Τελευταία Νέα
Πολιτική

BBC και Telegraph: Επιστροφή της Ελλάδος στην δραχμή θα ήταν μη αναστρέψιμη καταστροφή

BBC και Telegraph: Επιστροφή της Ελλάδος στην δραχμή θα ήταν μη αναστρέψιμη καταστροφή
O Βαρουφάκης ο έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε στο BBC ότι θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και την κοινωνία η έξοδος από το ευρώ
Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα 1,6 δισεκ. ευρώ  στο  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον Ιούνιο, ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών της Ελλάδος Νίκος Βούτσης αναφέρουν σε δημοσιεύματα τους η telegraph και το BBC.
Ο Νίκος Βούτσης, ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι «αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να δοθούν στο ΔΝΤ γιατί απλά δεν υπάρχουν».
 Το ελληνικό κράτος πρέπει να αποπληρώσει σε τέσσερις δόσεις, τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.
Στα σχόλια του Βούτση έρχονται να προστεθούν και η συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο BBC και στην εκπομπή  The Andrew Marr Show, είπε θα ήταν η αρχή του τέλους για το ευρώ αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στην επίτευξη μιας συμφωνίας και ότι εναπόκειται πλέον στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ να κάνουν το καθήκον τους.
Μια πιθανή εναλλακτική λύση, εάν οι συνομιλίες δεν προχωρούν θα ήταν η  Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα και να επιστρέψει στη δραχμή.
Αυτό θα ήταν «καταστροφή» είπε ο Γ. Βαρουφάκης όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα.
«Θα ήταν μια καταστροφή για όλους τους εμπλεκόμενους, θα ήταν μια καταστροφή κατά κύριο λόγο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά θα ήταν επίσης η αρχή του τέλους για το ευρώ»
Ορισμένοι θεωρούν ότι η Ευρώπη μπορεί να αντέξει το σοκ αυτό αλλά αυτό θα είναι προσωρινό.
Η ευρωζώνη θα διαιρεθεί αν ένα μέλος της αποχωρήσει από το ευρώ.
Εν τω μεταξύ ο Τσίπρας δήλωσε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία μιας  οδυνηρής και σκληρής περιόδου διαπραγματεύσεων.
Να είστε βέβαιοι ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση, δεν θα γίνουν αποδεχτεί εξευτελιστικοί όροι είπε ο Τσίπρας στην κεντρική επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει μια λύση και όχι απλά μια συμφωνία ... στηρίζει την κυβέρνηση σε αυτή την δύσκολη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.
Ο Βαρουφάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα αν βγει από το ευρώ θα χρησιμοποιεί το νόμισμα της ως ένα ξένο νόμισμα και αυτό θα ήταν καταστροφικό
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τεράστια φυγή κεφαλαίων.
Εν συνεχεία η Ελλάδα θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να καταφύγει  σε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να ανακόψει τις μαζικές εκροές.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει πλέον μια «μεγάλη πιθανότητα» για capital controls, το οποίο θα είναι απαραίτητο για να κρατήσει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ζωντανό.
Εκτιμάται ότι 30 δις ευρώ  έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες της χώρας μετά τις πρόωρες εκλογές.
Ο κ Βαρουφάκης είπε ότι κάποια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της πληρωμής των μισθών και της καταβολής των δόσεων στους διεθνείς πιστωτές.
Σε ένα τέτοιο δίλλημα κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θα ήθελε να βρεθεί είπε ο Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι αν η Ελλάδα βρεθεί σε αυτό το δίλημμα θα πληρώσει τους πολίτες και όχι το ΔΝΤ.
Το ελληνικό κράτος έχει κινηθεί πολύ σωστά στο να καταβάλλει τις  πληρωμές μέχρι στιγμής, παρά την  έλλειψη πρόσβασης στις αγορές χρήματος ανέφερε ο Βαρουφάκης.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ήταν περιττό για την Ελλάδα να διενεργήσει δημοψήφισμα για να ανανεώσει την εντολή της.
Ο  W. Schaeuble ο Γερμανός υπουργός οικονομικών είπε ότι ένα ελληνικό δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ θα ήταν «χρήσιμη» τόσο για τη χώρα όσο και για τους πιστωτές της.
 Ο  Βαρουφάκης, ωστόσο, τόνισε ότι οι έλληνες υποστηρίζουν πλήρως την κυβέρνηση.
Έχουμε μια νέα εντολή να τερματιστεί αυτή η παγίδα λιτότητας, για να τερματιστεί το σπιράλ χρέους.
Θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία ώστε οι πιστωτές να πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

(πρώτη ενημέρωση 25 Μαΐου 2015, 00:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης