Τελευταία Νέα
Πολιτική

WSJ: Οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδος οδηγούν σε έλλειμμα -10% με -15% - Στις 11/5 Σύνοδος Κορυφής

WSJ: Οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδος οδηγούν σε έλλειμμα -10% με -15% - Στις 11/5 Σύνοδος Κορυφής
Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών η ΕΚΤ θα παγώσει το ELA και οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε capital controls.
Παραμένει ακόμη πιθανό σενάριο η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αν και αυτό δεν είναι πλέον το βασικό σενάριο  για πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής αναφέρει η Wall Street Journal και επισημαίνει ότι οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις της Ελλάδος δεν οδηγούν σε πλεόνασμα αλλά σε έλλειμμα -10% με -15%. 
Τουλάχιστον, οι περισσότεροι φοβούνται ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει δραματικά πριν υπάρξει συμφωνία.
 Κανείς δεν αναμένει τώρα μια συμφωνία για να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια διάσωσης προς την Ελλάδα ειδικά στην συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα στις 24 Απριλίου.
Η νέα εξέλιξη είναι ότι επίκειται  σύνοδο κορυφής στις 11 Μαΐου όπου εκεί θα τεθούν οι τελικές προθεσμίες για την Ελλάδα.
Αλλά μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών και αξιωματούχων που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα για την εαρινή συνέλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπήρξε περιορισμένη  αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ.
Οι δύο πλευρές δεν είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία από ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία σχεδόν πριν από τρεις μήνες.
«Τίποτα, κυριολεκτικά τίποτα δεν έχει επιτευχθεί», λέει αξιωματούχος.
 Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι χειρότερα.
Το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων μεταρρύθμισης της Αθήνας θα χαθεί στην κάλυψη της μεγάλης μείωσης των δημοσίων εσόδων της τρέχουσας κρίσης.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αν προστεθούν οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης αντί για πλεόνασμα προκύπτει έλλειμμα 10-15% ενώ το χρέος ξεπερνάει το 120% του ΑΕΠ το 2022.
Το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα….με φανταστικούς αριθμούς.
Η βασική γραμμή είναι ότι η Ελλάδα  δεν θα πάρει  οποιαδήποτε χρηματοδότηση, εκτός αν μπορεί να πετύχει  μια συμφωνία που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και ταυτόχρονα το ελληνικό χρέος να μπει σε μια  βιώσιμη πορεία εξασφαλίζοντας και το σχέδιο χρηματοδότησης του.
Η ευρωζώνη δεν θα καταβάλει κεφάλαια στην Ελλάδα  χωρίς να υπάρξει συμφωνία.
Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει να επικαιροποιήσει τα αιτήματά του, χωρίς όμως να μειώνει την κλίμακα του συμβιβασμού.
Το ΔΝΤ θα απαιτήσει η Ελλάδα να δεσμευθεί σε ένα φιλόδοξο  τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από την ευρωζώνη ή θα συμφωνήσει να παράσχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Ίσως ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρει η WSJ θα κάνει ένα βήμα πίσω πριν από το χείλος του γκρεμού και να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, εξασφαλίζοντας έτσι μια συμφωνία.
Όμως πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αυτό θεωρούν ως βασικό σενάριο.
Ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των τραπεζικών καταθέσεων.
Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών η ΕΚΤ θα παγώσει το ELA και οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε capital controls.
Επίσης η Ελλάδα αντί να κηρύξει στάση πληρωμών και στο εσωτερικό ίσως να εκδώσει υποσχετικές  IOUs για να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς.
Σε ένα τέτοιο σενάριο οι καταθέτες των τραπεζών μπορούν να ξεκινήσουν την απόσυρση των ευρώ τους από τους λογαριασμούς τους..
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να εισαγάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να ανακοπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίσει για αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες, σε αυτήν την κατάσταση βάλτου.
 Επικαλούνται την κατάσταση στην Κύπρος μετά την χρηματοοικονομική κατάρρευση του 2013 ως προηγούμενο, όπου οι τράπεζες ήταν κλειστές για σχεδόν δύο εβδομάδες και ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν.
Μετά την χρεοκοπία θα μπορούσαν να διεξαχθούν στην Ελλάδα νέες εκλογές  ή  ενδεχομένως, ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ, υποχρεώνοντας τα πολιτικά κόμμα σε ευρύτερη συνεργασία  ώστε να κρατήσουν  την Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούν  ότι αυτό είναι το βασικό σενάριο τους.
Σε αντίθεση με την Κύπρο η περίπτωση της Ελλάδος είναι διαφορετική.
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος, χωρίς να υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση της οικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας τους στο εγγύς μέλλον.
Εν τω μεταξύ, η απώλεια της ρευστότητας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα όσο και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, αυξάνοντας περαιτέρω την ανάγκη για νέα κεφάλαια  σε οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει στο μέλλον.
Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η κατάσταση μετά την χρεοκοπία μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.
Δεν αποτελεί έκπληξη, το γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις τώρα υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι στο πώς θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις ενός Grexit. Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση να αντέξει το σοκ εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ σε σχέση με το παρελθόν.
Αν μη τι άλλο χάρη στο κυβερνητικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, στο οποίο θα ενταχθεί και η Κύπρος.
Χώρες ευαίσθητες σε ταραχές όπως η Πορτογαλία διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα και θα μπορούσε να αντέξει το σοκ μια; Ελληνικής χρεοκοπίας.
Ακόμα κι έτσι, κάποια μόλυνση είναι αναπόφευκτη, αν μη τι άλλο καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα θεωρήσουν ότι αποδομείται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ορισμένοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και στην ΕΚΤ πιστεύουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί γρήγορα να δημιουργήσουν Κοινό Ταμείο για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών καθώς να υπάρξει και συμφωνία για πανευρωπαϊκή ασφάλιση των καταθέσεων.
Επίσης θα πρέπει να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση των προϋπολογισμών της ευρωζώνης που χρηματοδοτούνται με δανεισμό της ευρωζώνης.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης….

(πρώτη ενημέρωση 20 Απριλίου 2015, 00:36)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης