Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συμφωνία το Σαββατοκύριακο βλέπει η κυβέρνηση - Τι περιλαμβάνει η συμβιβαστική λύση - Ερωτηματικό για τη στάση του ΔΝΤ

Συμφωνία το Σαββατοκύριακο βλέπει η κυβέρνηση - Τι περιλαμβάνει η συμβιβαστική λύση - Ερωτηματικό για τη στάση του ΔΝΤ
Το προσχέδιο της συμφωνίας δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 28/5, με στόχο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup
(upd3)Την αισιοδοξία της πως είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, εντός του σαββατοκύριακου, εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως αποκαλύπτει κορυφαία κυβερνητική πηγή, τις τελευταίες ώρες καταρτίζεται προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο αφορά 20σέλιδο έγγραφο και το οποίο περιλαμβάνει όλα τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Το προσχέδιο της συμφωνίας δεν αποκλείεται να είναι έτοιμο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 28/5, με στόχο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup.

H ίδια κυβερνητική πηγή αποκαλύπτει πως στο προσχέδιο της συμφωνίας περιλαμβάνονται τα εξής ζητήματα:

ΦΠΑ
Τα σενάρια είναι δύο: Το πρώτο περιλαμβάνει τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22%) και το δεύτερο δύο συντελεστές.
Η ελληνική πλευρά προσδοκά σε έσοδα από 400 έως 700 εκατ. ευρώ για φέτος.

Εργασιακά
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη βρεθεί η χρυσή τομή, με υιοθέτηση του μέσου όρου μοντέλων που ισχύουν στα ευρωπαϊκά κράτη και σε εναρμόνιση με τις προτάσεις του ILO (Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας).
Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού.

Ασφαλιστικό
Οι πληροφορίες πως μπαίνει τέλος στο καθεστώς πρόωρων συνταξιοδοτήσεων επιβεβαιώνονται, ενώ ταυτόχρονα δεν εισάγεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις παραμένει σε αναστολή μέχρι και το 2017.

Δημοσιονομικό κενό
Η διαφορά μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το δημοσιονομικό κενό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, αλλά μεγάλο μέρος της διαφοράς αυτής αποδίδεται στο διαφορετικό τρόπο προσδιορισμού του.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο διαφορετικός τρόπος εγγραφής των στρατιωτικών δαπανών.

Οι 100 δόσεις
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, φαίνεται πως υπάρχει διαφορά εκτίμησης, καθώς η ελληνική πλευρά υπολογίζει πως το μέτρο θα αποφέρει έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ οι θεσμοί «χαμηλώνουν» τον πήχη των προσδοκιών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες και παρά τις θετικές ενδείξεις, ανοιχτό παραμένει το θέμα της στάσης που θα τηρήσει το ΔΝΤ και ποιος θα είναι ο ρόλος του στη νέα συμφωνία.

Αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη συμφωνίας - Κατάρτιση εγγράφων στην τηλεδιάσκεψη του Brussels Group

Συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, εξετάστηκαν σε επίπεδο Brussels Group, που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης εξετάστηκαν προτάσεις και επιχειρήθηκε η κατάρτιση εγγράφων, ικανών να αποτελέσουν προσχέδια συμφωνίας.
Η τηλεδιάσκεψη του Brussels Group πραγματοποιήθηκε στη σκιά των πληροφοριών πως καταρτίζεται προσχέδιο συμφωνίας, 20 σελίδων, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης εντός του σαββατοκύριακου.
Υπενθυμίζεται εδώ πως αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Brussels Group που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, η οποία ωστόσο έδωσε τη θέση της σε τηλεδιάσκεψη.
Στην τηλεδιάσκεψη από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης.
Να σημειωθεί εδώ πως στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης