Τελευταία Νέα
Πολιτική

Financial Times: Πώς έκλεισε ο Dijsselbloem συμφωνία με την Ελλάδα – Το χρονικό των διαπραγματεύσεων

Financial Times: Πώς έκλεισε ο Dijsselbloem συμφωνία με την Ελλάδα – Το χρονικό των διαπραγματεύσεων
«Ο Τσίπρας δήλωσε άγνοια για το διαφορετικό -από το συμφωνηθέν- περιεχόμενο του email Βαρουφάκη»
Το χρονικό των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της, μέσα από τα μάτια του Jeroen Dijsselbloem, παρουσιάζει ο αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, στο σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όταν ο επικεφαλής του Eurogroup παρέλαβε το email από την Αθήνα, έμεινε κατάπληκτος: αυτό που είχε στα χέρια του, υπογεγραμμένο από τον Γ. Βαρουφάκη, καμία σχέση δεν είχε με τα όσα είχε συμφωνήσει μετά από 48ώρες διαβουλεύσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό αναφέρουν οι Financial Times σχολιάζοντας πρόσφατη συνέντευξη του ευρωπαίου αξιωματούχου.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, Peter Spiegel, βασικές δεσμεύσεις που είχε συμφωνήσει ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως η διαβεβαίωση ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μειωθεί σταδιακά το χρέος, ήταν διατυπωμένες με εξαιρετική ασάφεια.
Έχοντας κατά νου το βέτο του Βερολίνου, ο Dijsselbloem τηλεφώνησε στον έλληνα πρωθυπουργό λέγοντάς του: «Δεν ξέρω τι συνέβη, αλλά στείλατε μια διαφορετική επιστολή». Ο Αλέξης Τσίπρας ξαφνιάστηκε και υποσχέθηκε να το ελέγξει. «Κάποιος την άλλαξε», είπε.
Μετά από πέντε μήνες αδιάκοπων, σχεδόν, διαπραγματεύσεων –κατά πρόσωπο, μέσω email ή τηλεφωνικά– οι δύο πλευρές κατόρθωσαν τελικά να καταλήξουν σε συμφωνία την προηγούμενη Τρίτη, η οποία σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τους όρους του Dijsselbloem.
Κάνοντας μια δραματική υποχώρηση, η ακροαριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας δεσμεύτηκε να τηρήσει τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις του υφιστάμενου προγράμματος –κάτι που είχε ρητά αποκλείσει, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Η εν λόγω συμφωνία σηματοδότησε τη λήξη τρικυμιωδών διαπραγματεύσεων που άφησαν τον εγωισμό και των δύο πλευρών πληγωμένο, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί «θερμού επεισοδίου» μεταξύ του ολλανδού ΥΠΟΙΚ και του έλληνα ομολόγου του, ο κ. Dijsselbloem σχολίασε ότι «αυτά είναι ανοησίες», προσθέτοντας ότι «κάποιο εξαγριώνονται» στη διάρκεια αυτού του είδους των συνομιλιών, «επειδή τους πιέζω να βρεθεί λύση –αυτή όμως είναι η δουλειά μου».
Η προσπάθεια του επικεφαλής του Eurogroup ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, με το πολυσυζητημένο ταξίδι του στην Αθήνα, το οποίο κατέληξε σε μια παγερή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ. Βαρουφάκη, η οποία συνοδεύτηκε από βουτιά στις αγορές.
Ο Dijsselbloem εξακολουθεί να υπερασπίζεται την απόφασή του αυτή, εξηγώντας:
Πολλοί πολιτικοί από όλη την Ευρώπη θέλησαν να αναμειχθούν, συνιστώντας στους έλληνες ψηφοφόρους τι να ψηφίσουν, το οποίο δεν θεωρεί σωστό».
Παρά την κακή αρχή που έγινε στην Αθήνα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος διαπιστώνει ότι η σκληρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης έχει μαλακώσει, υπό τις πιέσεις των μαζικών αναλήψεων και των σεναρίων περί χρεοκοπίας της χώρας.
Παρ’ όλα αυτά, η επίτευξη συμφωνίας παρέμενε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, με το πρώτο Εurogroup να ολοκληρώνεται με ρήξη.
Πέντε ημέρες αργότερα, ο Dijsselbloem προσπάθησε για συνέχιση των συνομιλιών, στο επόμενο Εurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε με τις δηλώσεις του Βαρουφάκη ότι ο επικεφαλής του Eurogroup αντικατέστησε το ανακοινωθέν που είχε συμφωνήσει η Αθήνα με τον επίτροπο Οικονομικών Θεμάτων της ΕΕ, Pierre Moscovici.
Για το επεισόδιο αυτό, ο Dijsselbloem θεωρεί υπεύθυνη την Κομισιόν, η οποία έχει επιδείξει πιο ανεκτική στάση απέναντι στην Ελλάδα.
«Οι Έλληνες νόμιζαν ότι είχαν κλείσει συμφωνία. Με άφησαν εκτός, το οποίο δεν θεωρώ καλή ιδέα – εάν θέλει να κλείσει κάποιος συμφωνία με το Εurogoup, καλό θα ήταν να με ενημερώσει», δήλωσε με καυστικό ύφος.
Στο τρίτο και τελευταίο Εurogroup, ο Dijsselbloem αποφάσισε να αλλάξει στρατηγικοί: όλοι οι βασικοί παίκτες ήταν παρόντες –Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ– συμπεριλαμβανομένης της Ελλα΄δας και της Γερμανίας.
Με όλες τις πλευρές υπήρξαν παρασκευαστικές συνομιλίες, αλλά όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει με την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Εurogroup προτίμησε να τηλεφωνήσει στον έλληνα πρωθυπουργό , αντί να μιλήσει με τον Βαρουφάκη.
Μετά από πολύωρες συνομιλίες, ο Dijsselbloem κατάληξε σε μια προσφορά την οποία παρουσίασε στον Αλέξη Τσίπρα ως τη μοναδική του επιλογή (take-it-or-leave-it), λέγοντάς του ότι «αυτό είναι».
«Μετά από 15 λεπτά, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι έχει μείνει μία λέξη που πρέπει να αλλάξουμε –όπως και έγινε», ολοκλήρωσε την περιγραφή του ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης