδα, η Ελλάδα του ιδιωτικού τομέα, δουλεύει για να «θρέφει» ένα στρεβλό, ογκώδες τέρας, το δημόσιο!
Η... πρόσκρουση - αν συνεχίσουμε έτσι - θα είναι εκκωφαντική και θα σαρώσει τα πάντα.
Η ιστορία δεν έχει πρόβλημα να μας δείξει ότι υπάρχουν και χειρότερα απ' ότι θέλουμε ή μάθαμε να πιστεύουμε αυτά τα χρόνια... Ευχόμαστε όλοι, όλοι όσοι εργαζόμαστε, όσοι παραμένουμε εδώ, όσοι αναπνέουμε αυτόν τον… αέρα, να μην φτάσουμε σε χειρότερες καταστάσεις…

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης