Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δραματικά αρνητικό το κλίμα στο Eurogroup για την Ελλάδα - Δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση έως 5/7 - Dijsselbloem: Λυπάμαι

tags :
Δραματικά αρνητικό το κλίμα στο Eurogroup για την Ελλάδα - Δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση έως 5/7 - Dijsselbloem: Λυπάμαι
Το κλίμα στο Eurogrpoup ήταν πολύ βαρύ θεωρούν ανακόλουθο τον Τσίπρα ΝΑΙ στην συμφωνία....όχι στο δημοψήφισμα
(Συνεχής Ενημέρωση) Δραματικά αρνητικό ήταν το κλίμα στο νέο έκτακτο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα 1η Ιουλίου.
Υπουργοί Οικονομικών και J. Dijsselbloem ως επικεφαλής του Eurogroup εμφανίστηκαν πολλοί ενοχλημένοι με την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε διάγγελμα ουσιαστικά....στήριξε το ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών.
Το Eurogroup, αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει άλλη συνεδρίαση μέχρι και το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου.
Είμαι λυπημένος διεμήνυσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, επαναλαμβάνοντας πως λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα δεν μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες έως το δημοψήφισμα. 
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup διήρκησε μια ώρα, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ, ενώ αποφασίστηκε η διακοπή των συνομιλιών μέχρι και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Και ενώ ο Τσίπρας με επιστολή του στους θεσμούς συμφωνεί με την πρόταση των δανειστών, στο διάγγελμα του εμφανίστηκε να στηρίζει το ΟΧΙ, η ανακολουθία αυτή ενόσχλησε του υουργούς Οικονομικών.
Συγκεκριμένα τόνισε πως αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για λύση, σημειώνει πως είναι έτοιμος για νέες διαπραγματεύσεις από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, ενώ κατέστησε σαφές πως το όχι στο δημοψήφισμα στοχεύει σε μια ισχυρή και βιώσιμη συμφωνία, αλλά όχι στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, υπό το βάρος της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, υπό το βάρος της πωτοφανούς απόφασης να μην πληρωθεί το ΔΝΤ, υπό το βάρος ότι η Ελλάδα βρίσκεται χωρίς πρόγραμμα, υπό το βάρος των capital controls και των κλειστών τραπεζών,  ο Αλέξης Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε χθες το βράδυ 30 Ιουνίου επιστολή στην ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ και αποδέχεται την συμφωνία ζητώντας ορισμένες μικρές αλλαγές.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μerkel δηλώνει πως παραμένει ανοιχτή η πόρτα για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, δήλωσε δεν βλέπει πρόοδο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Ταυτόχρονα ο EFSF (πλέον ESM) που έχει δανείσει στην Ελλάδα περί τα 145 δισεκ. αναφέρει ότι η μη πληρωμή του ΔΝΤ αποτελεί πιστωτικό γεγονός και συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ του Ταμείου.

Dijsselbloem: Δεν θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με την Ελλάδα μέχρι το δημοψήφισμα

Έως το δημοψήφισμα «παγώνει» της διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem.
«Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Όπως εξήγησε, δεν θα υπάρξουν νέες συζητήσεις τις επόμενες ημέρες ούτε σε επίπεδο Eurogroup, αλλά ούτε και μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.
«Θα περιμένουμε την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το οποίο και θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη» υποστήριξε εν συνεχεία.
«Είμαι πολύ λυπημένος για την κατάσταση, δεδομένης της ισχυρής αποφασιστικότητας των Ελλήνων να παραμείνουν στην Ευρωζώνη» υπερθεμάτισε ο κ. Dijsselbloem.

H ανατροπή σκηνικού ναι στην συμφωνία....όχι στο δημοψήφισμα

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να αποδεχθεί όλους τους όρους των δανειστών, οι οποίες έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το Σαββατοκύριακο, με πολύ μικρές αλλαγές, όπως προκύπτει από επιστολή του πρωθυπουργού την οποία έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times.
Σύμφωνα με τους FT, στη δισέλιδη επιστολή η οποία εστάλη αργά το βράδυ της Τρίτης, στους επικεφαλής Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, περιλαμβάνει το αίτημα για παράταση του προγράμματος που έληξε τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου και το αίτημα για τρίτο πρόγραμμα. 
Σύμφωνα με τον Peter Spiegel, η νέα επιστολή Τσίπρα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο τρίτο πρόγραμμα, ύψους 29,1 δισ. ευρώ. 
Η επιστολή Τσίπρα αναφέρει ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές για το φορολογικό σύστημα υπό έναν όρο:
Να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ο πρωθυπουργός ζητά η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2022, να αρχίσει τον Οκτώβριο και όχι άμεσα. 
Όσον αφορά το ΕΚΑΣ ζητά τη σταδιακή κατάργησή του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.





Στο μεταξύ, νέα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου, στις 18:30 ώρα Ελλάδας, μετά την επανεμφάνιση της κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 12:30, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμη η μετάθεση της ώρας, προκειμένου να είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει λεπτομερώς την πρότασή της για το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Η επιστολή Τσίπρα σε Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ
Νέα πρόταση απέστειλε χθες στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση, η οποία συνοδευόταν από επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως επιβεβαίωσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν, όπως υποστηρίζει το σχετικό non paper.
Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.
Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:
- Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
- Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
- Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
- Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
- Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Οι νέες παραδοχές ενόψει Eurogroup είναι οι εξής:
-Εξετάζεται νέο δάνειο 29,1 δισεκ 2ετούς διάρκειας από τον ESM
-Η Ελλάδα θα υιοθετήσει 100% την πρόταση Juncker ενώ θα λάβει 3-4 δισεκ. επιπλέον μέτρα δηλαδή συνολικά 14 δισεκ. που ίσως να φθάσουν και τα 15 δισεκ. έως το τέλος του 2017
-Θα ακυρωθεί το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου...

Τι προηγήθηκε

Την Τρίτη 30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που διήρκησε μια ώρα και αποφασίστηκε, νέο Eurogroup για το πρωί της 1ης Ιουλίου.
Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις ζηώντας νέο δάνειο 29,1 δισεκ. και αποδεχόμενη την πρόταση Juncker.
Στην τηλεδιάσκεψη η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι αν υπάρξει συμφωνία θα αποσύρει το δημοψήφισμα, εξέλιξη που επιβεβαίωσε και ο Γ. Δραγασάκης ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης...αναφέροντας ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα....να συμφωνήσει. 
Η ελληνική πλευρά βλέποντας το αδιέξοδο, αποφάσισε να προβεί σε μεγάλη πολιτική αναδίπλωση και να ζητήσει νέο δάνειο 29,1 δισεκ. ανοίγοντας εκ νέου τον κύκλο των διαπραγματεύσεων παραμονές...του δημοψηφίσματος.
Νέο δάνειο σημαίνει πολύ σκληρότερα μέτρα προειδοποίησε ο J. Dijsselbloem ο επικεφαλής του Eurogroup.
Η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε από νωρίς σπεύσει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία άμεσα.
Oι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Juncker και Schulz, δήλωσαν ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Ελλάδα προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τρίτο δάνειο 29,1 δισ. ευρώ ζητά από τον ESM η ελληνική κυβέρνηση έχοντας υποβάλλει πρόταση προς τους δανειστες.
Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας είναι αρνητική, το ελληνικό ζήτημα πρέπει να αξιολογηθεί μετά το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου αναφέρουν οι Γερμανοί.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς υπερεντατικοποιούνται, κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή, οι προσπάθειες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. 
Η κυβέρνηση κατέθεσε επισήμως αίτημα στον ΕSM για τρίτο δάνειο 29,1 δισ. για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, με ταυτόχρονη εισήγηση για αναδιάρθρωση του χρέους.
Οι πιέσεις που ασκούνται στον Τσίπρα στον έλληνα πρωθυπουργό είναι τεράστιες, ενώ έχει απειληθεί η Ελλάδα με τελεσίγραφο 48 ωρών αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το ΟΧΙ.
Εν τω μεταξύ συνεχείς ήταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν J. C. Juncker, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση της Ελλάδας, ενώ επίκειται και συνομιλία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο F. Hollande.
Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, όπου και αναλύθηκαν οι τρόποi να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία εντός της ημέρας.


Greek 3rd bailout

Η ιστορική ανακοίνωση του ΔΝΤ στα ελληνικά


Embedded image permalink

1 Ιουλίου


21:10
- Μαξίμου: Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μετά το δημοψήφισμα - Το επιβεβαιώνουν και οι Ευρωπαίοι

20:55
- Dijsselbloem: Δεν θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με την Ελλάδα μέχρι το δημοψήφισμα

20:44
- Juncker: Καμία επαφή με την Αθήνα μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

20:32
- Στο Μαξίμου και η Κατσέλη - Ενημερώνει τον Τσίπρα για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των capital controls

20:30
- Γ. Βαρουφάκης: Έξι λόγοι όπου οι Έλληνες πρέπει να πουν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής

20:12
- Βαρουφάκης: Το Eurogroup θεωρεί πως οι ελληνικές προτάσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση - Μεταβαίνει στο Μαξίμου

20:00
- Αρνητικό το κλίμα στις Βρυξέλλες - Έκπληξη και θυμός μετά το διάγγελμα Τσίπρα

19:52
- Kazimir (Σλοβακία): Καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής

19:37
Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

19:18 -
Σαμαράς: Μοιραίο λάθος της κυβέρνησης το δημοψήφισμα - παρωδία - Παρακαλάει για νέο μνημόνιο ο Τσίπρας

19:06 - Μαξίμου: Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών

19:04 - Nέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη για την ελληνική κρίση

19:04
- Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

18:53 - Τusk: Η Ευρώπη δεν μπορεί να βοηθήσει τους Έλληνες, εάν δεν το θέλουν

18:39 - Dijsselbloem: Μικρή η πιθανότητα προόδου μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα

18:38 - Reuters: «Ναι» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα της Κυριακής «βλέπουν» οι Αμερικανοί επενδυτές

18:33 - Aπό το ΥΠΟΙΚ η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup - Παρόντες Βαρουφάκης, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Δραγασάκης

18:13 - Παρέμβαση Αβραμόπουλου: Την Κυριακή πρέπει να επιβεβαιώσουμε το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη

17:54 - Renzi: Θέλουμε να λύσουμε το θέμα - Εάν δεν υπάρξει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, θα δούμε τι θα κάνουμε

17:39 Merkel: Συμφωνούμε να αφήσουμε ανοιχτές τις πόρτες για την Ελλάδα

17:26 Τσίπρας: Λένε ψέμματα όσοι συνδέουν το όχι με τη δραχμή - Θα οδηγήσει σε καλύτερη λύση - Δεν θα χαθούν οι καταθέσεις

16:50 -
Kazimir (Σλοβακία): Εάν επικρατήσει το «όχι», τότε οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν με ευρώ

16:49 - FT: Πρώτα η απόφαση της ΕΚΤ για το ELA και μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα

16:06
- Παπαδημούλης: Merkel, Schaeuble επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα

16:00 - ΣΟΚ - Η ΕΚΤ σχεδιάζει haircuts αλλά πιέζεται να αποσύρει το ELA έως 8/7 - Οι τράπεζες χρεοκοπούν και οι καταθέτες καταστρέφονται

15:52 - CNN Money: Στα πρόθυρα της οριστικής κατάρρευσης βρίσκεται η Ελλάδα - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

15:41 - Schneider (SPD): Η πόρτα πρέπει να μείνει ανοιχτή – Ένα Grexit θα έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρωζώνη

15:36 - Hollande: Ελπίζω σε συμφωνία με την Αθήνα, ακόμη και πριν το δημοψήφισμα - Απόφαση της Ελλάδας η παραμονή στο ευρώ

15:32 - Draghi (ΕΚΤ): Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ελλάδος ήταν η κοινωνική δικαιοσύνη

15:29 - Πηγή του Eurogroup: Ο Τσίπρας θα ακυρώσει το δημοψήφισμα

15:22 - Schaeuble: Δεν είναι βέβαιο ότι θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Ελλάδα - Απαιτείται εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

13:50 - Ο Τσίπρας θα ανακοινώσει ότι προτείναι ΝΑΙ στο δημοψήφισμα

13:12 - Η πρόταση αντίδραση Βρυξελλών και Schaeuble είναι αρνητική, δεν καταλαβαίνουμε τι θέλει η Ελλάδα αναφέρουν.

12:41 - Η Ελληνική κυβέρνηση με επιστολή που έστειλε χθες 30 Ιουνίου αποδέχεται την συμφωνία

09:12 - Ανακοινώθηκε ότι το Eurogroup μεταφέρεται για τις 18:30 σήμερα 1η Ιουλίου 

01:01 - Το ΔΝΤ σε ανακοίνωση του (και στα ελληνικά) ανακοινώνει ότι η Ελλάδα δεν κατέβαλλε τα 1,53 δισεκ.

00:27 - Πηγές: Έτοιμη να συζητήσει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης η ΕΕ, αν αλλάξει στάση στο δημοψήφισμα
30 Ιουνίου

30 Ιουνίου

23:58
- ΔΝΤ: Αναμένεται δήλωση της Lagarde για την Ελλάδα, με την επίσημη εκπνοή της προθεσμίας για την πληρωμή της δόσης

23:13
- Επικοινωνία Lew με Dijsselbloem, Sapin και Padoan – Στο επίκεντρο η Ελλάδα

22:53
- Στις 12:30 ώρα Ελλάδος το Eurogroup της Τετάρτης 1 Ιουλίου - Νέες προτάσεις θα καταθέσει η Ελλάδα

22:31 - Ευρωπαϊκές πηγές: Τι είπε η Ελλάδα στο Eurogroup - Εάν υπάρξει συμφωνία, θα ακυρωθεί το δημοψήφισμα

22:21
 - Βενιζέλος: Η κυβέρνηση έχει προκαλέσει μια πλάνη που μπορεί να οδηγήσει σε εθνική καταστροφή

21:55 - Δραγασάκης: Εισηγήθηκα στον Τσίπρα να αποδεχθεί τη συμφωνία - Πιθανή η ακύρωση του δημοψηφίσματος - Αίτημα αναβολής της πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ

21:50
- Λεουτσάκος: Τα χρήματα είναι χαρτιά, θα βρεθούν - H αξιοπρέπεια δεν αγοράζεται

21:47 - Mαξίμου: Το Eurogroup συνεχίζεται αύριο το πρωί - Θα εξεταστούν οι ελληνικές προτάσεις

21:46 - Αισιόδοξος ο Schulz: Κινούμαστε πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση - Θετική η πρωτοβουλία Τσίπρα

21:38 - Νέα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη το πρωί για την Ελλάδα

21:32 - Ευρωπαϊκή πηγή: Πιο κοντά στους θεσμούς οι προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα στο Eurogroup

21:22 - Dijsselbloem: Σκληρότεροι οι όροι ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα

21:11 - Νέα πρόταση αναμένεται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο

21:05 - Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup - Διήρκησε μόλις μια ώρα - Νέα συνεδρίαση αύριο 1/7 στις 18:00

20:58 - EFSF: Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει σήμερα - Χάνει η Ελλάδα κεφάλαια ύψους 12,7 δισ. ευρώ

20:52 - Μuscat (Μάλτα): Η Ελλάδα έχει εκφράσει τη θέληση να αναστείλει το δημοψήφισμα

20:43 - Trichet: Η ελληνική κρίση δεν πρόκειται να πλήξει την Ευρωζώνη στο σύνολό της

20:33 - Reuters: Schaeuble σε Γερμανούς βουλευτές - Θα ζητήσω από την ΕΚΤ να μην αυξήσει το ELA για τις ελληνικές τράπεζες

20:19 Valls (Γαλλία): Οι σημερινές προτάσεις της Ελλάδας βρίσκονται υπό εξέταση

19:57 -
Οbama: Σοβαρή η κατάσταση στην Ελλάδα - Δεν επηρεάζει τις ΗΠΑ - Οι αγορές έχουν αποτιμήσει τους κινδύνους

19:57 -
Νοwotny (EKT): Συμφωνία ΕΚΤ - Ελλάδας για διατήρηση του ELA στα 89 δισ. ευρώ μέχρι την Κυριακή 5 Ιουλίου

19:52 -
Bild: Παράταση της προθεσμίας για την αποπληρωμή των 1,53 δισ. ευρώ ζητά από το ΔΝΤ η Ελλάδα

19:41 - Αρνητική η πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών στην πρόταση της Αθήνας - «Όχι» σε νέο δάνειο

19:38 - Στήριξη στην Ελλάδα από 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής - «Η Ιστορία μας καλεί όλους για ενότητα»

19:12 - Βρυξέλλες: Δεν θα υπάρξει εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα στο αποψινό Eurogroup

18:51 - Νέο μήνυμα Παυλόπουλου: Δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας

18:37 - Η Γερμανία θέλει να αξιολογηθεί το ελληνικό ζήτημα μετά τις 5/7 και μπλοκάρει την συμφωνία για σήμερα

18:18 - Έκτακτη επικοινωνία Τσίπρα – Renzi ενόψει του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα

18:08 - Τρίτο δάνειο 29,1 δισ. ευρώ ζητά από τον ESM η Ελλάδα και αναδιάρθρωση του χρέους - Όλη η ελληνική πρόταση

17:45 Στο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης

17:33: Βαρουφάκης: Όλα ακόμη ανοιχτά αυτή την ώρα

17:27 Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup απόψε στις 20:00 για να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για διετή συμφωνία με ESM

16:57 Merkel: Δεν θα υπάρξει καμία πρόοδος σήμερα στις ελληνικές διαπραγματεύσεις

16:31 Αίτημα για 2ετή παράταση του προγράμματος και αναδιάρθρωση χρέους υπέβαλε η Ελλάδα στον ESM

16:23 Φουντώνουν τα σενάρια περί έκτακτου Eurogroup – Ακύρωσε τηλεοπτική συνέντευξη ο Dijsselbloem

16:16 - Τι περιλαμβάνει η νέα αντιπρόταση της κυβέρνησης - Μορατόριουμ για το χρέος, απεμπλοκή του ΔΝΤ από τις συζητήσεις

15:36 - Διαψεύδει εμμέσως τα σενάρια για έκτακτο Eurogroup o Dijsselbloem - Στο Εurogroup στις 13/7 το ελληνικό ζήτημα

13:51 - Τηλεφωνική επικοινωνία M. Draghi, J. C. Juncker και M. Schulz για την Ελλάδα
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, καθώς κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση το τελευταίο δευτερόλεπτο.
Αυτήν την ώρα τηλεφωνική επικοινωνία έχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, M. Draghi, ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker και πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, M. Schulz, για την Ελλάδα.

13:43 - Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ): Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά - Εκτίθενται όσοι ονειρεύονται μεταστροφή Τσίπρα
Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά την Κυριακή 5 Ιουνίου 2015, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς από το βήμα στη Βουλή.
«Ορισμένα κέντρα ονειρεύονται ότι θα μπορούσε αυτή την στιγμή η ελληνική κυβέρνηση να πει ότι σταματά το δημοψήφισμα.
Άκουσον - άκουσον », ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Λένε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει μεταστροφή και θα υποστηρίξει το «ναι».
Συνιστώ σε όσους διακινούν αυτά τα σενάρια, ψυχραιμία και αν δεν μπορούν να την ανακτήσουν τότε ας μην εκτίθενται στην προσπάθεια κατατρομοκράτησης των πολιτών», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

13:25 - Κομισιόν: Επιβεβαιώνει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Juncker – Αναμένει την ελληνική απάντηση έως τα μεσάνυχτα
Τις επαφές του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπενθυμίζοντας ότι «το πρόγραμμα θα εκπνεύσει τα μεσάνυχτα» και ότι «η πόρτα μένει ανοιχτή για συμφωνία, ωστόσο ο χρόνος τρέχει».
Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε χθες το βράδυ τον J. C. Juncker και υπήρχε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τους, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνει «κάποια κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση πριν τα μεσάνυχτα.
Η κίνηση αυτή δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής».
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους εκπροσώπους και τους ηγέτες της Ευρώπης, προς την κατεύθυνση να επανεκκινηθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης κυριολεκτικά στο «και πέντε» των χρονικών ορίων.

10:25 - Αναβάλλεται η ενημέρωση της κυβέρνηση
Στο μεταξύ, η σημερινή τακτική ενημέρωση του Τύπου από τον Γ. Σακελλαρίδη αναβλήθηκε, χωρίς να υπάρξει νεότερη ενημέρωση για το πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή της ενημέρωση συνδέεται με τις τελευταίες εξελίξεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας μετά και τη χθεσινή του συνέντευξη αλλά και τη μεταμεσονύχτια κυβερνητική διαρροή ότι η ελληνική πλευρά «βαδίζει προς την κάλπη αλλά ακούει με ενδιαφέρον ότι λέγεται και γράφεται και εργάζεται για τη λύση», βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με ξένους ηγέτες ζητώντας να αποδείξουν έμπρακτα την αρχή της αλληλεγγύης και το σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες που διέπει τις χώρες κράτη - μέλη, σημειώνοντας πως πρέπει να συμβάλλουν στην άρση του αδιεξόδου.
Πάντως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.bankingnews.gr είναι ακόμη μεγάλες, με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή να σημειώνει ότι μπορούν σε λίγες ώρες να μικρύνουν και να υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία αν η άλλη πλευρά κινηθεί με ευελιξία και όχι στη λογική των περαιτέρω πιέσεων και των εκβιασμών.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πρέπει να επικρατήσει σύνεση και πνεύμα συνεργασίας ενώ για το αν θα υπάρξει συμφωνία που μπορεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα απέφευγε να τοποθετηθεί.
Πάντως και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ασκούνται πιέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου να μην επενδύει και σε αυτόν τον παράγοντα.
Πάντως, σύμφωνα με σχόλια του δημοσιογράφου των Financial Times, Peter Spiegel, «κυβερνητικό στέλεχος της Ελλάδας αρνείται ότι ο κ. Τσίπρας επανεξετάζει την πρόταση του Juncker.
Αλλά η Αθήνα ίσως προτείνει κάτι άλλο το απόγευμα» έγραψε ο δημοσιογράφος στο λογαριασμό του στο Twitter.

Τσίπρας: Προαναγγέλλει παραίτηση αν επικρατήσει το ναι στο δημοψήφισμα

Την παραίτηση της κυβέρνησής του προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που επικρατήσει το ναι στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου.
Αν επικρατήσει το ναι στο δημοψήφισμα, θα το σεβαστούμε, αλλά δεν θα το υπηρετήσουμε, τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας επί της ουσίας να εννοηθεί πως με ναι στο δημοψήφισμα θα παραιτηθεί τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του.
Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην ΕΡΤ τη Δευτέρα το βράδυ.
Ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές της μεταπολίτευσης χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία της Ελλάδας ο πρωθυπουργός.
Οι Έλληνες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα καταφέρουν να πάνε στο δημοψήφισμα, διεμήνυσε, για να δεσμευθεί πως "δεν θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία για ένα πρόγραμμα".
Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Πάλεψα να πετύχω μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερα, παραδέχθηκε ανοιχτά και δημοσίως ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως στόχος των εταίρων δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά να υιοθετήσει η Ελλάδα τις δικές τους προτάσεις.
Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, για να προειδοποιήσει για μια ακόμη φορά πως "δεν θα δεχθούμε τον φαύλο κύκλο, αλλά και πως το όχι σημαίνει ουσιαστικότερη διαπραγμάτευση.
Καλούμε τον λαό να απορρίψει την πρόταση των δανειστών, η οποία δεν αποτελεί λύση, διεμήνυσε, για να προσθέσει πως "εμείς διεκδικούμε ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα".
Το δημοψήφισμα θα σημάνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη, τόνισε για μια ακόμη φορά.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει πως οι εταίροι είναι αμήχανοι και φοβισμένοι, αλλά και πως η γραμμή τους είναι αυτή του εκβιασμού.
Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε ζωντανοί και θα διαλέξουμε μόνοι μας το μέλλον μας, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.
Παραμένουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, για να δεσμευθεί πως εάν "οι εταίροι προτείνουν μία βιώσιμη λύση ακόμη και στο... και πέντε, εμείς θα είμαστε εδώ".
Περίμενα ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών θα ήταν διαφορετική, δεν δίστασε να σχολιάσει ο Αλ. Τσίπρας, για να προσθέσει ωστόσο πως "εμείς κάναμε ό,τι υποσχεθήκαμε και πρωτοτυπήσαμε...".
Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί έχουν και το πεπόνι, διεμήνυσε, αναφερόμενος στους δανειστές.
Μόνο εάν μας δώσουν μία βιώσιμη συμφωνία, θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, γνωστοποίησε επίσης.
Απευθυνόμενος στους συνταξιούχους, ο Αλ. Τσίπρα διαβεβαίωσε πως η τρίτη ηλικία δεν πρέπει να ανησυχεί, καθώς οι συντάξεις θα κοπούν μόνο εάν κάνουμε πίσω και μπει μαχαίρι.
Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας.
Η επιλογή να μην δοθεί παράταση στην Ελλάδα συνιστά παρέμβαση στην απόφαση του ελληνικού λαού, τόνισε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.
"Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να αποδείξουν ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος για την Ευρώπη.
Το σχέδιο της Ευρώπης ήταν να σβήσουν την ελπίδα για τον τερματισμό της αποτυχημένης λιτότητας.
Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν εκτός ευρώ και δεν θα το κάνουν.
Είναι τεράστιο το κόστος της χρεοκοπίας", διεμήνυσε.

(πρώτη ενημέρωση 30 Ιουνίου 2015, 11:36)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης