Τελευταία Νέα
Πολιτική

Business Insider: Σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρωζώνης μια εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ

Business Insider: Σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρωζώνης μια εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ
Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρωζώνης, εκτιμά το BI
Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία –το πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα που έχει δεσμευτεί να ακυρώσει τους όρους λιτότητας που έχουν επιβάλει στη χώρα η Ε.Ε. και το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Business Insider.
Στις προεκλογικές του εξαγγελίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευθεί με τους ξένους πιστωτές το δανεικό πρόγραμμα της Ελλάδας προκειμένου να αποσυρθούν τα μέτρα σκληρής λιτότητας που έχουν βυθίσει τη χώρα σε ύφεση.
Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρωζώνης, μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει το BI.
Έχοντας ρίξει τους τόνους της ευρωσκεπτικιστικής ρητορικής του, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύεται πλέον για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας και για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους ύψους 320 δισ. ευρώ.
Έντονη μεταβλητότητα παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στις χρηματοοικονομικές αγορές, εν όψει των εκλογών στην Ελλάδα, αν και τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκε η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα συμβιβαστεί με τους πιστωτές.
Όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, σημειώνει το BI, θα πρέπει να ζητήσει την παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας στις 28 Φεβρουαρίου, όπου λήγει το τρέχον πρόγραμμα.
Εκτός από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης, καθώς στη διάρκεια του καλοκαιριού λήγουν ομόλογα ύψους 10 δισ. ευρώ.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν εξάμηνη «περίοδο χάριτος», στη διάρκεια της οποίας θα παγώσει το μνημόνιο προκειμένου να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί, ωστόσο, αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης, το οποίο εντείνει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης