Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα βιογραφικά των υπερ-υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα - Σπουδές σε Ελλάδα και Εξωτερικό και πλούσια πολιτική δράση

Τα βιογραφικά των υπερ-υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα -  Σπουδές σε Ελλάδα και Εξωτερικό και πλούσια πολιτική δράση
Την δημιουργία τέσσερων υπερ-υπουργείων ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας
Τέσσερα νέα υπερ-υπουργεία δημιουργήθηκαν, υπό την καθοδήγηση του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε μία προσπάθεια να γίνει πιο ευέλικτο το σχήμα, που θα κυβερνήσει την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο Γιώργος Σταθάκης αναλαμβάνει το υπερ-υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναλαμβάνει το υπερ-υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Νίκος Βούτσης το υπερ-υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ο Αριστείδης Μπαλτάς το υπερ-υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ποιοι είναι οι τέσσερις υπερ-υπουργοί του Τσίπρα;
Ακολουθούν συνοπτικά τα βιογραφικά των τεσσάρων ισχυρών ανδρών της νέας κυβέρνησης.

Βιογραφικό Γ. Σταθάκη

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1953.
Σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, ενώ έκανε τη διδακτορική του διατριβή στα οικονομικά, επίσης, στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ενώ από το 1988 έως και σήμερα διατηρεί την έδρα του Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Είχε διατελέσει και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ως προς την πολιτική του δράση είναι παλιό στέλεχος της Αριστεράς, προέρχεται πολιτικά από το ΚΚΕ
Το 2012 εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Βιογραφικό Π. Λαφαζάνη

Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1951.
Σπούδασε μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι έγγαμος και έχει τρεις κόρες.
Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973.
Έλαβε μέρος στο φοιτητικό Αντιδικτατορικό Κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του.
Διετέλεσε μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και στη συνέχεια μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Από την ίδρυσή του Συνασπισμού το 1992 και μέχρι σήμερα είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.
Εξελέγη βουλευτής της Β' Πειραιά με το Συνασπισμό στις εκλογές του 2000 και με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές του 2007 και το 2009.
Διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής του Απολογισμού και του γενικού Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους και της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Βιογραφικό Ν. Βούτση

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951.
Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.
Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως μέλος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ.
Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975. Γραμματέας του ΚΣ της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος ('80-'85).
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το '86
Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά από το΄87-'91 και στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ μετά τις εκλογές του '93. Ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από το 1993 μέχρι την ενσωμάτωση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2013.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούλιο του 2013, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 διετέλεσε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με την παράταξη "Αττική συνεργασία-όχι στο μνημόνιο".
Το 2012 εξελέγη βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο και διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε θέματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει αρθρογραφήσει μεταξύ άλλων στην Αυγή, την Εποχή, τα Νέα, το Μετρό κ.ά.

Βιογραφικό Π. Σκουρλέτη
Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πειραιά και από το 1986 έως το 2011 εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα.
Από τα μαθητικά του χρόνια οργανώθηκε στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, της οποίας υπήρξε μέλος του γραφείου του ΚΣ, ενώ συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα.
Μέλος του ΣΥΝ από το 1990 και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τον Οκτώβριο του 2009 εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιούς.

Βιογραφικό Α. Μπαλτά

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1943.
Σπούδασε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γαλλία, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως.
Ολοκλήρωσε την Διδακτορική Διατριβή του στη Θεωρητική Φυσική.
Είναι έγγαμος.
Έχει πλούσια διδακτική εμπειρία, ενώ από το 2002 κατέχει την θέση του Καθηγητή στο αντικείμενο Φιλοσοφία των Επιστημών στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ.
Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ, καθώς και με την αγγλοσαξονική φιλοσοφία της επιστήμης, ενώ ενδιαφέρθηκε επίσης για τη φιλοσοφία της επιστήμης στο πλαίσιο μιας γενικότερης φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου και της γνώσης.
Εχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του «Αντικείμενα και όψεις εαυτού», ενώ το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευματικού.
Από το 1998 διατελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Πολιτικού Προβληματισμού «Νίκος Πουλαντζάς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης