Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βερολίνο προς Αθήνα: Να μην συνδέονται οι ρωσικές κυρώσεις με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

Βερολίνο προς Αθήνα: Να μην συνδέονται οι ρωσικές κυρώσεις με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας
Στο επίκεντρο της Συνόδου των ΥΠΕΞ η ουκρανική κρίση και η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας
(upd) Για σύγκλιση Ελλάδας - Γερμανίας στο ζήτημα των ρωσικών κυρώσεων κάνει λόγο το Βερολίνο, μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ειδικότερα, στα περιθώρια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών – μελών της Ευρωζώνης, Ν. Κοτζιάς και F. W.Steinmeier είχαν 20λεπτη συνάντηση, στην οποία σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων επί της αναγκαιότητας επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.
Μάλιστα, πηγές της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως το Βερολίνο «ανησυχεί λιγότερο από πριν» μετά το ραντεβού των δύο υπουργών.
Άλλωστε, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για εποικοδομητικές συνομιλίες.
Πάντως, το Βερολίνο προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην συνδέει το ζήτημα της Ρωσίας με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Ας σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην πρόθεση της Ε.Ε. να επιβάλλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Μάλιστα, ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως υπάρχουν και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, που εκφράζουν επιφυλάξεις επί των νέων κυρώσεων.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
«Η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει εκτάκτως στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε ο υπουργός, «η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews, ο υπουργός Εξωτερικών θα δώσει  το παρών στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το θέμα της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στην ανατολική Ουκρανία.
Η παρουσία και η τοποθέτηση του κ.Κοτζιά στο Συμβούλιο αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις και αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς στην απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Στάση που προκάλεσε με τη σειρά της την έντονη δυσφορία των ευρωπαϊκών αρχών για τη διαφοροποίηση της Ελλάδας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με πολλά δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο να κάνουν λόγο για «τροχιά σύγκρουσης της Ελλάδας με την ΕΕ».
Η ελληνική πλευρά πάντως διαμηνύει ότι η θέση της στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι «δημοκρατική».
Στο πλευρό του κ.Κοτζιά, θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκος Χουντής, ο οποίος τόνισε χθες ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξηγώντας πως έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε χθες τη λύπη του για το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συντάσσεται με την υπόλοιπη Ευρώπη ενώ απέρριψε την κριτική που ασκήθηκε από την Ελλάδα ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης από τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
«Συμβουλευτήκαμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Καταλάβαμε, την Δευτέρα, ότι το ανακοινωθέν είχε συμφωνηθεί από όλους.
Όταν μάθαμε για τη διστακτικότητα που εξέφρασε η ελληνική πλευρά, το πρωί της Τρίτης, προτείναμε να προσθέσουμε μια υποσημείωση που θα εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν καλύπτεται από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση.
Καθώς η Ελλάδα δεν επιθυμούσε μια τέτοια υποσημείωση, ήταν ξεκάθαρο για εμάς ότι μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε την ανακοίνωση όπως είχε συμφωνηθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σημειώνεται πάντως πως οι αποφάσεις για κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας παραπέμπονται σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων, η οποία θα διεξαχθεί πριν από την έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι πιέσεις που άσκησαν κράτη της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και οι βαλτικές χώρες για ενίσχυση των κυρώσεων συνάντησαν τις αντιρρήσεις ευρωπαϊκών κρατών, καθώς πέραν της Ελλάδας, αντιδράσεις υπήρξαν από την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Αρχική πρόθεση της ΕΕ ήταν να παρατείνει κατά έξι μήνες την ισχύ των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις και να προετοιμάσει νέα μέτρα.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου - 15:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης