Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Το haircut είναι απαγορευμένη λέξη στην ΕΕ, όπως για την Ελλάδα η Τρόικα - Θα πληρωθεί το ΔΝΤ

Βαρουφάκης: Το haircut είναι απαγορευμένη λέξη στην ΕΕ, όπως για την Ελλάδα η Τρόικα - Θα πληρωθεί το ΔΝΤ
«Θα βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι, εάν χρειαστεί, για να αποπληρώσουμε τις δόσεις στο ΔΝΤ»
Το κούρεμα αποτελεί «απαγορευμένη» λέξη για τους εταίρους μας, όπως ακριβώς για εμάς η «τρόικα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, σημειώνοντας ότι στη διαπραγμάτευση τον Ιούνιο η Ελλάδα δεν θα ζητήσει διαγραφή του χρέους.
Όπως διευκρίνισε στη γερμανική εφημερίδα, υπάρχουν πιο έξυπνες λύσεις από τη διαγραφή του χρέους, όπως για παράδειγμα τα credit swaps, και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα συμφωνία προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου.
Ο έλληνας ΥΠΟΙΚ επανέλαβε τη θέση του υπέρ της έκδοσης ελληνικών κρατικών ομολόγων, η απόδοση των οποίων θα είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
«Τότε, οι πιστωτές μας θα έχουν συμφέρον να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά η ελληνική οικονομία», σημείωσε.
Ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι το Eurogroup «δεν είναι το μέρος όπου χτίζονται φιλίες γρήγορα», αν και σημείωσε ότι έχει κάνει νέους φίλους.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι συνεργασίες είναι πολύ πιο ανθρώπινες σε σχέση με αυτά που πολλές φορές αναφέρουν τα ΜΜΕ.
Όσον αφορά στη σχέση του με τον γερμανό ομόλογό του, Wolfgang Schaeuble, δήλωσε:
«Τον βρίσκω έναν συναρπαστικό χαρακτήρα και θεωρώ ότι είναι τιμή μου να τον έχω γνωρίσει. Εκτιμώ την ανοικτή ανταλλαγή των απόψεών μας».
Ο ΥΠΟΙΚ απέρριψε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα λέγοντας ότι δεν θέλει άλλα χρήματα και επισημαίνοντας ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερο ένα πακέτο ανάπτυξης που θα βασίζεται και σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει την οικονομία και έτσι δεν θα απαιτούνται νέα δάνεια των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
Σε σημερινές δηλώσεις του στο πρακτορείο Associated Press, ο Γ. Βαρουφάκης υπογράμμισε την πρόθεση της χώρας να εξυπηρετήσει τα δάνειά της προς το ΔΝΤ, διασκεδάζοντας τα πρόσφατα ευρωπαϊκά δημοσιεύματα για το αντίθετο.
«Θα βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι, εάν χρειαστεί, για να αποπληρώσουμε τις δόσεις στο ΔΝΤ, φυσικά θα δώσουμε προτεραιότητα», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε η πρώτη χώρα που δε θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ».

Γ. Βαρουφάκης: H εθνική μας κυριαρχία παραχωρήθηκε στους δανειστές

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι «είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα η ανάκτηση της εθνικής της κυριαρχίας, η οποία παραχωρήθηκε στους δανειστές, με την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων».
«Μόνο εάν ένα περήφανο έθνος είναι εθνικά κυρίαρχο, μπορεί να σεβαστεί ένα άλλο περήφανο έθνος.
Είναι προϋπόθεση από την μεριά μας, να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία, προκειμένου να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε εχθρότητα με άλλα έθνη.
Η εθνική κυριαρχία είναι προϋπόθεση φιλίας» επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης:
«Πρέπει να εργαστούμε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και να αποφεύγουμε γενικόλογες εκτιμήσεις για τους Έλληνες ή τους Γερμανούς».
Αναφερόμενος στον Γερμανό ομόλογό του, κ. Schaeuble, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το να στρέφεται ένα περήφανο έθνος εναντίον ενός άλλου είναι μία τακτική που έχει ήδη δοκιμαστεί στο παρελθόν με αβυσσαλέα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης