Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Πράσινο φως στο επενδυτικό πρόγραμμα Juncker - Ικανοποίηση από ΕΚΤ

Σύνοδος Κορυφής: Πράσινο φως στο επενδυτικό πρόγραμμα Juncker - Ικανοποίηση από ΕΚΤ
Σε δεύτερη μοίρα η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα
(upd7) Πράσινο «φως» στο επενδυτικό πρόγραμμα του J.C. Juncker άναψαν οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών της Ευρωζώνης, σε μία απόπειρα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ειδικότερα, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της α’ ημέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk γνωστοποίησε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομίας.
«Συμφωνήσαμε τρία πράγματα: Πρώτον, να προβούμε στην επείγουσα ίδρυση ενός ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί στρατηγικές επενδύσεις. Δεύτερον, να ανανεώσουμε τη δέσμευση για εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τρίτον, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών αριθμών» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
«Και τα τρία - από κοινού - στοχεύουν στην επιτάχυνση της ανάκαμψης» σημείωσε παράλληλα, ο D. Tusk.
Από την πλευρά της ΕΚΤ, ο M. Draghi χαιρέτισε τη συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων, σημειώνοντας πως το νέο επενδυτικό πρόγραμμα των 315 δισ. ευρώ παρέχει μία ευκαιρία για μια νέα ώθηση προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ας σημειωθεί πως λόγω της πρόωρης συμφωνίας, η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώνεται απόψε, κατόπιν του καθιερωμένου γεύματος εργασίας.
Πάντως, η συνεδρίαση δεν εξελίχθηκε αναίμακτα, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιτάχθηκαν στη χρηματοδότηση του επενδυτικού ταμείου, μέσω δημόσιων κονδυλίων.
Ειδικότερα, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel υποστήριξε πως «εξακολουθούμε να μην βρισκόμαστε σε μία εύκολη οικονομική κατάσταση, για αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα: μπορούμε να προωθήσουμε το πακέτο επενδύσεων (...) που πρέπει τώρα να συμπληρωθεί με συγκεκριμένα σχέδια. Εκ παραλλήλου όμως, πρέπει προφανώς να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και σε αυτό ανταποκρίνεται η εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης»
Παράλληλα, ο F. Hollande σημείωσε πως θα «στηρίξει αυτό το σχέδιο επενδύσεων (...) προκειμένου στην χώρα μας να έχουμε περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη στήριξη στην ανάπτυξη»
Αντιθέτως, ο Φινλανδός Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα καταβάλλει «καμία συνεισφορά» στο ταμείο επενδύσεων.
«Δεν θα καταβάλλω χρήματα χωρίς να γνωρίζω κατ΄ αρχάς ποιες είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να κάνουμε αυτό το ταμείο να λειτουργήσει» σημείωσε τέλος, ο Βέλγος Πρωθυπουργός.

Σε δεύτερη μοίρα η Ελλάδα
Προσερχόμενος της Συνόδου ο Αντ. Σαμαράς διαμήνυσε πως το «πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τις θυσίες και τα κατορθώματα των Ελλήνων πολιτών».
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως «η πολιτική αστάθεια θα επιλυθεί σύντομα», σημειώνοντας πως «το γ 3μηνο η Ελλάδα έχει κάνει μια τρομερή επάνοδο. Είχε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη. Έγινε εξαιτίας θυσιών χωρίς προηγούμενο. Τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού είναι πολλά».
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τη στρατηγική του για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την ώρα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα η τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Στήριξη Renzi σε Σαμαρά
Μήνυμα στήριξης στον Αντ. Σαμαρά απέστειλε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, M. Renzi, ευχόμενος η Ελλάδα να συνεχίσει την πορεία εξόδου από την κρίση.
Ειδικότερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο M. Renzi διαμήνυσε πως «έχω ιδιαίτερη σεβασμό στην Ελλάδα και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό πολιτικό διάλογο στην Ελλάδα. Εύχομαι να μπορέσουν να λύσουν τα θέματά τους και ελπίζω αυτό να επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει την πορεία προς την έξοδο από την κρίση».
Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως κάθε σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι άτοπη, καθώς όπως εξήγησε «η Ιταλία, όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της εκλογής νέου του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, γιατί θεωρώ ότι το Κοινοβούλιο διάβασε το μάθημα, έλαβε το μήνυμα από τον Απρίλιο του 2013. Είμαι βέβαιος ότι το Κοινοβούλιο της Ιταλίας θα μπορέσει να κάνει ό,τι χρειάζεται εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων».

Επί τάπητος το αναπτυξιακό πακέτο του J.C. Juncker
Τη Σύνοδο Κορυφής θα απασχολήσει το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker για την τόνωση των επενδύσεων στην ευρωζώνη, ύψους 315 δις. ευρώ τουλάχιστον.
«Το Συμβούλιο θα παρασουσιάσει την πρόταση τον Ιανουάριο του 2015, την οποία η Ευρωβουλή καλείται να έχει εγκρίνει μέχρι τον Ιούνιο ώστε οι νέες επενδύσεις να ξεκινήσουν στα μέσα του χρόνου» αναφέρεται στο προσχέδιο της Συνόδου.
Πάντως οι ηγέτες της Ε.Ε. προσέρχονται στην τελευταία Σύνοδο του έτους μεγάλες διαφορές, κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των δημοσίων επενδύσεων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. 
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που Γαλλία και Ιταλία ζητούν αλλαγή πολιτικής, χαλάρωσης της λιτότητας και τόνωση των δημοσίων επενδύσεων. 

Eυρωπαϊκό Συμβούλιο: Η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο αυστηρή απέναντι στη Ρωσία
Την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων κατά της Ρωσίας προτείνει νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, που τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ταυτόχρονα αυστηρής και υπεύθυνης» έναντι στη Ρωσία σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.
«Θα πρέπει να διαμηνύσουμε ξεκάθαρα σήμερα ότι είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, και οικονομικά», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας που προΐσταται για πρώτη φορά μιας ευρωπαϊκής συνόδου.
«Το κάναμε και πολιτικά σήμερα καθιστώντας πιο αποτελεσματικές τις ήδη υπάρχουσες κυρώσεις εις βάρος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης», πρόσθεσε ο Tusk.
«Η κατάσταση απαιτεί άμεση αντίδραση, όμως δεν θα βρούμε μακροπρόθεσμα λύση για την Ουκρανία χωρίς μια επαρκή και σταθερή στρατηγική, ταυτόχρονα αυστηρή και υπεύθυνη απέναντι στη Ρωσία», εκτίμησε ο ίδιος, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σήμερα το απόγευμα το θέμα.
«Μια σύγχρονη Ουκρανία, σταθερή και ανεξάρτητη θα είναι και πρέπει να είναι στη βάση αυτής της νέας στρατηγικής. Είναι ο λόγος για τον οποίο η συζήτηση αυτή είναι τόσο σημαντική, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Τusk.
Στη διάρκεια της σημερινής ευρωπαϊκής συνόδου δεν αναμένεται να αποφασιστούν νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.
Ο Tusk που ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου, επεσήμανε ότι συμμετέχει στην 48η ευρωπαϊκή σύνοδό του. «Ίσως να είμαι ένας από τους πιο έμπειρους στο τραπέζι, όμως αισθάνομαι σαν πρωτάρης που έχει τρακ», είπε χαρακτηριστικά.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου - 08:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης