Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Η συμφωνία δεν έρχεται στη Βουλή γιατί η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τους βουλευτές της

Βενιζέλος: Η συμφωνία δεν έρχεται στη Βουλή γιατί η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τους βουλευτές της
Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «παιδαριώδη νομικά προσχήματα» της κυβέρνησης
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τη ότι θέλει να αποφύγει να φέρει στη Βουλή την παράταση της δανειακής σύμβασης.
«Η κυβέρνηση δυστυχώς, διά του κ. Βαρουφάκη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους ειδικούς νόμους, υπέγραψε την κύρια δανειακή σύμβαση, δηλαδή το μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα, θέλοντας να αποφύγει τη Βουλή, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Βουλής γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «κάτι πρωτοφανές, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αλλά και για ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού».
«Είναι δυνατόν να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που λέει: "Κάντε ό,τι θέλετε, υπογράψτε την παράταση του μνημονίου, απλώς μην με βάζετε να λερώσω τα χέρια μου, ψηφίζοντας"» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: «Έτσι πορεύεται η χώρα; Με τέτοια ψέματα απέναντι στο λαό; Απέναντι στη διεθνή κοινότητα;».
Με νέα ανακοίνωσή του το κόμμα κάνει λόγο για «παιδαριώδη νομικά προσχήματα» της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι «το δήθεν επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι τα άρθρα 20 και 125 του ν. 4270/2014 περί δημοσίου λογιστικού που τέθηκε σε ισχύ την 1.1.2015, αναθέτουν στον Υπουργό Οικονομικών την αρμοδιότητα να συνάπτει δανειακές συμβάσεις».
Ωστόσο, όπως παρατηρεί παρόμοια ακριβώς αρμοδιότητα είχε πάντα ο υπουργός Οικονομικών «αυτά όμως αφορούν την τρέχουσα διαχείριση του δημοσίου χρέους και τις συνήθεις δανειακές συμβάσεις που υπέγραφε πάντα, από συστάσεως ελληνικού κράτους και όχι μία σύμβαση όπως η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement) που υπεγράφη από τον Υπουργό των Οικονομικών, τον Διοικητή της ΤτΕ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ελληνικού ΤΧΣ επί τη βάσει ειδικής εξουσιοδότησης που χορηγήθηκε με τον νόμο 4060/2012».
«Κακώς η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση και την ψήφο των δικών της βουλευτών, εμπλέκει σε μία πρόσθετη νομική περιπέτεια τη χώρα. Κακώς οδήγησε τον Υπουργό Οικονομικών και δημόσιους λειτουργούς στο να θέσουν την υπογραφή τους χωρίς εξουσιοδότηση. Κακώς άσκησε πιέσεις στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ)» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Προσθέτει δε ότι «σε κάθε δε περίπτωση καλούμε τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ζητήσουν και να δουν το κείμενο που υπέγραψε εκ μέρους τους και ως φορέας της εμπιστοσύνης τους ο κ. Βαρουφάκης, με ποιόν τρόπο δηλαδή υπογράφουν «γλείφοντας», εκεί που με τόσο ευκολία «έφτυναν» μέχρι τώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης