Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τις συστάσεις του Euroworking Group αποτίμησαν Σαμαράς - Βενιζέλος - Μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες

Τις συστάσεις του Euroworking Group αποτίμησαν Σαμαράς - Βενιζέλος - Μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες
Στο επίκεντρο και η επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στην Τουρκία
(upd4)Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα συμπεράσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Euroworking Group για την Ελλάδα. 
Προς το παρόν δεν έχει κλείσει συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα, ωστόσο το Euroworking Group ζήτησε από κυβέρνηση και δανειστές να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εντός του Δεκεμβρίου. 
Σε αυτό το πλαίσιο κατά τη σημερινή τους συνάντηση Σαμαράς και Βενιζέλος εξέτασαν μεταξύ άλλων και τις επόμενες κινήσεις τους προκειμένου να επιτευχθεί απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew.
Ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici, αφού επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Α. Σαμαρά, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Όπως είπε ο Moscovici, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την επιστροφή της τρόικας το συντομότερο, διαπιστώνει ότι οι απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών συγκλίνουν, ωστόσο, όπως είπε, είναι σημαντικό να συγκλίνουν εξ ολοκλήρου.
Από την κυβέρνηση αναφέρεται με κατηγορηματικό τρόπο πως η στρατηγική της δεν αλλάζει, ενώ παράλληλα εκφράζεται η αισιοδοξία ότι παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις, τελικά θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να έχει κλείσει έως τα τέλη του έτους, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της χώρας και την έξοδο της από το μνημόνιο, πριν τη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα και έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου, να συνεχίσει τις τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη λήξη του προγράμματος και την εκταμίευση της δόσης, ώστε να ξεκινήσει η γραμμή προληπτικής στήριξης.
Στο παρασκήνιο όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα διότι η παράταση του μνημονίου θα πρέπει να συνοδευτεί και από ένα «δίχτυ ασφαλείας» όπως είναι η συμφωνία για παράλληλη ένταξη της χώρας στην Enhanced Condition Credit Line (ECCL) γραμμή χρηματοδότησης.
Με αυτή τη συμφωνία - «πακέτο» η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να βγει στις αγορές διαφορετικά τα επιτόκια που θα κληθεί να πληρώσει στους «λύκους των αγορών» θα είναι ληστρικά.
«Γκρίζα ζώνη» για την ώρα είναι ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα και δη αν θα περιορισθεί σε τεχνικό επίπεδο ή θα είναι πιο επαυξημένος.
Το ίδιο πάντως, στέκεται «αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα» όπως αναφέρει στο τελεσίγραφο το οποίο απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα που αναμένει η Αθήνα από το Ταμείο αυτά ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ τα οποία όμως για να έρθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να τελεσφορήσει η τρέχουσα αξιολόγηση.
Με ορατό το ενδεχόμενο της μη επίτευξης συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους κινδυνεύει να χάσει αυτά τα λεφτά που μαζί με την δόση της Ε.Ε. (1,8 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP) φθάνουν τα 7,1 δισ. ευρώ.
Με αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου θα «ξεπαγώσουν» και οι δόσεις του δανείου.
Το ίδιο θα συμβεί και με τα κεφάλαια των 11,4 δισ. ευρώ (τα οποία δεν είναι σε μορφή ρευστού αλλά ομολόγων) που έχει στην άκρη ως αποθεματικό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εφόσον η χώρα δεν προχωρήσει σε παράταση της δανειακής σύμβασης, οι τίτλοι αυτοί που έχει εκδώσει το EFSF για την Ελλάδα παύουν να υφίστανται (ακυρώνονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2014).
Κατόπιν τούτων και μετά το δεύτερο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι η κυβέρνηση ή θα ολοκληρώσει τα υπεσχημένα του μνημονίου «κλειδώνοντας» τη συμφωνία ή θα ζητήσει παράταση του μνημονίου… αγοράζοντας πολιτικό χρόνο.

Αινιγματικός ο Γκ. Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ) για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ - «Πολλά γίνονται, πολλά γίνονται»
Αινιγματική ήταν η απάντηση του Γκ. Χαρδούβελη σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.
«Πολλά γίνονται, πολλά γίνονται» ήταν η αινιγματική απάντηση του Γκ. Χαρδούβελη, ο οποίος απέφυγε τόσο να επιβεβαιώσει όσο και να διαψεύσει την είδηση.
Ας σημειωθεί πως το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ, όπως και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα από την τρόικα, προκειμένου να «κλείσει» η τρέχουσα διαπραγμάτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης