Τελευταία Νέα
Πολιτική

Schulz: Διάλογος αλλά και διαφωνίες με τον Τσίπρα - Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει σε ευρωπαϊκή πορεία

Schulz: Διάλογος αλλά και διαφωνίες με τον Τσίπρα - Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει σε ευρωπαϊκή πορεία
Είστε καλός φίλος της Ελλάδας και δικός μου στενός φίλος, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, στο Μέγαρο Μαξίμου
(upd7)Η Ελλάδα έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, χωρίς λιτότητα, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαμε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, μετά το πέρας της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως εξήγησε ο κ. Tσίπρας, ο Schulz είναι καλός φίλος της Ελλάδας και εκπροσωπεί τον δημοκρατικότερο θεσμό της Ευρώπης.
Διαβεβαίωσα τον Schulz πως η νέα κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να διευκρινίσει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, δίχως τη λιτότητα και τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων.
Διαβουλευόμαστε για την κοινή λύση όλων των διμερών θεμάτων, ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, για να καταστήσει ωστόσο σαφές πως απαιτείται χρόνος για να βρεθεί η κοινή και αμοιβαία λύση.
Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση.
"Είχαμε μία ειλικρινή και ουσιώδη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα", δήλωσε, λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz.
Όπως διεμήνυσε ο Schulz, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, η Eλλάδα έχει και σήμερα να προσφέρει στην Ευρώπη.
Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, εξήγησε για να προσθέσει πως υπάρχουν θέματα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου, τόνισε για να προσθέσει πως "φυσικά οι συζητήσεις θα συνοδεύονται από συγκρούσεις και διαφωνίες... Το ίδιο έγινε και σήμερα".
Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να "ανοίξει" διάλογο με τους Ευρωπαίους, εξήγησε ο Schulz, αναφέροντας πως ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει προτάσεις και θα γίνουν συζητήσεις επί αυτών.
Η νέα κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει μονομερώς τα ζητήματα της χρηματοδότησης, σχολίασε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Είμαι ικανοποιημένος που ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, εξήγησε ο Schulz.
Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία, κατέληξε.

Ο κοινός διάλογος Τσίπρα - Schulz μπροστά στις κάμερες 
Είστε καλός φίλος της Ελλάδας και δικός μου στενός φίλος, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στηριζόμαστε σε εσάς και πιστεύουμε στην αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθεί κοινή λύση για το κοινό μας μέλλον, διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η οποία επί της ουσίας σηματοδοτεί και την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ.Schulz, ο οποίος φέρεται ότι θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, υποστήριξε ότι αν η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση γίνει μια κυβέρνηση του «όχι σε όλα», τότε το momentum του κ. Τσίπρα θα είναι βραχύβιο.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τη διαφοροποίηση της Αθήνας από την ανακοίνωση της Ε.Ε. για τη Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου. 
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ.Schulz σε κείμενο που ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στo twitter τόνισε ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» για την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν τελείωσαν την Κυριακή των εκλογών ενώ κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ «να προτάξει την ευθύνη», διαβεβαιώνοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι με το μέρος του «εάν δεσμευθεί σε ένα θετικό πρόγραμμα για να κάνει τη χώρα του δικαιότερη, εάν κάνει αξιόπιστες δεσμεύσεις και αν προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σε συνέντευξη του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, δεν έκρυψε την έκπληξή του για τη διαφοροποίσηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης από την ευρωπαϊκή γραμμή σε σχέση με τις κυρώσεις στη Ρωσία.
«Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της Ε.Ε. για την Ρωσία.
Πραγματικά εξεπλάγην.
Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή» υποστήριξε ο κ.Shulz.
«Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί.
Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την Ε.Ε.
Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον.
Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τον κ. Τσίπρα για να μποϋκοτάρει τις κυρώσεις.
«Αυτό το θέμα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο.
Οι Έλληνες έχουν εντελώς διαφορετικές έννοιες» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Schulz.
Ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε τελείως περιττή και πολύ πρόωρη τη συζήτηση για το κούρεμα του χρέους,
«Πολύ σημαντικότερο είναι το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και για να αποκτήσουν εργασία οι νέοι», επεσήμανε για συμπληρώσει πως στόχος του δεν είναι να μπει «σε μία ιδεολογική αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο μέρες», αλλά να βρεθούν «ρεαλιστικές λύσεις».
Κληθείς να σχολιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο Schulz δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε».
«Ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίζεται στην Αθήνα θα ήταν σαν να συνασπιζόταν στη Γερμανία η Αριστερά (Die Linke) με την «Εναλλακτική για την Γερμανία»(AfD).
Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα», ανέφερε ο Schulz εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «αυτό μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε εντάσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, αλλά και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη.
Οι σημερινές επαφές του κ.Schulz στην Ελλάδα έχουν μια επιπρόσθετη σημασία δεδομένου ότι αύριο θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, ώρα 09:05)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης