Τελευταία Νέα
Πολιτική

Mevlüt Çavuşoğlu: Αθήνα και Άγκυρα θέλουν να αποφύγουν κλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο

Mevlüt Çavuşoğlu: Αθήνα και Άγκυρα θέλουν να αποφύγουν κλιμάκωση της έντασης στη Μεσόγειο
Οι δύο πλευρές στάθηκαν στο ζήτημα κατανομής των εσόδων που θα προέλθουν από την εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου
(upd4) Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, με τις δυο πλευρές να εκφράζουν την υποστήριξή τους για την επανέναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων. 
Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος άφησε εκ νέου να εννοηθεί πως η αποχώρηση του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση των επαφών στο διαιρεμένο νησί.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι δυο ΥΠΕΞ σημείωσαν την επιθυμία Αθήνας και Άγκυρας να αποφευχθούν κινήσεις που θα κλιμάκωναν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως η λύση του Κυπριακού αποτελεί κλειδί για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και για την εμβάθυνση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Και οι δυο πλευρές στάθηκαν στο ζήτημα κατανομής των εσόδων που θα προέλθουν από την εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου, θέμα που έχουν φέρει στο προσκήνιο κατά τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα και οι τουρκοκύπριοι.
Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες αξιοποίησης ενεργειακών πόρων από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Απαντώντας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση των οικονομικών προσδοκιών που έχει η τουρκοκυπριακή κοινότητα από το αέριο, και ότι η κατανομή πρέπει να γίνει από το κυπριακό κράτος «σε μια βάση ισότητας και σε μια βάση αναλογίας».
Συμπλήρωσε πως με τη λύση του Κυπριακού «το Σύνταγμα της Κύπρου θα διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα επί των εσόδων από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εάν ανήκουν στην ελληνοκυπριακή ή την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Ενωρίτερα το Bankingnews.gr μετέδιδε:

Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό έθεσε τον σεβασμό της Τουρκίας ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο έλληνας υπουργός εξωτερικών, στη σημερινή συνάντηση του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι είναι καθήκον όλων να ληφθούν οι «αναγκαίες πρωτοβουλίες» που θα καταστήσουν δυνατή την επανέναρξη των συνομιλιών καθώς, όπως είπε, η λύση του Κυπριακού θα αλλάξει τα δεδομένα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και θα ανοίξει τον δρόμο για νέες δράσεις στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής (Αίγυπτος, Ισραήλ) δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας, την οποία κάλεσε μάλιστα να συμμετάσχει και αυτή «στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας που είναι ο κοινός παρονομαστής των συνεργασιών αυτών».
Ακόμη, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα που συνδέονται με τις άλλες μεγάλες κρίσεις στην περιοχή, κυρίως τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και πιο συγκεκριμένα της διακίνησης των λεγομένων ξένων μαχητών για την ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους.
"Είναι υποχρέωση μας στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου των λεγόμενων ξένων μαχητών. Και γνωρίζουμε πόσο κρίσιμος και θεμελιώδης είναι ο ρόλος της Τουρκίας στη μάχη της διεθνούς κοινότητας κατά της απειλής και της βαρβαρότητας του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας», υπογράμμισε.

Προοπτικές συνεργασίας και επιχειρηματικότητα

Όσον αφορά τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ο τουρισμός είναι ο πρώτος αλλά όχι ο μόνος τομέας που μπορεί να υπάρξει πρόσφορο έδαφος.
«Στον τουρισμό έχουμε τεράστιες δυνατότητες.
Πρόκειται για μια κοινή βαριά βιομηχανία που αφορά τις δύο χώρες. 
Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνθήκης του Schengen για τη διευκόλυνση στη χορήγηση θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα.
Είναι χαρά μας να υποδεχόμαστε Τούρκους επισκέπτες στην Ελλάδα, όπως και οι Έλληνες επισκέπτες έχουν στις προτιμήσεις τους την Τουρκία», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Έχουμε τεράστιες δυνατότητες στον τομέα των τεχνικών έργων, των κατασκευών, της συνεργασίας των τεχνικών εταιρειών.
Όχι μόνο στην επικράτεια των δύο χωρών μας αλλά και σε τρίτες χώρες και ήδη έχουμε πολύ σημαντικά παραδείγματα πετυχημένης συνεργασίας.
Έχουμε τη δυνατότητα μιας ακόμα στενότερης συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα.
Έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε στον αγροτικό και διατροφικό τομέα.
Και, βεβαίως, ο ιδιωτικός τομέας, η επιχειρηματικότητα είναι αυτή που θα βρει νέες ιδέες και θα απαντήσει στις νέες προκλήσεις.
Κοινή μας βούληση είναι πολιτικά να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία των επιχειρήσεων, τη συνεργασία ανάμεσα στους ιδιωτικούς τομείς των δύο χωρών».
Το πρώτο βήμα για τη συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα γίνει στις 5-6 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα ήταν η σημερινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στην Άγκυρα.
Οι διαφωνίες ήταν δεδομένες και σημαντικές, ειδικά στο θέμα της Κύπρου και των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό «διακόπηκαν γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Mevlüt Çavuşoğlu χαρακτήρισε μεν τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ως εξελίξεις που «κλιμακώνουν την ένταση», αλλά απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας είπε πως αυτό «θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για τη θέση της Τουρκίας και τις προϋποθέσεις συμμετοχής της στον μηχανισμό που δημιουργήθηκε μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου και σε αυτόν που επίκειται να δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένες τις απόψεις των Αμερικανών επί του θέματος που διατυπώθηκαν κι από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.
«Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος και δεν μπορούμε να έχουμε αντίρρηση για τις συνομιλίες και τη συνεργασία της με άλλα κράτη.
Αλλά δεν μπορεί να έχει ισχύ κανένας περιορισμός στην ανατολική Μεσόγειο, στον οποίο δεν θα μετάσχει η Τουρκία.
Αυτά τα πράγματα κλιμακώνουν την ένταση.
Πρέπει να συνεχιστεί η καλή πρόθεση.
Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου».
Παρεμβαίνοντας ο Βενιζέλος είπε πως «είναι δεδομένη η πρότασή μας για συμμετοχή και της Τουρκίας στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Νωρίτερα το bankingnews μετέδιδε:

Στην Άγκυρα βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και σήμερα το απόγευμα θα έχει κρίσιμο τετ α τετ με τον Recep Tayyip Erdoğan.
Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί σήμερα στην Άγκυρα και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και συνέντευξη Τύπου.
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.
Την Κυριακή θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία για τη Θρονική Εορτή στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα βρίσκεται και ο πάπας Φραγκίσκος.
Λίγες ώρες πάντως προτού ο κ. Βενιζέλος προσγειωθεί στην γειτονική χώρα, οι Τούρκοι προχώρησαν σε νέα πρόκληση, αυτή την φορά με «στόχο» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.
Συγκεκριμένα, κάλεσαν το πλήρωμα του ελικοπτέρου Σινούκ που μετέφερε τον κ. Δένδια στο Καστελόριζο να απομακρυνθεί γιατί «πετάει σε τουρκικό εναέριο χώρο».

(Πρώτη ενημέρωση 28/11 19:59)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης