Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ντροπή για την Ευρώπη οι εκατόμβες νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο - Τέλος στα ευχολόγια, λύση τώρα!

Ντροπή για την Ευρώπη οι εκατόμβες νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο - Τέλος στα ευχολόγια, λύση τώρα!
Υγρός τάφος η Μεσόγειος, άμεση ανάγκη αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.
Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, τρεις μετανάστες νεκροί στα παράλια της Ρόδου.
Οι μετανάστες - μεταξύ των οποίων και ένα παιδί τεσσάρων ετών - πνίγηκαν κατά την προσάραξη δουλεμπορικού που μετέφερε 200 ψυχές, ενώ δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι για την τραγωδία στις ακτές της Λαμπεντούζα, όπου εκφράζονται φόβοι για 900 νεκρούς μετανάστες στα αμπάρια δουλεμπορικού που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη.
Η εκατόμβη νεκρών προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Ιταλού ομολόγου του Matteo Renzi, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherin, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση στην Ευρώπη να μην κλείνει τα μάτια στην τραγωδία και να λάβει άμεσα αποφάσεις για τη ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας «σφαγή» τη νέα τραγωδία στα νερά της Μεσογείου.
Η ασύλληπτη τραγωδία έχει προκαλέσει παγκόσμιο σοκ όπως μεταδίδουν - πόσο κλισέ αλήθεια - τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Κορυφαία θρησκευτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έκαναν λόγο για ντροπή της Ευρώπης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μεσόγειος μετατρέπεται σε υγρό τάφο για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αψηφούν τον φόβο τους για τη θάλασσα και το γεγονός ότι δεν ξέρουν καν να κολυμπούν, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα στην Ευρώπη.
Την πολιτισμένη Ευρώπη, την Ευρώπη της αναγέννησης και του διαφωτισμού.
Την Ευρώπη που εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια στο πρόβλημα και περιορίζεται σε ευχολόγια και ανούσιες Συνόδους Κορυφής κάθε φορά που ναυαγεί ένα δουλεμπορικό στα νερά της Μεσογείου.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει άμεσα τη μεταναστευτική της πολιτική και να προσαρμοστεί στις αυξημένες ανάγκες την ώρα που επιδεινώνεται η κατάσταση στη Συρία, τη μέση Ανατολή και τις χώρες της Βορείου Αφρικής, την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος σπέρνει τον θάνατο και την τρομοκρατία.
Η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ έχει μετατρέψει τον ευρωπαϊκό Νότο – κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία – σε αποθήκη ψυχών.
Ο κανονισμός του Δουβλίνου ΙΙ ορίζει ότι όσοι ζητούν άσυλο στην ΕΕ μπορούν να το κάνουν μόνο στη χώρα εισόδου τους, δηλαδή κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου των μεταναστών στην Ε.Ε!
Η συνθήκη μετατρέπει σε αποθήκες ψυχών τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και εμποδίζει την ομαλή διάχυση των μεταναστών στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. ανάλογα με το ΑΕΠ τους και με την ικανότητά τους να απορροφήσουν και να φιλοξενήσουν οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες, ευνοώντας κυρίως τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Η συνεισφορά της Frontex στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα το Λιμενικό Σώμα να επιφορτίζεται με τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, τη διάσωση των μεταναστών αλλά και την υποδοχή τους στη συνέχεια, λόγω της έλλειψης υποδομών και συγκεκριμένου σχεδίου.
Η Ελλάδα βυθισμένη στην ύφεση την τελευταία πενταετία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το αυξημένο κύμα των μεταναστών.
Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές αποτελούν πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό και να αντιμετωπίσει την Ελλάδα σαν σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα οφείλει να μείνει πιστή στις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και να μην κλείνει τα μάτια στο ανθρώπινο δράμα όσων αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή στην πολιτισμένη δύση.
Μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, ωστόσο πρέπει να στηρίζονται στη δικαιοσύνη και την ίση κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης