Τελευταία Νέα
Πολιτική

FAZ: Η Ελλάδα πετά έξω την τρόικα: Ντροπιάστηκαν οι χώρες της Ευρωζώνης - Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

FAZ: Η Ελλάδα πετά έξω την τρόικα: Ντροπιάστηκαν οι χώρες της Ευρωζώνης - Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ
Οι πρώτοι χειρισμοί της νεοσύστατης ελληνικής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνάντηση του έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γ. Βαρουφάκη, και του επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μονοπωλούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου.
Με τίτλους όπως «Ρήξη μεταξύ Ελλάδα και ΕΕ», «Η Ελλάδα πετά έξω την τρόικα», «Τέλος της συνεργασίας με τους πιστωτές», «Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης», και «Τέλος της περιόδου χάριτος για την Ελλάδα» σχολιάζουν τη χθεσινή συνάντηση Βαρουφάκη – Dijsselbloem τα γερμανικά ΜΜΕ, όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η ελληνόφωνη Deutsche Welle.
«Η Ελλάδα πετά έξω την τρόικα: Ντροπιάστηκαν οι χώρες της Ευρωζώνης», τιτλοφορείται σχετικό άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία εξηγεί:
«Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα απέτυχε παταγωδώς.
Η δημόσια τοποθέτηση του Γ. Βαρουφάκη ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί συνέχεια στη συνεργασία με την τρόικα έπιασε στα κρύα του λουτρού την ευρωζώνη.
Όμως ποτέ άλλοτε οι ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο ενωμένοι όσο τώρα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, εκτιμώντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης θα συναντηθούν εκτάκτως για να αναζητήσουν μια κοινή γραμμή.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ανοιχτή παραμένει η στάση του ΔΝΤ, το οποίο έχει πολύ πιο αυστηρό καταστατικό από την Eυρωζώνη.
Σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν θα έχει πια τη δυνατότητα ελέγχων των συμφωνηθέντων, τότε ενδέχεται να διακόψει άμεσα το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που ολοκληρώνεται στις αρχές του 2016, εκτιμά η εφημερίδα.
Στον απόηχο του δείπνου εργασίας μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου Merkel, του γάλλου προέδρου Hollande και του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, η γαλλική εφημερίδα Le Républicain Lorrain σχολιάζει:
«Στην κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις Ε.Ε. και Ελλάδας, ο Francois Hollande δεν μπορεί να αφήσει τους Έλληνες να πιστέψουν ότι στηρίζει μόνο εκείνους, για να εξασφαλίσει για τον εαυτό του μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων έναντι της Γερμανίας.
Την ίδια ώρα, η Angela Merkel δεν μπορεί να εμφανίζεται ανυποχώρητη, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους».
«Το χρέος είναι τόσο υψηλό που μια αποπληρωμή του είναι αδύνατη», καταλήγει η εφημερίδα.
Την αναγκαιότητα των περικοπώ επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά της η ισπανική El Mundo, η οποία αναφέρειμε αφορμή την προσέγγιση ελληνικής κυβέρνησης και Ρωσίας:
«Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να πραγματοποιήσει, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, μια φυγή προς τα εμπρός.
Με την προσέγγιση της Ρωσίας θέλει να πιέσει την Ε.Ε., αλλά επέλεξε τη χειρότερη δυνατή στιγμή.
Η Ευρωζώνη είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι το 2012», τονίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Η έκταση των περικοπών είναι συζητήσιμη, όχι όμως και η αναγκαιότητά τους».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης