Τελευταία Νέα
Πολιτική

Juncker σε Τσίπρα: Εφικτή η συμφωνία έως τις αρχές Ιουνίου - Ρεαλιστική λύση ζητά η ελληνική κυβέρνηση

Juncker σε Τσίπρα: Εφικτή η συμφωνία έως τις αρχές Ιουνίου - Ρεαλιστική λύση ζητά η ελληνική κυβέρνηση
H συνάντηση Τσίπρα - Juncker εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και συννενόησης
(upd3)Εφικτή χαρακτηρίζουν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ανώτατες κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την έκβαση της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Kατά τις πληροφορίες, η συνάντηση Τσίπρα - Juncker, που είχε διάρκεια περίπου μισή ώρα, εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και συννενόησης.
O Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Juncker για τη μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να αναγνωρίζει, από την πλευρά του, πως έχει σημειωθεί πρόοδος.
Έχει γίνει όντως πολύ σημαντική πρόοδος και είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στο προσεχές διάστημα, εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Σε σχετική ερώτηση, οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης σημείωναν ότι εάν κυριαρχεί η σκληρότερη γραμμή μεταξύ των εταίρων, «προφανώς μας δυσχεραίνει».
Υπογράμμιζαν επίσης ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης και πως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό την κατάσταση, πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα.
«Τώρα η ρεαλιστική λύση είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Προχωρώντας σε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρίγα της Λετονίας, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ένα ταξίδι που είχε ουσία,
Για το εάν έδωσε το ταξίδι ώθηση στις διαπραγματεύσεις, οι ίδιες πηγές απαντούσαν «σίγουρα» και επισήμαιναν ότι εκφράστηκε η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να υπάρξει συμφωνία.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Η συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς Juncker και Τσίπρας θα επιχειρήσουν να αποτιμήσουν την έως σήμερα πρόοδο που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών καθώς και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Mina Andreeva, παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της επταμελούς αποστολής της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών στις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε, η σκληρή δουλειά σε επίπεδο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες με στόχο να επιταχυνθεί περαιτέρω η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Ερωτηθείσα κατά πόσο υφίσταται πέραν της τεχνικής και πολιτική διαπραγμάτευση, η εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε ότι οι εργασίες συνεχίζονται και στα δύο επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, με την πολιτική διάσταση των διαβουλεύσεων να επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων επί τη βάσει ωστόσο της τεχνικής προόδου.
Πάντως, τόνισε ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) και μετά το Eurogroup να συγκληθεί έτσι ώστε να αποφασίσει για τις εκταμιεύσεις.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς, όπως είπε, εξαρτάται από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις καθώς και από το ρυθμό αυτής της προόδου.
«Δεν υπάρχουν προθεσμίες.
Όσο συντομότερα επιτευχθεί η πρόοδος, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Νωρίτερα ο Juncker είχε δηλώσει ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη».
Σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, ο Juncker υποστήριξε ότι «δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».
«Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση.
Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Απαντώντας σε όσους επικρίνουν το κοινό νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι έχει προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ, ο Juncker υποστήριξε ότι «δεν ευθύνεται το ευρώ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, εάν δεν υπήρχε το ευρώ».

Πιθανή 4μερής στις 28 Μαίου

Την ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker και τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, την Πέμπτη 28 Μαϊου του 2015 σε τετραμερή συνάντηση.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες διέρρευσαν μέσω εσωτερικού εγγράφου.
Σύμφωνα με τις διαρροές, δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη 28 Μαϊου.

Ουδέν σχόλιον από την Κομισιόν για παράταση του προγράμματος

Η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για σχέδιο παράτασης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μέχρι το Φθινόπωρο, όπως μεταδίδει η Guardian.
Στόχος είναι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, παράταση του προγράμματος της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο φέρεται πως εξετάζει το Eurogroup.
Kατά τις πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας μέχρι το φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας λήγει στις 30 Ιουνίου 2015, οπότε εκπνέει και η τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το εν λόγω σχέδιο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα γίνει αποδεκτό ή όχι από τη Γερμανία.
Ακόμη κι αν εξετάζεται από το Eurogroup η εν λόγω πρόταση τελεί υπό την έγκριση του Βερολίνου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ζητούν σοβαρά ανταλλάγματα από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εγκρίνουν νέα παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Ειδικότερα, το Eurogroup ζητά να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, αλλά και λήψη μέτρων, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.

(πρώτη ενημέρωση 22 Μαϊου 01:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης