Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Πολιτικό ταμπού» για τις ΗΠΑ η τρομοκρατία στην Ελλάδα - Απειλούν με απόσυρση της στήριξης

«Πολιτικό ταμπού» για τις ΗΠΑ η τρομοκρατία στην Ελλάδα - Απειλούν με απόσυρση της στήριξης
Σε τεντωμένο σκοινί οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ - Οι Αμερικανοί, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, έχουν προχωρήσει στο δόγμα της σκληρής αντιμετώπισης κάθε φαινομένου τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο
Με την ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών και την αμερικανική πλευρά να αντιδρά σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, επιμένοντας ότι η αποφυλάκιση και ο κατ' οίκον περιορισμός του μέλους της «17 Νοέμβρη», Σάββα Ξηρού, «αποτελεί μία μη φιλική πράξη», οι σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Με το θέμα της τρομοκρατίας να αποτελεί «πολιτικό ταμπού» για τις ΗΠΑ, η αποφυλάκιση, έστω και αν πρόκειται για κατ' οίκον περιορισμό λόγω αυξημένης αναπηρίας και ανικανότητας ενός μέλους της «17 Νοέμβρη» αποτελεί πολιτικό casus belli.
Φαίνεται πως τόσο το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ' και κυρίως η δημόσια παραδοχή του αρμόδιου υπουργού στην Επιτροπή της Βουλής ότι οι σχετικές διατάξεις μετατρέπουν την ποινή των ισοβίων σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων σε κατ' οίκον περιορισμό και έλεγχο με «βραχιολάκι», ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Αμερικανούς, οι οποίοι μετά την 11η Σεπτεμβρίου έχουν προχωρήσει στο δόγμα της σκληρής αντιμετώπισης κάθε φαινομένου τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γι' αυτό άλλωστε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μόλις ενημερώθηκε από το εβδομαδιαίο διπλωματικό report για την απόφαση την ελληνικής κυβέρνησης τηλεφώνησε ο ίδιος στον Αλέξη Τσίπρα για να του εκφράσει τη δυσφορία του.
Η κίνηση αυτή μετέτρεψε στην ουσία ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο σε πολιτικό ζήτημα το οποίο ετέθει ευθέως και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο State Department, κατά τη διάρκεια της συνάντηση του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.
Της απόφασης για το Σάββα Ξηρό είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Κάμμενου - περί αθρόας εισροής μεταναστών, ακόμα και τζιχαντιστών στην Ευρώπη, αν η Ελλάδα καταρρεύσει οικονομικά - που προκάλεσαν αναταραχή και φυσικά μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν από την αμερικανική πλευρά.
Βεβαίως το κλίμα έντονης δυσπιστίας που διακατέχει πλέον τις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον προκαλείται σε μεγάλο βαθμό και από τις κινήσεις προσέγγισης με τη Μόσχα και το Πεκίνο, με τους Αμερικανούς να μη βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται με σταθερά βήματα από το παραδοσιακό πολιτικοοικονομικό και στρατιωτικό δόγμα της μεταπολίτευσης που δεν ήταν άλλο από το «ανήκουμε εις την Δύση».
Υψηλόβαθμοι διπλωματικοί κύκλοι της αμερικανικής πρεσβείας, με αφορμή την απόφαση για αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εκδώσουν ταξιδιωτική οδηγία για την Ελλάδα.
Με το περιβάλλον για την ελληνική κυβέρνηση να έχει καταστεί ιδιαίτερα αρνητικό, η αμερικανική πλευρά ενδέχεται να μην παρέχει στήριξη και στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως αντιμετωπίζει με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας και άκουσε με προσοχή τις επισημάνσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Ντέιβιντ Πιρς.
«Η ισονομία, το κράτος δικαίου αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως αυτά ορίζονται από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελούν απαράβατες συνθήκες για μια δημοκρατική διακυβέρνηση» σημειώνουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι, συμπληρώνοντας ότι «το ίδιο, άλλωστε, ισχύει στο σύνολο των ευνομούμενων κρατών του κόσμου».
Εξειδικεύοντας μάλιστα την περίπτωση του μέλους της «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρό σημειώνουν με νόημα ότι «πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%», θυμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού». Μάλιστα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε στον Τζον Κέρι ότι ο νόμος δεν αφορά τον Σάββα Ξηρό, καθώς και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών.
Ωστόσο όπως δείχνει η αντίδραση του Aμερικανού πρέσβη τα επιχειρήματα του Έλληνα πρωθυπουργού δεν φαίνεται να πείθουν τους συνομιλητές του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και περά από το ζήτημα της τρομοκρατίας, ανάλογο σκηνικό διαμορφώνεται και στο οικονομικό πεδίο, μετά τις νουθεσίες και υποδείξεις του Αμερικανού υπουργού οικονομικών Τζάκ Λιου στον Γιάννη Βαρουφάκη στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρώτη ενημέρωση: 01:15, 21 Απριλίου 2015

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης