Τελευταία Νέα
Πολιτική

Dijsselbloem σε Αθήνα: Ξεκινήστε σήμερα τις μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσουμε σε εκταμίευση τον Μάρτιο

Dijsselbloem σε Αθήνα: Ξεκινήστε σήμερα τις μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσουμε σε εκταμίευση τον Μάρτιο
«Εάν περάσουμε δύο μήνες μιλώντας, χωρίς να λέμε τίποτα, στα τέλη Απριλίου τα προβλήματα θα είναι τεράστια»
Μόνο όταν η Ελλάδα υιοθετήσει και προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα, θα εκταμιευτούν τα 7,2 δισ. ευρώ, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει τον Μάρτιο στην «πρώτη εκταμίευση» από τα 7,2 δισ. ευρώ που υπολείπονται του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.
Προϋπόθεση για να γίνει αυτό, τόνισε, είναι η ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές.
«Το μήνυμά μου προς τους Έλληνες είναι: προχωρήστε στην υλοποίηση του προγράμματος ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα. Εάν το κάνετε αυτό, τότε ίσως είναι να είναι δυνατή κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτιο η πρώτη εκταμίευση», διαμηνύει ο Dijsselbloem.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT, οι δηλώσεις του ολλανδού ΥΠΟΙΚ υποδεικνύουν την αυξανόμενη ανησυχία στις Βρυξέλλες για μια ενδεχόμενη αδυναμία της Αθήνας να αποπληρώσει τα χρέη της και να καλύψει τις ανάγκες της, παρά την τετράμηνη παράταση που συμφώνησε.
Η Αθήνα υποστηρίζει ότι θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της εάν η ΕΚΤ αίρει το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που έχει επιβάλλει στην έκδοση ελληνικών γραμματίων, αναφέρει το δημοσίευμα.
Όμως στην ΕΚΤ φαίνονται απρόθυμοι να αίρουν το όριο αυτό, καθώς πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες δεν θεωρούν πρέπον να παρέχουν στην Ελλάδα της βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που της αρνούνται ρητά οι ευρωπαίοι εταίροι της.
Αν και ο Dijsselbloem δεν σχολίασε το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου έκδοσης γραμματίων, η αντιπροσφορά του για εκταμίευση μέρους των χρημάτων διάσωσης υποδηλώνει ότι ίσως τα όργανα της Ευρωζώνης να επιτρέψουν την έκδοση των γραμματίων, προκειμένου να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες, εάν υπάρξει συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων, εκτιμούν οι FT.
«Εάν περάσουμε δύο μήνες μιλώντας μεταξύ μας χωρίς να λέμε τίποτα, στα τέλη Απριλίου τα προβλήματα θα είναι τεράστια», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης