Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά τη ΔΕΗ θέση παίρνει και ο Λαφαζάνης - Δεν αμφισβητείται η λειτουργία της ΡΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής

Μετά τη ΔΕΗ θέση παίρνει και ο Λαφαζάνης - Δεν αμφισβητείται η λειτουργία της ΡΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής
Η συμφωνία που προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, θα προκύψει στον βαθμό που θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας
Δεν αμφισβητείται η λειτουργία της ΡΑΕ ως ανεξάρτητης αρχής, αλλά θα πρέπει να έχει θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, στο πλαίσιο των κοινοτικών κανόνων, που δεν θα την προσανατολίζουν ρόλο υπερκυβέρνησης, ούτε θα υποκαθιστά τη βουλή και τη λαϊκή κυριαρχία, δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου.
«Ακυρώσαμε την αυθαίρετη απόφαση της ΡΑΕ να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ και είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρωτοβουλία που επιβαρύνει τα τιμολόγια, όταν αυτά είναι ήδη επαχθή, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός για τις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και ενός μέλους στη ΡΑΕ έχει ολοκληρωθεί, υπήρξε ευρεία συμμετοχή και εντός των ημερών θα γίνει η υπάρξει η τελική επιλογή.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες στον τομέα της ενέργειας και κινείται αυστηρά εντός αυτού του πλαισίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα παραδώσει την ηλεκτρική ενέργεια στην ασυδοσία των ιδιωτικών συμφερόντων, ούτε η ΔΕΗ θα τεμαχιστεί και θα ξεπουληθεί.
«Θα στηρίξουμε τον δημόσιο τομέα της Ενέργειας, γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο δημόσιος τομέας και η ανασυγκρότησή του μπορεί να αποτελέσουν όχημα και μοχλό για μια θετική διέξοδο από την κρίση» επεσήμανε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι εμφανίζεται ως «βασιλικότερος του βασιλέως» σε θέματα ευρωπαϊκής «νομιμοφροσύνης» της Κυβέρνησης και απαντώντας εμμέσως στα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ υποστήριξε ότι ισχύουν απολύτως όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις και όλες οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης.
«Η συμφωνία που προκύψει από τις διαπραγματεύσεις, θα προκύψει στον βαθμό που θα είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας.
Μόνο μια τέτοια συμφωνία θα δεχτεί η κυβέρνησή μας», κατέληξε στην απάντησή του ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παναγιωτάκης (CEO ΔΕΗ): Δεν αμφισβήτησα ποτέ την ανεξαρτησία της ΔΕΗ

Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ η ανεξαρτησία της ΡΑΕ από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ε. Παναγιωτάκη, καθιστά σαφές, μέσω σημερινής ανακοίνωσής της, η Δημόσια Επιχείρηση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην α
νακοίνωση της η ΔΕΗ, «Επειδή από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναπαράγεται ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, αμφισβητεί την ανεξαρτησία της ΡΑΕ, παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της πρόσφατης ομιλίας του κ. Εμμ. Παναγιωτάκη στο συνέδριο του Economist:
«…Και τέλος θέλω να σταθώ στο ρόλο της ΡΑΕ.
Είμαι ο τελευταίος που θα αμφισβητήσω την ανεξαρτησία της και την αναγκαιότητα και χρησιμότητά της, για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τον έλεγχο της αποδοτικότητας των μονοπωλιακών δραστηριοτήτων της αλυσίδας του ηλεκτρισμού, και εννοώ τα Δίκτυα.
Ωστόσο η ΡΑΕ καλείται να αποφασίσει: είναι ο κεντρικός της στόχος η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καταναλωτών της ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης; Eίναι υπέρ του χαμηλού κόστους παραγωγής;
Γιατί αντιμετωπίζει τη ΔΕΗ με τόση προκατάληψη;
Γιατί απορρίπτει κάθε εύλογο αίτημά της, ακόμη και αιτήματα που σχετίζονται με την εισπραξιμότητα των οφειλών της; Περιορίζομαι σήμερα σ' αυτά, γιατί προσδοκώ ότι η νέα στελέχωση της ΡΑΕ στοιχισμένη στο μεγάλο εθνικό στόχο, την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, θα επαναπροσδιορίσει ριζικά τη στάση της έναντι της ΔΕΗ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης