Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση Τσίπρα - Οι μεταρρυθμίσεις και το εσωκομματικό μέτωπο

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση Τσίπρα - Οι μεταρρυθμίσεις και το εσωκομματικό μέτωπο
Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τη συνοχή της κυβέρνησης
Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση Τσίπρα πλησιάζει.
Έως την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει στους θεσμούς τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Με την οποία θα επιχειρήσει να τους πείσει προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως που θα βάζει τέλος στην ασφυξία της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμα όμως και αν όλα πάνε καλά σε διεθνές επίπεδο, δεν είναι βέβαιο ότι εξίσου καλά θα κυλήσουν τα πράγματα και στο εσωτερικό μέτωπο.
Διότι για να προχωρήσει η εκταμίευση των όποιων ευρωπαϊκών πόρων, θα πρέπει η σχετική λίστα να εγκριθεί και από τους βουλευτές της κυβέρνησης.
Κάτι που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Η στροφή προς το ρεαλισμό που έκανε από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός (με χαρακτηριστικότερες τις τοποθετήσεις του περί αλλαγής του μείγματος πολιτικής και της διαπίστωσης ότι δεν πρέπει να γκρεμιστεί ό,τι θετικό έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια) δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή και στο εσωτερικό του κόμματος του.
Η εμμονή του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π.Λαφαζάνη στη ρητορική της «επανάστασης» φάνηκε και στην πρόσφατη ομιλία του στην Κοζάνη.
«Το πρόγραμμα μας είναι μια δέσμευση απέναντι στο λαό […]. Θα το υλοποιήσουμε μέχρι τέλους ανεξάρτητα από εκβιασμούς, πέρα από διλήμματα, πέρα από απειλές και κόντρα σε ευρωπαϊκά κατεστημένα και παραδοσιακά συντηρητικές λογικές, οι οποίες θέλουν να μας γυρίσουν πίσω» είπε ο κ.Λαφαζάνης.
Ο οποίος κατέστησε σαφές πως «δεν θα αποδεχθούμε συμφωνίες με τους λεγόμενους εταίρους που θα βάζουν στο «ψυγείο» το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας που ενέκρινε ο ελληνικός λαός».
Στο ίδιο μήκος και μια σειρά από άρθρα στον ιστότοπο iskra.gr που εκφράζει τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, τα οποία υποστηρίζουν πως μόνη επιλογή για την χώρα είναι η ρήξη με το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
Τίποτα από όλα αυτά, δηλαδή από τις θέσεις του κ.Λαφαζάνη και των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, δεν είναι καινούριο όσον αφορά την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και όσον αφορά τη στάση απέναντι στους Ευρωπαίους.
Με μόνη διαφορά αυτήν την φορά, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις και το περιεχόμενο τους.
Οι οποίες, όπως λέει η κυβέρνηση, είναι προϊόν δικών της σχεδιασμών.
Μια απόρριψη των μεταρρυθμίσεων αυτών, θα προκαλέσει πέρα από οικονομική και πολιτική ασφυξία.
Μια και η σημερινή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο της.
Και τότε θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η απάντηση στο ερώτημα του κ.Βαρουφάκη για το «εάν θα είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη».

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης