Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταψηφίζει η ΔΗΜΑΡ τον ΠτΔ – Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Κουβέλη

tags :
Καταψηφίζει η ΔΗΜΑΡ τον ΠτΔ  – Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Κουβέλη
H ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Μετά από μία μαραθώνια κοινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που διήρκεσε 6 ώρες, η Αγ. Κωνσταντίνου επαναβεβαίωσε την απόφασή της να καταψηφίσει και στις δυο επόμενες ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επιπλέον το διευρυμένο κομματικό όργανο αποφάσισε ότι αν στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία αλλάξουν τα δεδομένα ή ο υποψήφιος για την προεδρεία θα ξανάσυνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους η οποία σε πρώτη φάση τονίζουν ότι δεν θα αλλάξει.

Τηλεφωνική επικοινωνία Φ. Κουβέλη – Αλ. Τσίπρα

Ο Φώτης Κουβέλης ενημέρωσε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.
Όπως επεσήμαινε κορυφαία πηγή της Αγ. Κωνσταντίνου συζητήθηκε το ενδεχόμενο της συνεργασίας των δυο κομμάτων χωρίς άστοχο η συζήτηση να προχωρήσει σε κάποια απόφαση.
Κορυφαία πηγή της Αγ. Κωνσταντίνου επεσήμαινε ότι όλες οι διεργασίες και οι κινήσεις που αφορούν στις συνεργασίες θα ξεκινήσουν μετά τις 29 Δεκεμβρίου

Απουσία που ενόχλησε


Αίσθηση πάντως προκάλεσε η ηχηρή απουσία του βουλευτή Θωμά Ψύρρα ο οποίος με υψηλόβαθμα κομματικά και πολιτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ δεν είχε ενημερώσει για την απουσία του.
Η απουσία του βουλευτής που ως γνωστόν συμμετείχε μαζί με την Νίκη Φούντα και τον Νίκο Τσούκαλη στην πρωτοβουλία για ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων,  εκλογή πρόεδρου από την παρούσα Βουλή και εκλογές το Μάιο, δεν εισπράχθηκε θετικά δημιουργώντας σοβαρές αμφιβολίες για τη στάση που θα κρατήσει στην αυριανή ψηφοφορία.
Πάντως κομματικές πηγές σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις επέμεναν ότι παρά την αδικαιολόγητη απουσία του δεν θα διαφοροποιηθεί από την συλλογική απόφαση της ΔΗΜΑΡ.    
Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος που εκδόθηκε λίγο πριν της μια τα ξημερώματα. «Για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, συζήτησαν η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς» ανέφερε η ανακοίνωση και συμπλήρωνε ότι «Τα παριστάμενα μέλη των δύο οργάνων αποφάσισαν ομόφωνα ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσουν την πρόταση προεδρικής εκλογής που έφερε η κυβέρνηση και στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία, και στην τρίτη, της 29ης Δεκεμβρίου, με το σκεπτικό ότι η ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να συμβάλει  στη συντήρηση των αδιέξοδων πολιτικών που ακολουθούνται».
Ωστόσο αρκετά μέλη του κόμματος και ειδικά τα έξι στελέχη που είχαν πρωταγωνιστήσει στην πρόταση να ξεκινήσει η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης να εκλεγεί πρόεδρος από την παρούσα Βουλή και η χώρα να οδηγηθεί αργότερα σε εκλογές σημείωσαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί αυτό δεν είναι πλέον εφικτό.

Οι συνεργασίες και το σενάριο της αυτόνομης καθόδου


Τουλάχιστο η μισή συνεδρίαση αναλώθηκε στη συζήτηση για τις συνεργασίες με τους βουλευτές του κόμματος να εμφανίζονται θετικοί στην ένταξη τους στα ψηφοδέλτια τους ΣΥΡΙΖΑ υπό τη σκέψη μιας κεντρική συμφωνίας που θα εξασφαλίζει το bonus των 50 εδρών αλλά με τη ΔΗΜΑΡ να συμφωνεί σε μια φόρμουλα ώστε να διατηρεί την πολιτική και οργανωτική λειτουργίας της.
Επιπλέον, στη συνεδρίαση εξεταστικέ και το σενάριο αυτόνομης καθόδους της ΔΗΜΑΡ στις εκλογές αν τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ απορρίψουν τη συνεργασία, με τη συζήτηση να περιστρέφεται κυρίως στην οργανωτική δομή την προεκλογική προετοιμασία και την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις.
Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε και στο διάγγελμα του πρωθυπουργού με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εισπράχτηκε περισσότερο ως μια προσχηματική κίνηση παρά ως μια κίνηση άρσης τους αδιεξόδους και αλλαγής στην ακολουθουμένη πολιτική.
Κορυφαία πηγή της Αγ. Κωνσταντίνου επεσήμαινε ότι όλες οι διεργασίες και οι κινήσεις που αφορούν στις συνεργασίες θα ξεκινήσουν μετά τις 29 Δεκεμβρίου.

 Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 01:17 23 Δεκεμβρίου του 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης