Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επίσκεψη αστραπή του Π. Λαφαζάνη στη Μόσχα, με έντονα πολιτικά μηνύματα - Ενέργεια και ρωσικές τράπεζες στο επίκεντρο

Επίσκεψη αστραπή του Π. Λαφαζάνη στη Μόσχα, με έντονα πολιτικά μηνύματα - Ενέργεια και ρωσικές τράπεζες στο επίκεντρο
Στο παρασκήνιο της συνάντησης δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της περίφημης προκαταβολής 3 - 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα
Επίσκεψη αστραπή, με έντονα πολιτικά μηνύματα, η μετάβαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Ρωσία.
Ο έλληνας υπουργός συναντάται διαδοχικά με τον Alexander Novak, Υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Sergei Storchak, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της χώρας και τον Alexey Miller, επικεφαλής της Gazprom.
Η μόλις 24 ωρών επίσκεψη του έλληνα υπουργού στη Μόσχα, την ώρα που οι συνομιλίες με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη και σε κρίσιμο σημείο, φανερώνει τα μηνύματα που επιθυμεί να στείλει η ελληνική κυβέρνηση προς κάθε κατεύθυνση.
Μηνύματα που τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ εξέλαβαν ως απειλητικά εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους για τα ελληνικά σχέδια.
Η συνάντηση του Π. Λαφαζάνη στη ρωσική πρωτεύουσα έχει ως επίκεντρο το ζήτημα της ενέργειας και της κατασκευής του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου ενώ στο παρασκήνιο δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της περίφημης προκαταβολής 3 - 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Βέβαια, οι δυο πλευρές στις συναντήσεις τους εστίασαν και στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε κυβερνητικό επίπεδο για την πολιτική στήριξη του αγωγού, ενώ ανέλυσαν και το ζήτημα να συμμετέχει στην τράπεζα BRICS η Ελλάδα.
Ο Alexander Novak αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην προετοιμασία για την κατασκευή του αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο στο ελληνικό έδαφος έως το 2019 και καθόρισαν τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν σε κυβερνητικό επίπεδο το επόμενο διάστημα για την πολιτική στήριξη του αγωγού.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις της συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας του 2008, ώστε να αποτελέσει το πλαίσιο στις σημερινές συνθήκες της πολιτικής στήριξης από τα δύο μέρη του αγωγού και άλλων ενεργειακών αναπτυξιακών έργων.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη και υπάρχει πρόοδος, ενώ ακόμα γίνονται συζητήσεις για τις λεπτομέρειες του κοινοπρακτικού σχήματος που θα κατασκευάσει τον αγωγό.
Το κλίμα που είχε δημιουργηθεί - ειδικά μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom στην Αθήνα- ήταν ότι οι υπογραφές της συμφωνίας ήταν θέμα λίγων εβδομάδων.
Η Ρωσία εκδήλωσε εκ νέου το ενδιαφέρον εταιρειών για τον αγωγό και την πρόθεση συγκεκριμένων επενδυτών για συμμετοχή μαζί με εταιρεία συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου- πιθανότητα τη ΔΕΠΑ-στο υπό συγκρότηση επενδυτικό σχήμα για την κατασκευή του αγωγού.
Παράλληλα, ενδιαφέρον για σύμπραξη στο χρηματοδοτικό σχήμα έχουν εκδηλώσει ρωσικές εμπορικές τράπεζες που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.
Ο Π. Λαφαζάνης επιβεβαίωσε τέλος, το ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμμετάσχει ως μέλος (μη ιδρυτικό) στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, πράγμα που θα ήταν ιδιαίτερα επωφελές για τη χώρα και συζήτησαν τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης