Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλλαγή κλίματος… Η Merkel θα αποτρέψει το Grexit - Βήματα συμβιβασμού από Ελλάδα, Ευρωζώνη

Αλλαγή κλίματος… Η Merkel θα αποτρέψει το Grexit - Βήματα συμβιβασμού από Ελλάδα, Ευρωζώνη
«Στο Βερολίνο εξετάζεται κάθε σενάριο, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με την Ελλάδα και να αποτραπεί το Grexit»
Τα βήματα συμβιβασμού από Ελλάδα και Βρυξέλλες φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με προεξέχουσα την Angela Merkel, είναι διατεθειμένοι να αποτρέψουν πάση θυσία το Grexit.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ, οι ηγέτες των κυριότερων χωρών της Ευρωζώνης εμφανίζονται έτοιμοι να αποτρέψουν το Grexit, εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας δείξει πρόθυμος να υλοποιήσει ένα μέρος – και όχι το σύνολο – των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Angela Merkel θα ηγηθεί των προσπαθειών προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
«Στο Βερολίνο εξετάζεται κάθε σενάριο, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με την Ελλάδα και να αποτραπεί το Grexit» αναφέρουν οι πηγές, μιλώντας στο Bloomberg.
Μάλιστα, όπως προσθέτουν, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να επιδείξουν περαιτέρω ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit.
Κόκκινη γραμμή για τους Ευρωπαίους, συνεχίζουν, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει πρόθυμος να εφαρμόσει ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων.
Την ίδια άποψη φαίνεται πως συμμερίζεται και το ΔΝΤ, το οποίο σήμερα έλαβε ξεκάθαρη θέση εναντίον του Grexit.
Ειδικότερα, ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ, μιλώντας στο πρακτορείο MNI, κατέστησε σαφές πως το Grexit δεν αποτελεί το βασικό σενάριο, καθώς τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας
Παράλληλα, δήλωσε άγνοια για τα επίπεδα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
«Δεν έχουμε λεπτομερή άποψη για την κατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης πρέπει να συντελεστεί πριν τις αποπληρωμές του Ιουνίου και του Αυγούστου» συνέχισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Ωστόσο, αποσαφήνισε πως ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο υπογράμμισε, το τελευταίο διάστημα έχουν επιταχυνθεί σημαντικά.
«Πρέπει να αποκτήσουμε το momentum λίαν συντόμως» διέτεινε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική και χρηματοδοτική σταθερότητα της Ελλάδας» υποστήριξε εν συνεχεία ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως ήδη έχουν υπάρξει ορισμένες συζητήσεις, στις οποίες έχει αποφασιστεί ο τρόπος εξασφάλισης της σταθερότητας.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αναγνώρισε τη λαϊκή εντολή για αλλαγή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές.
«Δίχως αμφιβολία, η νέα κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή για αλλαγή του προγράμματος» τόνισε.
Σχετικά με τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, υποστήριξε πως το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας είναι μη βιώσιμο, αν και απορρίπτει την ανάγκη λήψης οριζόντιων περικοπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης