Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: O ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος, εκτός εάν μας αναγκάσουν...

Τσίπρας: O ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες για το χρέος, εκτός εάν μας αναγκάσουν...
«Θα επιδιώξουμε μία ευρεία συναίνεση μετά τις εθνικές εκλογές»
Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση των μέτρων λιτότητας και αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, παραχωρώντας συνέντευξη στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Εν μέσω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναρριχηθεί στην εξουσία, τότε θα ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας και θα διεκδικήσει την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Μάλιστα, σχετικά με το haircut στο χρέος, αποσαφήνισε πως «κανείς δεν επιζητάει μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους, που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών».
Επομένως, εξήγησε πως η νέα αναδιάρθρωση θα αφορά αποκλειστικά το χρέος προς τον επίσημο τομέα.
«Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει ή να εξαλείψει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Διαπραγμάτευση σημαίνει πως θα επιδιώξουμε μία νέα συμφωνία» εξήγησε εν συνεχεία, ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν σκοπεύει να προβεί σε μονομερείς κινήσεις».
Ωστόσο, εξήγησε πως «η Ελλάδα θα προβεί σε μονομερείς κινήσεις, εάν και εφόσον... αναγκαστεί».
«Δεν πιστεύω πως κάποιος θα μας αναγκάσει να προβούμε σε μονομερείς κινήσεις, επειδή κανείς δεν θα ωφεληθεί από μία τέτοια εξέλιξη» διαμήνυσε εν συνεχεία.
Τέλος, διέψευσε κατηγορηματικά κάθε μετεκλογική συνεργασία με τα δύο κυβερνώντα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).
«Θα επιδιώξουμε μία ευρεία συναίνεση μετά τις εθνικές εκλογές» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανιζόμενος βέβαιος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.


Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα

«Δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός αν μας εξαναγκάσουν, παρόλο που πιστεύω ότι κανένας δε θα μας εξαναγκάσει σε μονομερείς ενέργειες, γιατί κανείς δε θα ωφεληθεί από μια τέτοια εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντυξη του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εξηγώντας ότι «Διαπραγμάτευση» σημαίνει ότι θέλουμε συμφωνημένη λύση».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το χρέος που βρίσκεται στην κατοχή της ΕΚΤ μπορεί να επιμηκυνθεί αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΔΝΤ κατέχει μέρος χρέους, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί. Το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ - και πιστεύω σε αυτό έχει και ο κ. Ντράγκι ευήκοα ώτα- μπορεί να επιμηκυνθεί» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και υποστηρίζει ότι σε ότι αφορά «στο θεσμικό χρέος προς τον ESM και τις χώρες της Ευρωζώνης, ένα χρέος που είναι περίπου 200 δις, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αναδιαρθρωθεί. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του να κουρευτεί ή να διαγραφεί, όπως έγινε με τη Γερμάνια το 1953 σε μια στιγμή αλληλεγγύης».
Στη συνέντευξη που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στο γραφείο του προέδρου στη Βουλή λίγα λεπτά μετά την πρώτη από τις τρείς ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση. Συνεπώς, έχουμε συνείδηση, ότι οι ευρωπαίοι εταίροι πιθανώς να έχουν μια σκληρή στάση στην αρχική φάση, αν και δε ζητάμε κάτι μη ρεαλιστικό».
«Η κινδυνολογία του 2012 και η σημερινή για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα θα καταστραφεί η Ευρώπη, στην πραγματικότητα λειτουργούν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, δημιουργούν τον πανικό και την κρίση στις αγορές» είπε αναφερόμενος στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για επιχειρούμενο κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλεια από την κυβέρνηση και χαρακτήρισε «λυτρωτική» τη νίκη του κόμματος του αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.

«Ξόρκι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που θα λύσει τα κακά μάγια»
«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ως το ξόρκι που θα λύσει τα κακά μάγια και θα απελευθερώσει τις αγορές, θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας, οι αγορές θα επανεπενδύσουν στην Ελλάδα και η Ευρώπη θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος εξόδου από την κρίση» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «ο δρόμος που περνάει μέσα από τη διαπραγμάτευση και την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτός ο δρόμος που περνάει μέσα από πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι το κόμμα του θα καταργήσει τη λιτότητα και το Μνημόνιο μέσω του Ελληνικού Κοινοβουλίου αντικαθιστώντας το με ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, δηλαδή ένα πρόγραμμα που είναι δημοσιονομικά ισορροπημένο και δε δημιουργεί νέα ελλείμματα.
Τέλος ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2015-2018 με δημοσιονομικούς στόχους, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας.
«Ο πυρήνας του προγράμματός μας θα είναι μέρος αυτού του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή αυτού του νέου προγράμματος, θα είναι στη δικαιοδοσία αποκλειστικά της ελληνικής κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός μας θα είναι πρωτογενώς ισοσκελισμένος και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα αφορά το χρέος, έτσι ώστε η εξυπηρέτησή του να πέσει από το 5% σε κάτω από 2% ετησίως» είπε ο κ. Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης