Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, απειλούν με ταξιδιωτική οδηγία - Διπλωματικό επεισόδιο προκαλεί η απόφαση για τον Ξηρό

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, απειλούν με ταξιδιωτική οδηγία - Διπλωματικό επεισόδιο προκαλεί η απόφαση για τον Ξηρό
Η απόφαση για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ
(upd2)Μείζον πολιτικό ζήτημα που ξεπερνά τα όρια της διπλωματίας έχει καταστεί η έντονη διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την απόφαση που προβλέπει την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
Η αντιμετώπιση θεμάτων τρομοκρατίας από τη νέα κυβέρνηση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αμερικανικών, προκαλώντας σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο και ωθώντας στα άκρα τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από διπλωματικούς κύκλους, η απόφαση για αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού έχει ενοχλήσει σε μεγάλο βαθμό την αμερικανική πλευρά, η οποία ετοιμάζεται να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα.
Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται πράγματι σε οριακό σημείο, ωστόσο διαψεύδεται η φημολογία πως έχει τεθεί θέμα απόσυρσης του Αμερικανού πρέσβη από την Αθήνα.
Η απόφαση του Αμερικανού πρέσβη, David Pearce, να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το επίμαχο θέμα αποδεικνύει το μέγεθος της ενόχλησης των ΗΠΑ.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί πως σε διπλωματικό επίπεδο δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο μεγάλη αντίδραση.
Η σοβαρότητα της κατάστασης αποδεικνύεται και από την απόφαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών John Kerry να τηλεφωνήσει ο ίδιος στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
Το περιβάλλον για την ελληνική κυβέρνηση έχει καταστεί ιδιαίτερα αρνητικό, αφού οι ΗΠΑ αποτελούν έναν παραδοσιακό σύμμαχο της Ελλάδας.
Η ενόχληση όμως των ΗΠΑ για τα όσα αφορούν στην Ελλάδα δεν σταματά στην απόφαση της κυβέρνησης για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
Οι πληροφορίες θέλουν την αμερικανική πλευρά να εκφράζει δυσαρέσκεια για τη στροφή της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κίνα και τη Ρωσία, κινήσεις που μεταφράζονται από τους Αμερικανούς ως ένδειξη αλλαγής δόγματος.

To τηλεφώνημα Kerry στον Τσίπρα - Μη φιλική πράξη η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού 

Την έντονη ενόχληση της Ουάσιγκτον, σχετικά με την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, ο οποίος φέρεται να έχει τηλεφωνήσει ο ίδιος στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό αποκάλυψε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, David Pearce, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, ο Kerry τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του σχετικά με την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ενώ, σύμφωνα πάντα, με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, ο Kerry τηλεφώνησε και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.
Μάλιστα ο Aμερικανός πρέσβης άφησε να εννοηθεί πως η απόφαση για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός θα πρόκειται για μια μη φιλική πράξη.

Απάντηση του Μαξίμου στις ΗΠΑ: Ο νόμος δεν οδηγεί σε απελευθέρωση τρομοκρατών

Απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, David Pearce, δίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθιστώντας σαφές πως ο νόμος δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών.
Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του κ. Pearce.
Σημειώνουν ότι η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση, ενώ τονίζουν πως πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι στη νομοθεσία δεν πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις και δεν πρέπει να υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις.
Επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου διευκρινίζουν ότι βάσει αυτού, για μια ορισμένη κατηγορία κρατουμένων -και αν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%- η ποινή μετατρέπεται σε κράτηση κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».
Υπογραμμίζουν ότι ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό, ωστόσο και αυτός, όπως και άλλοι κρατούμενοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι».
Ειδικά για τον Σάββα Ξηρό, επισημαίνουν ότι πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%, ενώ σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησής του. Τονίζουν μάλιστα ότι η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος.
Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπουργός των ΗΠΑ John Kerry πράγματι τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη, προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σ. Ξηρό.
Όπως ανέφεραν, ο Πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης