Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Το εθνικό Σύνταγμα υπερέχει όλων των κανόνων δικαίου

Παυλόπουλος: Το εθνικό Σύνταγμα υπερέχει όλων των κανόνων δικαίου
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε ομιλία με θέμα «Το Σύνταγμα μεταξύ Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου - Η ιεραρχία της έννομης τάξης»
Στην υπεροχή του εθνικού Συντάγματος έναντι όλων των κανόνων διεθνούς δικαίου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής με αφορμή την αγόρευσή του σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Όπως εξήγησε: «Το Σύνταγμα, ως θεμελιώδης νόμος αποτελούμενος όχι μόνον από τους κανόνες δικαίου που περιλαμβάνει, αλλά και από τις αρχές, οι οποίες συνάγονται απ’ αυτούς, υπερισχύει αναποδράστως κάθε άλλου κανόνα δικαίου.
Είτε αυτός εντάσσεται στο εσωτερικό δίκαιο, είτε στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως ενσωματώνονται κάθε φορά στην έννομη τάξη μας».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «επίσης, είναι προφανές, κατά το γράμμα και το πνεύμα των διατάξεων του άρθρου 28 του Συντάγματος, ότι και το ευρωπαϊκό δίκαιο -πάντοτε ως προς την δομή της ελληνικής έννομης τάξης και της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- υπέρκειται των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Όσον αφορά στην ιεράρχηση μεταξύ Συντάγματος και Ευρωπαϊκού Δικαίου πάντως επισήμανε ότι όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη σημερινή της μορφή υπάρχει μια οδός: «Πρώτον, από την πλευρά του ΔΕΕ, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με τα Εθνικά Συντάγματα ερμηνεία των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου και δεύτερον από την ερμηνεία των εθνικών δικαστηρίων, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο ερμηνεία των εθνικών συνταγματικών κανόνων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης