Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στόχος η συμφωνία εντός 10 ημερών - Αναζητούν λύση για συμβιβασμό Τσίπρας - Merkel - Hollande με εμπλοκή ΔΝΤ

Στόχος η συμφωνία εντός 10 ημερών - Αναζητούν λύση για συμβιβασμό Τσίπρας - Merkel - Hollande με εμπλοκή ΔΝΤ
Βερολίνο: Στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εστίασε η συνάντηση Merkel - Hollande - Τσίπρα - Eποικοδομητικές και σε φιλικό κλίμα οι συζητήσεις
(upd17) Ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία εντός των επομένων 10 ημερών τέθηκε κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο, Fr. Hollande, αναζητώντας λύση για συμβιβασμό, υπο την προϋπόθεση να παραμείνει το ΔΝΤ.
Οι τρεις ηγέτες συνέκλιναν στην ανάγκη να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση με την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού, ώστε να υπάρξει συμφωνία εντός 10 ημερών.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν εποικοδομητική την τριμερή συνάντηση.
Κατά τις πληροφορίες, Tσίπρας, Merkel και Hollande συμφώνησαν ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ επικεντρώθηκαν σε όλα τα ανοιχτά θέματα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Merkel και Hollande κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά αν χρειαστεί ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.
Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία μετά την τριμερή συνάντηση Τσίπρα, Merkel, Hollande, δηλώνει έτερη κυβερνητική πηγή.
Άλλες πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να κατέθεσε αίτημα για κατάρτιση πλήρους χρονοδιαγράμματος για την επίτευξη συμφωνίας, σε ορίζοντα 10 ημερών, μέχρι τα τέλη Μαΐου, από κοινού με την ανάγκη να διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup.
Η τριμερής συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τη μια τα ξημερώματα Πέμπτης προς Παρασκευή, είχε διάρκεια 2,5 ώρες και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στη Ρίγα της Λετονίας.

Αισιόδοξος ο Τσίπρας 
Την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους – δανειστές θα έχουν θετική κατάληξη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την προσέλευση του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, και λίγες ώρες μετά τη συνάντηση 2,5 ωρών που είχε αργά χθες το βράδυ με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 14:30 (τοπική ώρα) και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Ο στόχος της συνάντησης είναι να εξεταστούν όλες οι παράμετροι, να ξεπεραστούν ορισμένα τεχνικά εμπόδια και ταυτόχρονα να επιταχυνθεί η διαδικασία της συμφωνίας, που πλέον όλοι βλέπουν να έρχεται.

Μerkel: Θέλει δουλειά για να κλείσει η συμφωνία
Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα εξέφρασε για μια ακόμη φορά η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, σε σημερινές δηλώσεις της κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας παράλληλα ότι ακόμη μένει να γίνει πολλή δουλειά.
Όπως ανέφερε, είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με τους πιστωτικούς θεσμούς και ότι πρέπει να υπάρξει πολύ έντονη δουλειά στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια προτού υπάρξει μια λύση για την Ελλάδα.
Η Angela Merkel αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, κατέστησε σαφές ότι δεν προέκυψε κάποιο σημαντικό επίτευγμα.
«Ήταν μια πολύ φιλική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, όμως είναι επίσης σαφές ότι ακόμη μένει πολλοί δουλειά να γίνει με τους τρεις θεσμούς, υπάρχουν πολλά να γίνουν», σημείωσε.
Ακόμη, συμπλήρωσε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασαν την πρόθεσή τους στον έλληνα πρωθυπουργό ότι όταν υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν συζήτησης, όποτε απαιτείται βοήθεια που πρέπει να δοθεί, αυτό θα γίνει, όμως πρέπει να υπάρξει λύση με τους τρεις θεσμούς και πρέπει να γίνει πολύ, πάρα πολύ έντονη εργασία».

Draghi (ΕΚΤ): Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί μόνο αν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις
Οι προοπτικές της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο θετικές σε σχέση με εκείνες που ήταν επτά χρόνια πριν, αλλά αυτό θα επιβεβαιωθεί μόνο εάν οι κυβερνήσεις προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.
Αυτό ανέφερε σήμερα ο Mario Draghi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας για ακόμη μία φορά την ευθύνη που έχουν οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών μελών της Ευρωζώνης για τη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας.
Είναι ευκαιρία τώρα να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις, τόνισε για πολλοστή φορά ο επικεφαλής της ΕΚΤ, προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.  
Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης βελτιώνεται, ενώ ενισχύονται οι προσδοκίες για την ανάκαμψη του ρυθμού πληθωρισμού.
Αν και η δυναμική της ανάπτυξης παραμένει κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση, η νομισματική πολιτική δείχνει να είναι αποτελεσματική για την οικονομία, πρόσθεσε ο Draghi.

Βερολίνο: Στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εστίασε η συνάντηση Merkel - Hollande - Τσίπρα

Στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας εστίασε η τριμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Angela Merkel και τον Francois Hollande, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση της γερμανικής Καγκελαρίας.
Ειδικότερα, εκπρόσωπος της γερμανικής πλευράς ανακοίνωσε πως η τριμερής συνάντηση εστίασε στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας.
Όπως εξήγησε, οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε φιλικό κλίμα και αποδείχθηκαν εποικοδομητικές.
«Οι πιστωτές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά» συμπλήρωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε πως οι τρεις ηγέτες θα διατηρήσουν στενή επαφή και τις επόμενες ημέρες.

Συνάντηση Τσίπρα - Juncker το μεσημέρι της Παρασκευής
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J.C. Juncker, θα έχει το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Μαΐου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Ρίγα της Λετονίας, στο περιθώριο των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής.
Τη συνάντηση Τσίπρα - Juncker ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mαργαρίτης Σχοινάς.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 τοπική ώρα.

Hollande: Πιθανό ένα έκτακτο Eurogroup στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου
Στο μεταξύ, μήνυμα πως θα αναζητηθούν λύσεις για την Ελλάδα, αλλά η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας απέστειλε προς την ελληνική κυβέρνηση, λίγη ώρα πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande. 
Eπί της ουσίας, ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande τονίζει πως η λύση στο ελληνικό ζήτημα δεν θα πρέπει να αναμένεται σε επίπεδο αρχηγών κρατών, αλλά σε τεχνικό επίπεδο (Brussels Group ή Eurogroup).
Επιθυμούμε να βρούμε λύση για την Ελλάδα αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε διαπραγμάτευση στη Ρίγα, επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος.
Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. 
Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου, τόνισε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος. 
Ταυτόχρονα σημείωσε πως προσδοκά σε μια φιλική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τέτοια ώστε να διευκολύνει την αναζήτηση λύσεων.



Embedded image permalink


Embedded image permalink


Oι στόχοι της Αθήνας στη Σύνοδο 
Σε θετική πολιτική δήλωση προσβλέπει η Ελλάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια περί παράτασης - κατά πάσα πιθανότητα τετράμηνης - του ελληνικού προγράμματος έως το φθινόπωρο.
Οι εργασίες της πρώτης μέρας της Συνόδου ξεκίνησαν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης με δείπνο εργασίας.
Στο μεταξύ, σημειολογική είναι η θέση στην οποία παρακάθησαν στη διάρκεια του γεύματος εργασίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του www.bankingnews.gr, o πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρακάθησε δίπλα στη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel.

Το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στη Ρίγα της Λετονίας με στρατιωτικό C - 130


Embedded image permalink


Embedded image permalink


Guardian: Τη λύση της τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος θα συζητήσουν Τσίπρας - Merkel
Το ενδεχόμενο τετράμηνης παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος αναμένεται να συζητήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης το βράδυ της Πέμπτης, αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.
Όπως αποκαλύπτει ο βρετανικός Guardian, Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τετράμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να λάβει πολύτιμο χρόνο, τον οποίο θα χρειαστεί για την κατάρτιση ενός διεξοδικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου.
Η Sueddeutsche Zeitung αποκάλυψε πρώτη - το βράδυ της Τετάρτης - πως οι Ευρωπαίοι και δη το Eurogroup εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο.
Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν ήδη διαψεύσει τα σενάρια περί παράτασης του ελληνικού προγράμματος, όμως τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου επιμένουν.

Sueddeutsche Zeitung: Παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο εξετάζει το Eurogroup
Παράταση του προγράμματος της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο φέρεται πως εξετάζει το Eurogroup, όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
Kατά τις πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας λήγει στις 30 Ιουνίου 2015, οπότε εκπνέει και η τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το εν λόγω σχέδιο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα γίνει αποδεκτό ή όχι από τη Γερμανία.
Ακόμη κι αν εξετάζεται από το Eurogroup η εν λόγω πρόταση τελεί υπό την έγκριση του Βερολίνου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ζητούν σοβαρά ανταλλάγματα από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εγκρίνουν νέα παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Ειδικότερα, το Eurogroup ζητά να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, αλλά και λήψη μέτρων, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στην Ρίγα της Λετονίας 21 και 22 Μαΐου μπορεί να έχει ως βασικό αντικείμενο την Ουκρανία και ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Ευρώπης,  αλλά η Ελλάδα εκ των πραγμάτων θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου επίσημα ή ανεπίσημα.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις, αναμένεται είτε από την Καγκελάριο της Γερμανίας Α. Merkel είτε από άλλους ευρωπαίους ηγέτες να περάσουν ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα.
Ότι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ και ότι επιζητούν άμεσα συμφωνία ώστε να λήγει το ελληνικό δράμα και να αρχίσει να αντιμετωπίζεται η πιστωτική ασφυξία.
Ήδη Merkel και Hollande (Γάλλος Πρόεδρος) έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι αναμένουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ώστε να κλειδώσει η συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ.
Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι «η Σύνοδος Κορυφής 21 και 22 Μαΐου του 2015 είναι μια καλή ευκαιρία η Ευρώπη να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, ένα πολιτικό μήνυμα που να αποτελέσει εφαλτήριο επιτάχυνσης της συμφωνίας.
Αν και σε μια Σύνοδο δεν μπορούν να παρθούν τεχνικές αποφάσεις αλλά ένα πολιτικό μήνυμα μπορεί και πρέπει να δοθεί.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει μια σειρά επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες και ειδικά την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Merkel και θα διαπιστωθούν τα πολιτικά βήματα προόδου στην υπόθεση της Ελλάδος».
Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει σε μια θετική δήλωση με πολιτικό περιεχόμενο και μήνυμα και δεν αποκλείεται ειδικά από την Merkel το μήνυμα αυτό να δοθεί.
Στο περιθώριο της Συνόδου δεν αποκλείεται να υπάρξουν συναντήσεις και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

(πρώτη ενημέρωση 21 Μαΐου 2015, 07:35)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης