Τελευταία Νέα
Πολιτική

Casus Belli οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ σκανδαλίζουν τον επενδυτικό και οικονομικό πουριτανισμό της Ευρώπης

Casus Belli οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ σκανδαλίζουν τον επενδυτικό και οικονομικό πουριτανισμό της Ευρώπης
Πρωτοφανές ξεπούλημα στις τράπεζες το τελευταίο τριήμερο - «Πόλεμος» αγορών και επενδυτικού συστήματος εναντίον της νέας ελληνικής κυβέρνησης
Με πτώση έως 48,86% στις τέσσερις μεγάλες – συστημικές – τραπεζικές μετοχές εν μέσω καταιγισμού αρνητικών σεναρίων, με ραγδαία κλιμάκωση στην αγορά ομολόγων και CDs και με νέες απειλές από οίκους αξιολόγησης για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των… αγορών με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Πρόκειται για έναν πόλεμο ιδιότυπο, που δεν εμφορείται από ένα συγκεκριμένο κέντρο αποφάσεων ή εξουσίας, αλλά από το γενικευμένο πλαίσιο που είναι στημένη η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα την τελευταία 20ετία.
Φυσικά, όσοι ρευστοποιούν ασύστολα και άκριτα τελευταία μετοχές αλλά και ομόλογα δεν το κάνουν για λόγους… πολιτικούς, αν και υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες ότι – υπογείως – μαίνεται (και) πόλεμος της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών, λόγω της στόχευσης για «σκούπα» και μεγάλες αλλαγές.
Όμως, όσοι ρευστοποιούν, πρωτίστως το πράττουν επειδή ανησυχούν συστημικά για την τύχη της χώρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία της Ελλάδας.
Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για πρώτη φορά στην Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια, μια χώρα μέλος της συνομοσπονδίας, εκλέγει κυβέρνηση αριστερών προδιαγραφών.
Είναι σαφές λοιπόν ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται να διαταράξει ένα ολόκληρο – καθιερωμένο – σύστημα, το οποίο εδώ και χρόνια πήγαινε… τρένο, σε ότι αγορά τις οικονομικές «συνταγές», τις επενδύσεις, τους «δρόμους» της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Τώρα λοιπόν, υπάρχει μια ξεκάθαρη σύγκρουση, ένα ολόκληρο σύστημα διαταράσσεται, ενοχλείται, φοβάται και εύλογα αντιδρά.
Εύλογα όλος ο... επενδυτικός και οικονομικός πουριτανισμός της συντηρητικής Ευρώπης, κλυδωνίζεται με τον ερχομό αριστερής κυβέρνησης σε μια χώρα που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε δανειακή σύμβαση και σε μνημόνια… παρακολούθησης και συμμόρφωσης.
Μένει να δούμε αν η Ευρώπη θα εμμείνει στην πολύ σκληρή γραμμή, ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρει συμμάχους σε Γαλλία και ευρωπαϊκό νότο, όπως είναι η στόχευση.
Η κατάσταση ασφαλώς και είναι εξαιρετικά σοβαρή αν όχι οριακή, καθώς οι αγορές – όπως είναι δομημένο το σύστημα – έχουν την ισχύ και τη δύναμη να επιβάλλουν τη δική τους «αλήθεια», τη δική τους ετυμηγορία.
Φυσικά και τα χρηματιστήρια και οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, για οτιδήποτε σοβαρό έρχεται και στην πολιτική ή την οικονομία και αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτιμηθεί, όπως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν την τάση να κάνουν.
Παράλληλα, φυσικά και πολλά απ’ όσα ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν… παράδοξα ή μη εφαρμόσιμα και μη βιώσιμα στις σύγχρονες κοινωνίες.
Όμως, μέσα σε μια συνομοσπονδία όπως είναι η Ε.Ε. της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και ασχέτως των συμφωνιών που οπωσδήποτε πρέπει να τηρηθούν από την Ελλάδα, η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να δει, να ακούσει, να εκτιμήσει τις «φωνές» και τα επιχειρήματα του νεοσύστατου κυβερνητικού σχήματος.
Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο και πολιτικό και πραγματικό, τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο κυρίως σε επίπεδο διεθνών εταίρων.
Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως μαίνεται και… υπόγειος πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και των διοικήσεων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
Η στόχευση «σκούπα» στις διοικήσεις αποτελεί casus beli για τους τραπεζίτες που όμως είναι εντελώς αποδυναμωμένοι, χωρίς ερείσματα ούτε στην κοινωνία, ούτε στον επιχειρηματικό κόσμο, ούτε στις τάξεις των μεγάλων διεθνών επενδυτών.
Η νέα κυβέρνηση οπωσδήποτε έχει… σκανδαλίσει αρκετούς, ενώ φαίνεται πως υπάρχει πολύ έντονο παρασκήνιο για τη διάθεσή της για κάθαρση και ολική διαφάνεια «του πως και του γιατί» στις τράπεζες, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Ανείσπρακτα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια πολλών δισ. ευρώ αλλά και άλλες περίεργες ή... γκρίζες συναλλαγές των τραπεζών με κόμματα, επιχειρηματίες και ιδιώτες της λίστας Λαγκάρντ, φαίνεται πως φορτίζουν περαιτέρω το σκηνικό πολέμου.
Η νέα κυβέρνηση έχει δείξει διάθεση πλήρους… κάθαρσης, μη έχοντας πρότερες εξαρτήσεις – τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής - κάτι που προξενεί νευρικό κλονισμό σε όλη την επιχειρηματική και τραπεζική καθεστηκυία τάξη που επί χρόνια ήταν στο απυρόβλητο.
Μέχρι που θα φτάσει αυτή η διαδικασία μένει να αποδειχτεί στο εγγύς μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης