Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεν του βγαίνει του Σαμαρά ούτε η «υπέρβαση» - Δεν μαζεύονται οι 180, κλειδώνουν οι εκλογές

Δεν του βγαίνει του Σαμαρά ούτε η «υπέρβαση» - Δεν μαζεύονται οι 180, κλειδώνουν οι εκλογές
Η αριθμητική της σημερινής ψηφοφορίας
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της σημερινής δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν και ο πρωθυπουργός έκανε το βήμα της συναίνεσης (προτείνοντας συνεννόηση για τον ΠτΔ, συμφωνία με την τρόικα, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές εντός του 2015), οι 180 είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν.
Στην πρώτη ψηφοφορία υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν οι 155 βουλευτές της συγκυβέρνησης και οι 5 ανεξάρτητοι βουλευτές Σπ. Λυκούδης, Γρ.Ψαριανός, Γ. Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης και Κατερίνα Μάρκου.
Συνολικά 160 βουλευτές.
Κατόπιν του διαγγέλματος Σαμαρά αλλά και της υπόθεσης Χαϊκάλη, πλέον το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζει στους ανεξάρτητους βουλευτές και στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
Υπέρ του Σταύρου Δήμα έχουν καταστήσει σαφές ότι θα ψηφίσουν στη σημερινή ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι Π. Μελάς, Β. Οικονόμου, Γ. Κουράκος και Μίκα Ιατρόδη.
Στα «ναι» είναι πολύ πιθανό να ενταχθούν και οι ανεξάρτητοι Κ. Γιοβανόπουλος και Γ. Κασαπίδης, οι οποίοι έχουν ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της εθνικής συνεννόησης, αν και χθες ο κ.Γιοβανόπουλος δήλωσε ότι παραμένει επιφυλακτικός στο τι θα πράξει στη σημερινή ψηφοφορία.
Ασαφές παραμένει το τι θα πράξουν οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος.
Στο στρατόπεδο του «όχι» παραμένουν αμετακίνητοι οι 9 ανεξάρτητοι Οδ. Βουδούρης, Θ. Παραστατίδης, Π. Τατσόπουλος, Μ. Μπόλαρης, Π. Μουτσινάς, Θ. Τζάκρη, Χρ. Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Μ. Ανδρουλάκης.
Στο «όχι» θα πρέπει να ενταχθούν και οι ανεξάρτητοι Β. Καπερνάρος και Β. Πολύδωρας, οι οποίοι έχουν τονίσει δημόσια ότι θα καταψηφίσουν στις επόμενες ψηφοφορίες.
Συνεπώς από τους 24 ανεξάρτητους, οι 11 είναι κοντά στο «ναι», οι 11 κλίνουν προς το όχι ενώ ασαφές είναι το τι θα πράξουν επιπλέον 3 ανεξάρτητοι βουλευτές.
Άρα στο καλύτερο για την κυβέρνηση σενάριο, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, μαζεύονται 168 «ναι».
Από τους ΑΝΕΛ κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων με την υπόθεση Χαϊκάλη δεν θα πρέπει να αναμένονται διαρροές προς το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Συνεπώς το βάρος πέφτει στη ΔΗΜΑΡ.
Αλλά και από εκεί τα μηνύματα για την κυβέρνηση είναι δυσοίωνα μια και οι τρεις βουλευτές (Τσούκαλης, Ψύρρας και Φούντα), οι οποίοι είχαν υπογράψει το κείμενο των "8" και ζητούσαν συναίνεση για να στηρίξουν τον ΠτΔ (διαφοροποιούμενοι από την κομματική γραμμή της ΔΗΜΑΡ), υπογραμμίζουν πως για να ψηφίσουν υπέρ, θα πρέπει να συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμα όμως και αν υπάρξουν διαρροές από τη ΔΗΜΑΡ (μετρά 10 βουλευτές), οι αριθμητικοί συσχετισμοί και πάλι δεν βγαίνουν για την κυβέρνηση.
Η εικόνα πλέον οριστικοποιείται.
Η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης