Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για Σαμαρά, ΝΔ - Απαρχή ραγδαίων εξελίξεων η συμφωνία με τους δανειστές

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για Σαμαρά, ΝΔ - Απαρχή ραγδαίων εξελίξεων η συμφωνία με τους δανειστές
Αδιέξοδο το σημερινό πολιτικό αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά γνωρίζει ότι η «επικύρωση» της θα δρομολογήσει εξελίξεις που ενδεχομένως θα αμφισβητήσουν ακόμα και την προεδρία του στη ΝΔ.
Μια και η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές θα είναι η απαρχή ραγδαίων εξελίξεων στη ΝΔ.
Σχεδόν άμεσα η ΝΔ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στη συμφωνία, στάση από την οποία θα εξαρτηθεί το πώς θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το πιο πιθανό είναι ο κ.Σαμαράς να εμμείνει στη σκληρή γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι αυτή πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί και να εφαρμόσει τη συμφωνία.
Γεγονός που με τη σειρά του εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει ένα νέο γύρο πολιτικών εξελίξεων που μπορεί είτε να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού είτε ακόμα και να καταλήξει σε εκλογές.
Με αυτή τη στρατηγική ο κ.Σαμαράς επιδιώκει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, να θέσει το κόμμα σε διαρκή επιφυλακή και κυρίως να παραμείνει στο προσκήνιο.
Η τακτική αυτή όμως είναι ήδη αντιμέτωπη με πολλές πιέσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.
Οι Ευρωπαίοι πιέζουν ώστε η ΝΔ να συναινέσει στη συμφωνία ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Ν. Δένδιας, η Ντόρα Μπακογιάννη, κα, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ψήφισης έστω και μιας «κακής συμφωνίας» προκειμένου να μην διαταραχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Το ζήτημα όμως είναι ότι η τακτική αυτή είναι προβληματική.
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η ΝΔ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ κατά τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες, είναι προφανές ότι κανείς στη ΝΔ δεν θα ήθελε την προσφυγή στις κάλπες.
Εξίσου προφανές είναι ότι η μόνη «σωτηρία» για τη ΝΔ στην παρούσα φάση είναι η «καταστροφή» της χώρας.
Εδώ και αρκετό καιρό έχει καταστεί σαφές πως το πολιτικό αφήγημα της ΝΔ όχι μόνο δεν πείθει, αλλά κυρίως είναι αδιάφορο για την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Είναι απαραίτητο για τη ΝΔ να κάνει ότι δεν έκανε ήδη από τις ευρωεκλογές.
Να επαναπροσδιορίσει το ιδεολογικό της στίγμα, να αποσαφηνίσει τον πολιτικό της λόγο, να ανανεώσει το πολιτικό της προσωπικό – ακόμα και του αρχηγού, εάν κριθεί απαραίτητο – και τότε να απευθυνθεί ξεκάθαρα στην κοινή γνώμη.
Χωρίς ριζική αναμόρφωση, χωρίς ένα νέο πολιτικό λόγο και προσωπικό, η ΝΔ ως παραδοσιακή πολιτική δύναμη, δεν θα έχει μέλλον.
Ή μάλλον θα έχει την τύχη όλων των πολιτικών κομμάτων που κλήθηκαν να διαχειριστούν μνημονιακά προγράμματα.
Αυτή της πλήρους απαξίωσης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης