Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Όχι σε άνευ όρων συνθηκολόγηση - Έκκληση στην αντιπολίτευση να στηρίξει την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική

Τσίπρας: Όχι σε άνευ όρων συνθηκολόγηση - Έκκληση στην αντιπολίτευση να στηρίξει την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική
Η κυβέρνηση θα τηρήσει την εντολή του ελληνικού λαού - Η Ελλάδα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία - Η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω
(upd15)Η κυβέρνηση αλλάζει σελίδα στον τόπο, διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης οι Έλληνες πολίτες, ο ελληνικός λαός, να γνωρίζουν όλα όσα γίνονται στις διαπραγματεύσεις.
Η Ελλάδα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία, διεμήνυσε, ανεβάζοντας τους τόνους από την αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας.
Η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης,
εξήγησε ο πρωθυπουργός, για να καταστήσει σαφές πως οι πολίτες της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να μην κάνει ούτε βήμα πίσω.
Θα τηρήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού, δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας.
Το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο, αφού η κυβέρνηση παρέλαβε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, εξήγησε, στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας, βάλλοντας κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για πλεόνασμα 1,8% και τελικά καταγράφηκε μόλις 0,3%, τόνισε, για να προσθέσει πως τα δημόσια ταμεία δεν είχαν ούτε το πενιχρό πλεόνασμα.
Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία με το όργιο καταστροφολογίας, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μόλις σε μία εβδομάδα, οι εισπράξεις από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν στα 100 εκατ. ευρώ, σημείωσε, επίσης, ο κ. Τσίπρας, για να υποστηρίξει πως η χώρα περιήλθε σε μία πρωτοφανή κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας.
Η ασφυκτική κατάσταση δεν έγινε τυχαία, κατήγγειλε επίσης.
Η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν ορόσημο, εξήγησε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει ένα δικό της πρόγραμμα και όχι το email Χαρδούβελη, τόνισε στη συνέχεια.
Με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου αναγνωρίζεται η ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα "ανοίξει" στην ώρα της.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, τα πλεονάσματα είναι το άλλο όνομα της λιτότητας, ενώ η διαπραγμάτευση είναι ο δρόμος για την απαλλαγή από τη λιτότητα εντός της Ευρωζώνης.
Ορισμένοι φέρονται ως φερέφωνα των εμπνευστών των μνημονίων, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός.
"Η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσει αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει μνημόνια ή οδηγεί τη χώρα στα μνημόνια... Ή το ένα ισχύει ή το άλλο", σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
"Θέλω να απευθύνθω στην αντιπολίτευση: Θα στηρίξετε αυτή την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική για να μπει τέλος στη λιτότητα;", τόνισε, ανεβάζοντας εκ νέου τους τόνους, ο κ. Τσίπρας.
Ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά:
"Ας μας πει σήμερα ο Σαμαράς, ο Θεοδωράκης εάν ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις είναι μνημόνιο;
Είναι μνημόνιο η κατάργηση της ρήτρας ελλειμμάτων από τα Ταμεία; Είναι μνημόνιο η ενίσχυση της ΕΒΖ;".
Το μνημόνιο δεν θα επιστρέψει ξανά, δεσμεύθηκε στη συνέχεια, για να τονίσει πως η κυβέρνηση επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά δεν θα συνθηκολογήσει άνευ όρων.
Θα προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα υπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεσμεύθηκε επίσης ο κ. Τσίπρας.
"Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε στη διάταξη για τις άδειες των τηλεοπτικών μέσων;" διερωτήθηκε.
"Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε στον έλεγχο της φοροδιαφυγής; Γιατί έχουν ελεγχθεί μόλις 25 άτομα από τη λίστα Lagarde;", τόνισε επίσης.
Υπάλληλοι δέχονταν απειλές ώστε να μην ελέγξουν σύμβουλο του Σαμαρά, ο οποίος ήταν στη λίστα Lagarde, κατήγγειλε επίσης ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως μόνο η Ελλάδα δεν έχει συνάψει συμφωνία με την Ελβετία για τις τραπεζικές καταθέσεις.
Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται και ματώνει για να σταματήσει να ματώνει ο ελληνικός λαός, τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να εξηγήσει:
- Καταθέσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάξουν το πρόσωπο του κράτους.
- Προτείνουμε μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε καύσιμα, καπνό.
- Προτείνουμε την καταβολή του ειδικού φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Καλώ την αντιπολίτευση να στηρίξει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως η κυβέρνηση μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και λέει λέξεις που είχαν ξεχαστεί.
Η κυβέρνηση μιλάει για Siemens και γερμανικές αποζημιώσεις ακόμη και μέσα στο Βερολίνο, τόνισε επίσης, ενώ δεσμεύθηκε εκ νέου για μέτρα καταπολέμησης λαθρεμπορίου, εντατικοποίηση ελέγχων σε εμβάσματα τραπεζών, καταπολέμηση μαύρης εργασίας.

Δευτερολογία Τσίπρα: Κύριε Σαμαρά, θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο εσείς την οδηγήσατε
Κύριε Σαμαρά, θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο εσείς την οδηγήσατε", τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Α. Σαμαρά, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.
Ο Σαμαράς όσο ήταν πρωθυπουργός, δεν σύχναζε στη Βουλή, κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας, ενώ δεσμεύθηκε πως αυτή η κυβέρνηση θα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και του ελληνικού λαού.
"Δεν σας τιμά κ. Σαμαρά το γεγονός ότι παρείχατε ασυλία στον Παπασταύρου", τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.
Δεν άκουσα κουβέντα από τον Σαμαρά για την ασυλία στην ολιγαρχία, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, για να καταγγείλλει επίσης πως "Κύριε Σαμαρά, δεν ζητήσατε ούτε τα τέλη από τους τηλεοπτικούς σταθμούς".
Δεν μας ενδιαφέρει η στήριξη των ΜΜΕ, αλλά η στήριξη του ελληνικού λαού, διεμήνυσε στη συνέχεια, ενώ κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, τόνισε πως "Ο Α. Σαμαράς δεν έθεσε ποτέ ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης, αφού πάντα μίλαγε για success story".
Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε ταμειακό έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
"Ποιος πραγματικά ζητάει ομαδικές απολύσεις όταν η αγορά εργασίας έχει διαλυθεί;
Μήπως τις ομαδικές απολύσεις τις ζητάνε οι τράπεζες;", διερωτήθηκε, σε αιχμηρό τόνο, ο κ. Τσίπρας.
Στο μυαλό του Σαμαρά, υπάρχει είτε μνημόνιο είτε κωλοτούμπα, τόνισε στη συνέχεια, για να δεσμευθεί πως η νέα κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τα μέτρα για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμευτεί.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι ψέμα ότι η ΝΔ θα έβγαζε τη χώρα από το μνημόνιο.
Η κυβέρνηση έχει πληρώσει 6,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ομολόγων, ενώ δεν έχει εισπράξει τίποτα, σημείσε επίσης ο κ. Τσίπρας, καλώντας τον Α. Σαμαρά να υιοθετήσει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας.
Τον Ιούνιο δεν συζητάμε για νέο μνημόνιο, δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, τόνισε χαρακτηριστικά "Σας καλούμε να την υιοθετήσετε ως εθνική κόκκινη γραμμή".
Τον Ιούνιο διεκδικούμε μία νέα συμφωνία για την ανάπτυξη και για το δημόσιο χρέος, πρόσθεσε.
Τώρα έπιασε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ο πόνος για τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, σημείωσε επίσης και τόνισε πως η νέα κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση.
Η χώρα δεν ανέλαβε καμία διεθνή δέσμευση και καμία υποχρέωση έναντι των δανειστών της, ανέφερε.

Τριτολογία Τσίπρα: Αποκρατικοποιήσεις με κεφάλαια ιδιωτών και συμμετοχή του δημοσίου - Τα έσοδα στα Ταμεία
Τη λύπη του για την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη Βουλή εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τριτολογία του, σχολιάζοντας τα όσα σημειώθηκαν νωρίτερα.
Ελλείψει επιχειρημάτων η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από τη Βουλή, κατόπιν προστάγματος του Ευ. Μεϊμαράκη, κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας.
Ο Σαμαράς μετέτρεψε τη ΝΔ σε φοιτητική παράταξη, δεν δίστασε να τονίσει ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ουσιαστική τη συνεδρίαση της ελληνικής βουλής το βράδυ της Δευτέρας.
"Στη διαπραγμάτευση δεν πάμε δίχως κόκκινες γραμμές.
Πάμε με συγκεκριμένα όρια, που δεν νοούμαστε να υπερβούμε", τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Περιγράφοντας τα όρια της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα εξής:
- Δεν θα συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών, συντάξεων και στην υλοποίηση υφεσιακών μέτρων.
- Δεν θα απελευθερώσουμε τις ομαδικές απολύσεις.
- Σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
- Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και νησιά.
- Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, λέμε "ναι" στις κοινοπραξίες, με έλεγχο του δημοσίου
- Ναι στις αποκρατικοποιήσεις με επενδύσεις ιδιωτών, αλλά με συμμετοχή και έλεγχο του δημοσίου και με τα έσοδα να πηγαίνουν στα Ταμεία.
Στηρίξτε την εθνική προσπάθεια για έξοδο από τη λιτότητα, τόνισε, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός.
"Το καινούριο έχει γεννηθεί, αλλά το παλαιό ακόμη αντιστέκεται", κατέληξε, με νόημα.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Ο Τσίπρας σήμερα στη Βουλή - Θα θέσει διλήμματα αλλά δεν θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συζήτηση σήμερα το απόγευμα (στις 20:00) στη Βουλή όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει βουλευτές και κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.
Αν και η συζήτηση θα γίνει μόνο ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων (πρώτος θα πάρει το λόγο ο κ.Τσίπρας, θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί, ενώ υπάρχει και δυνατότητα δευτερολογίας) λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου χρόνου, αυτή αναμένεται να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκλεισε χθες τα όποια εσωκομματικά του μέτωπα, απευθυνόμενος στους αρχηγούς των κομμάτων θα τους ζητήσει να τοποθετηθούν καθαρά επί των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και να του πουν τι ακριβώς προτείνουν και θέλουν από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να τους καλέσει να πάρουν θέση με το εάν συμφωνούν με τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και με τα νομοσχέδια που φέρνει ή προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή (π.χ. για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για τις 100 δόσεις, κοκ) ή αν συμμερίζονται - ταυτίζονται με τις θέσεις των εταίρων/δανειστών που επιμένουν σε υφεσιακά μέτρα.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός πέρα από αυτού του «διλημματικού χαρακτήρα» πολιτικό αφήγημα, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει και διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Με λίγα λόγια, η συζήτηση θα έχει έντονα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και ελάχιστη ουσία, μια και η λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι το μείζον ζήτημα των διαπραγματεύσεων, από τις οποίες εξαρτάται και η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Οι τόνοι της συζήτησης εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα θερμοί με τον πρωθυπουργό να δέχεται «πυρά» τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του.
ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ επιμένουν να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, ότι παίζει με τη ρήξη και ότι οδηγεί την χώρα σε τρίτο μνημόνιο, την ώρα που το ΚΚΕ κάνει λόγο για υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις προγραμματικές του δηλώσεις και για κοροϊδία του ελληνικού λαού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης