Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προσχηματικό το διάγγελμα Σαμαρά - Οι 5 λόγοι που αποδεικνύουν ότι πάμε σε εκλογές

Προσχηματικό το διάγγελμα Σαμαρά - Οι 5 λόγοι που αποδεικνύουν ότι πάμε σε εκλογές
O πρωθυπουργός Α. Σαμαράς άναψε και επισήμως το «πράσινο φως» ώστε η χώρα να πορευθεί άμεσα στις κάλπες
Με το διάγγελμα του ο πρωθυπουργός άναψε και επισήμως το «πράσινο φως» ώστε η χώρα να πορευθεί άμεσα στις κάλπες και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.
Μετά το αποτέλεσμα της πρώτη ψηφοφορίας για εκλογή προέδρου, με τα 160 «ναι» να βρίσκονται πολύ «κάτω από το ψυχολογικό όριο» που έθετε η κυβέρνηση, το Μαξίμου και ο κυβερνητικός εταίρος στη Χ. Τρικούπη αποφάσισαν ότι οι εκλογές είναι πλέον μονόδρομος.
Στην απόφαση που πάρθηκε από κοινού, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πείσθηκαν ότι ο «πολυπόθητος» αριθμός των 180 είναι μάλλον «όνειρο θερινής νυκτός» εν μέσω πολιτικής «βαρυχειμωνιάς» και …θυελλωδών εξελίξεων.
Οι παράγοντες που οδήγησαν στο διάγγελμα του πρωθυπουργού ήταν συγκριμένοι.
-Πρώτος παράγων η διάχυτη καχυποψία για «αργυρώνητους» βουλευτές, που συνοδεύτηκε με καταγγελίες για χρηματισμούς και εξαγορά συνειδήσεων.
Όλα αυτά καθιστούσαν σαφές ότι ακόμα και αν κάποιος Ανεξάρτητος βουλευτής ή και μέλος Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποφάσιζε ανιδιοτελώς ότι η χωρά δεν πρέπει να πάει σε εκλογές και ψήφιζε «ναι» στην εκλογή προέδρου, θα είχε να αντιμετωπίσει τη «ρετσινιά» του «αργυρώνητου».
-Δεύτερος παράγων και καθοριστικός, οι πιέσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τους εταίρους και δανειστές.
Στο μέγαρο Μαξίμου υπήρχε εδώ και ήμερες ξεκάθαρη η εικόνα ότι οι εταίροι δεν θα έκαναν μια πολιτική κίνηση που θα έδινε στην παρούσα κυβέρνηση «ανάσα» να συνεχίσει.
Η εικόνα αυτή επιβεβαιώθηκε και στο τελευταίο eurogroup.
Ανυποχώρητοι οι εταίροι και ειδικά το Βερολίνο «εξήντλησαν» την στήριξή τους σε «τρομολαγνικού» χαρακτήρα δηλώσεις για το «χάος» που έρχεται αν πέσει η κυβέρνηση, δηλώσεις που έφεραν μάλλον το αντίθετο (επικοινωνιακά και πολιτικά) αποτέλεσμα.
Στην ουσία αρκέστηκαν στα …λόγια για να στηρίξουν την «ομοσταυλή» κυβέρνηση χωρίς όμως να τείνουν «χείρα βοήθειας».
-Τρίτος παράγων, η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εμφανίζεται πρώτο κόμμα με μεγάλες δημοκοπικές διαφορές και τον Αλ. Τσίπρα να φθάνει σε «απόσταση αναπνοής» στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός τον Αντ. Σαμαρά.
Όλα τα δημοκοπικά δεδομένα, οι τάσεις, οι μετακινήσεις ακόμα και οι συσπειρώσεις έδειχνα ότι ακόμα και αν ξεπεράσει το κυβερνητικό σκάφος τον …ύφαλο της προεδρικής εκλογής δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει το …ταξίδι της τετραετίας.
-Τέταρτος παράγων ήταν η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος.
Με τους υπουργούς εδώ και ημέρες να έχουν …κατεβάσει τα μολύβια, την αγορά και το Χρηματιστήριο να έχουν «τραβήξει χειρόφρενο» περιμένοντας τις εξελίξεις και τους βουλευτές να «οργώνουν» τις περιφέρειές τους προς …άγραν ψήφων, η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή.
-Ένας πέμπτος παράγοντας που συνέβαλε στην απόφαση του πρωθυπουργού είναι η αισιοδοξία ότι έστω και δύσκολα το κλίμα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις μπορεί να ανατραπεί στην κάλπη.
Στο μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι το λεγόμενο κομμάτι των αναποφάσιστων θα φτάσεις στην κάλπη με κυρίαρχο το αίσθημα τις «πολιτικής σταθερότητας και τις αποφυγής περιπετειών».
Οι κυβερνητικοί εταίροι θεωρούν ακόμα ότι μεγάλη μερίδα πολιτών που τάσσονται κατά της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις στέλνοντας …μήνυμα δυσαρέσκειας, μπροστά στην κάλπη θα κινηθούν με πιο «συντηρητικά ένστικτά».
Ανάλογο δίλλημα είχε θέσει και ο Ευαγ. Βενιζέλος στις Ευρωεκλογές όταν διαμήνυε στους πολίτες ότι «χωρίς ΠΑΣΟΚ πέφτει η κυβέρνηση».
Δίλλημα που του έδωσε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση το διάγγελμα του πρωθυπουργού παρά τις αναφορές του για ευρύ ανασχηματισμό -που σηματοδοτούσε άνοιγμα προς ανεξαρτήτους και όχι μόνο βουλευτές-, καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών με στόχο της εθνική συναίνεση ήταν μάλλον προσχηματικό παρά κίνηση ουσίας με προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Άλλωστε, δεν μπορείς, εκ του Συνάγματος, να προκηρύξεις πριν ολοκληρωθούν οι τρείς ψηφοφορίες για την εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα των οποίων είναι σχεδόν προδιαγραμμένο.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης