Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκηνικό έντασης - Τσίπρας: Θα πρωτοτυπήσω τηρώντας τις δεσμεύσεις μου - Όχι σε συνεργασία με την τρόικα

Σκηνικό έντασης - Τσίπρας: Θα πρωτοτυπήσω τηρώντας τις δεσμεύσεις μου - Όχι σε συνεργασία με την τρόικα
Βαρουφάκης: Η νέα κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα και δεν θα ζητήσει επέκταση του προγράμματος
(upd14)Σταθερή στις δεσμεύσεις της παραμένει η ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας αποφασισμένη να μη χάσει τη στήριξη του ελληνικού λαού.
Αυτό είναι το μήνυμα που απορρέει από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πέρας της σύσκεψης- το βράδυ της Παρασκευής - του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να διεμήνυσε τα εξής, κατά τη σύσκεψη:
"Οι προκάτοχοί μου άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα έκαναν μετεκλογικά.
Για αυτό και ο λαός τους απέρριψε.
Εγώ θα πρωτοτυπήσω και θα παραμείνω πιστός στις δεσμεύσεις μου", φέρεται να δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ταυτόχρονα, στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως από την ερχόμενη Δευτέρα (2 Φεβρουαρίου) ξεκινά τον μαραθώνιο επαφών στην Ευρώπη προς αναζήτηση συμμάχων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να ενημερωθεί ο Αλέξης Τσίπρας για τις επαφές του Γ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, αλλά και να αποτιμηθεί το σύνολο της παρουσίας του Ολλανδού αξιωματούχου στην Αθήνα.
Παρών στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν επίσης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ενώ συμμετείχε όλο το οικονομικό επιτελείο.

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα
Ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την τρόικα, απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στήνοντας σκηνικό έντασης με τους εταίρους και απορρίπτοντας το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
Η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με την τρόικα, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, μετά το πέρας της συνάντησής του στο υπουργείο Οικονομικών.
"Απορρίπτουμε τη λογική του προγράμματος της τρόικας", δήλωσε κατηγορηματικά ο Γ. Βαρουφάκης.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να πείσει τους Ευρωπαίους πως το κοινό συμφέρον εξυπηρετείται από μία νέα συμφωνία.
Η νέα κυβέρνηση δεν θα ζητήσει την επέκταση του προγράμματος, επανέλαβε, για να εξηγήσει πως το τρέχον πρόγραμμα δεν επιτρέπει την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
"Σήμερα θέσαμε τη βάση για συνεργασία.
Μια συνεργασία προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης", εξήγησε.
Όπως σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, η σημερινή συνάντηση ήταν μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας, μια πρώτη διαδικασία γνωριμίας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση μίας εποικοδομητικής συνεργασίας.
Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, διεμήνυσε ο κ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι "σήμερα δώσαμε έμφαση στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης, προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα συμφωνία εντός της Ευρωζώνης".
Εξηγώντας τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο Γ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι του μετέφερε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι βαθιές, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Η Ελλάδα εγγυάται την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, με μικρό πλεόνασμα, δεσμεύθηκε στη συνέχεια ο Γ. Βαρουφάκης, για να προσθέσει πως το κράτος έχει συνέχεια, αλλά η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη συνέχεια της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις σημερινές συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση, γνωστοποιώντας πως είχε τη βούληση να ακούσει και να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Αθήνας.
Θέλουμε η Ελλάδα να αποκτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία, εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει πως η χώρα πρέπει να παραμείνει εντός μιας πορείας ανάκαμψης.
Προϋπόθεση για την ανάκαμψη αυτή, σύμφωνα με τον Dijsselbloem, είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
"Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν εξαφανίστηκαν και είναι λάθος οι μονομερείς ενέργειες", κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Eurogroup, σε μια προσπάθεια να στείλει αυστηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα.
Δεν πρέπει να πάει χαμένη η νέα πρόοδος, διεμήνυσε.
Eurogroup, Ευρώπη και Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε προς το μέλλον, εξήγησε ο Dijsselbloem.
Οι πρώτες αποφάσεις θα αφορούν τη συνέχιση ή την ολοκλήρωση του προγράμματος, σημείωσε στη συνέχεια, για να διευκρινίσει ωστόσο πως είναι θέμα της Ελλάδας η συνέχιση ή μη του προγράμματος.



Σκληρή κόντρα Τσίπρα - Dijsselbloem - Το πρόγραμμά σας απέτυχε... - Όλος ο καυτός διάλογος
Δείγμα γραφής για τη σκληρή στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο και οι δορυφόροι του απέναντι στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε μάλλον φορτισμένο κλίμα, οι δύο πλευρές δεν φάνηκε να συμφωνούν, με τον διάλογο του Αλέξη Τσίπρα και του J. Dijsselbloem να μιλά από μόνος του...
Tσίπρας: Τέσσερα χρόνια τώρα, η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο προγράμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει.
Dijsselbloem: Δεν έχω την ίδια άποψη.
Tσίπρας: Τότε δείτε τους αριθμούς... χρέος 180% του ΑΕΠ, 1,5 εκατ. άνεργοι και 2,5 εκατ. φτωχοί.
Dijsselbloem: Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;
Tσίπρας: Το προγράμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω και κανείς δεν το έχει.
Θεμελιώδης αρχή της ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός στην άρχη της λαϊκής κυριαρχίας.

Πρωτοβουλίες για το χρέος ζήτησε ο Τσίπρας από τον Dijsselbloem
Μήνυμα διαπραγμάτευσης και καλής θέλησης για μια νέα αμοιβαία επωφελή συμφωνία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την παρουσία του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, στην Αθήνα.
Στη διάρκειας μόλις λίγων λεπτών συνάντησή τους, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Eurogroup ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, επαναλαμβάνοντας πως βούληση της κυβέρνησης είναι ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.
«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα.
Δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα.
Είμαστε επίσης δεσμευμένοι από τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας το οποίο είναι εστιασμένο στην ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να αποκαταστήσουμε την απασχόληση» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ετοιμότητα να προχωρήσουν οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του δημοσίου, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, σημειώνοντας πως «σε αυτό το μέτωπο είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσία» και ζήτησε την στήριξη του Ευρωπαίου αξιωματούχου για να επιτευχθεί σταθερότητα και πρόοδος.
Σημείωσε πως είναι ανάγκη να υπάρξει χρόνος και δημοσιονομικά περιθώρια για συνεργασία σε ένα σχέδιο που θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα του ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του.
«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε μια συμφωνία.
Αυτό θα είναι θετικό για την Ευρώπη και για εσάς προσωπικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με τους εταίρους
Η επίσκεψη Dijsselbloem στην Αθήνα σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το αίτημα για ευρωπαϊκή διάσκεψη όσον αφορά το ζήτημα του χρέους. 
Λίγη ώρα πριν υπήρξε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη εν όψει της κρίσιμης συνάντησης. 
Ο πρόεδρος του Eurogroup συνοδεύεται και από τον πρόεδρο του Euro Working Group, Thomas Wieser ενώ παρόντες στις επαφές είναι τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι με τη σημερινή επίσκεψη του Dijsselbloem αρχίζει επί της ουσίας και η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Σημειώνεται ότι χθες ο Dijsselbloem προειδοποίησε ότι εάν η νέα κυβέρνηση επιμείνει και τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις τότε μπορεί να εκτροχιαστούν οι μεταρρυθμίσεις και να καθυστερήσει η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.
«Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Dijsselbloem, ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους.
«Αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει.
Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει.
Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην Ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υποστήριξε ο Dijsselbloem.
Στις αιτιάσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει δια ζώσης στον κ. Dijsselbloem.
Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση των Τσίπρα – Dijsselbloem στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα κρατήσει αρκετή ώρα, μια και το κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών όπου θα είναι παρόντες οι Γ. Βαρουφάκης, Γ. Δραγασάκης και Thomas Wieser.

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, ώρα 09:12)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης