Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κορωνάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Ο κ. Juncker δεν είχε ή καλύτερα δεν ήθελε να καταλάβει ποιο ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Κορωνάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Ο κ. Juncker δεν είχε ή καλύτερα δεν ήθελε να καταλάβει ποιο ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος
"Δεν πρόκειται να υπηρετήσουμε ένα σχέδιο το οποίο θα συνεχίσει να παράγει φτώχεια, ανεργία και ανθρωπιστική κρίση"
«Είναι προφανές μάλλον ότι ο κ. Juncker δεν είχε ή καλύτερα δεν ήθελε να καταλάβει ποιο ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ,Τάσος Κορωνάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ "Αθήνα 9,84".
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαπραγμάτευση και τις σημερινές δηλώσεις Juncker, ο κ.Κορωνάκης σημείωσε πως ο Juncker προσπάθησε την προηγούμενη περίοδο και εκείνος και σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων να θέσουν ένα διαφορετικό δίλλημα στο οποίο όπως και στην εκστρατεία φόβου που εξαπλώθηκε, ο ελληνικός λαός απάντησε.
«Δεν δέχθηκε το δίλλημα που του έθεσαν αλλά απάντησε στο ερώτημα που του έθεσε η κυβέρνηση».
Κατά τον ίδιο, το  ερώτημα αυτό είναι αν θέλουμε μία λύση από τα ίδια.
Αν θέλουμε τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή η χώρα να υποβάλλεται στο κυνήγι μιας δόσης κάθε 2 ή 3 μήνες να εφαρμόζεται σκληρή πολιτική λιτότητας στη χώρα πάνω στους ίδιους και στους ίδιους.
 Αυτή η λιτότητα να παράγει ύφεση, η ύφεση να μην επιτρέπει να πιάσουμε τους στόχους και επειδή δεν πιάνουμε τους στόχους να παίρνουμε νέα μέτρα.
Απʼ αυτόν τον φαύλο κύκλο αυτός ο λαός και αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να βγουν.
 Είναι σαν να κυνηγάμε την ουρά μας επί 5 χρόνια, την ίδια στιγμή παράγωντας καταστροφικά αποτελέσματα και για την οικονομία και κυρίως για την κοινωνία.
Εμείς δεν πρόκειται να υπηρετήσουμε ένα σχέδιο το οποίο θα συνεχίσει να παράγει φτώχεια, ανεργία και ανθρωπιστική κρίση.
Δεν επιτρέπεται από μας με βάση την εντολή που έχουμε πάρει, πολύ παραπάνω μετά το 62% όχι.
 Το όχι λοιπόν ήταν όχι σε αυτού του τύπου τις προτάσεις.
Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μια συμφωνία που θα έχει όμως κάποια χαρακτηριστικά.
Θα είναι μία βιώσιμη συμφωνία όπως εμείς λέμε, θʼ ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη, θʼ έχει φως στον ορίζοντα.
Αυτό εξασφαλίζεται με το άνοιγμα της κουβέντας για το χρέος.
Χωρίς το άνοιγμα της κουβέντας για την ελάφρυνση από το βάρος του χρέους και την επαρκή χρηματοδότηση της χώρας δεν θα μπορέσουν να στραφούν πόροι προς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να μπορέσει να σταματήσει η ύφεση να παραχθεί νέος πλούτος και νέες θέσεις εργασίας».
Μιλώντας για τι μίγμα της συμφωνίας, σημείωσε πως «πρέπει να είναι αναπτυξιακό και όχι ξανά υφεσιακό δηλαδή δεν παίρνουμε θέση ούτε υπέρ μιας πολιτικής που λέει αναδιάρθρωση χρέους με πολύ πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, ούτε μιας πολιτικής που λέει αφήνουμε το χρέος ανεπηρέαστο και ταυτόχρονα μπορούμε να περιορίσουμε κάπως την λιτότητα.
Εμείς θέλουμε μια λύση που να μπορεί να οδηγεί στην έξοδο από το τούνελ και αυτή η έξοδος να κατανέμει τα βάρη, να πληρώσουν επιτέλους όσοι δεν έχουν πληρώσει τα τελευταία 5 χρόνια και όσοι μπορούν με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και να μπει στο τραπέζι το ζήτημα της ομαλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και του χρέους».
 Τόνισε δε, πως η συμφωνία πλέον είναι πάρα πολύ εύκολο να επιτευχτεί, αλλά αυτό που λείπει μέχρι σήμερα είναι η βούληση για συμφωνία, για μια συμφωνία που θα είναι λύση όμως και δεν θα είναι τιμωρία στο ελληνικό λαό.
Κάνοντας αναφορά στην παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «έχει βοηθήσει εξαιρετικά την πορεία της διαπραγμάτευσης, την ανάδειξη του ελληνικού θέματος ως ένα ευρωπαϊκό θέμα».
 Ερωτηθείς για τις τράπεζες ο κ. Κορωνάκης σημείωσε πως ενώ όλοι γνώριζαν τα ζητήματα ρευστότητας, «είχαμε μια επιχείρηση για να γίνει bank run, στοχευμένη επιχείρηση από ΜΜΕ, από δηλώσεις πολιτικών εντός της χώρας και από δηλώσεις αξιωματούχων εκτός της χώρας για να συμβεί το bank run, μια επιχείρηση τρομοκρατίας που οδηγούσε στο bank run και αμέσως μετά είχαμε μια απόφαση του eurogroup που δεν παρέτεινε το πρόγραμμα ούτε για λίγες μέρες ώστε να ψηφίσει ο ελληνικός λαός με ησυχία, που την ακολούθησε μια απόφαση της ΕΚΤ που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των τραπεζών».
Όπως είπε, «αυτοί που είναι υπεύθυνοι για ότι έχει συμβεί στην χώρα το τελευταίο διάστημα είναι όσοι από ξένα και εγχώρια κέντρα επιχείρησαν να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση σε ένα πρωτοφανή οικονομικό πόλεμο που αγγίζει τα όρια του πραξικοπήματος.
Οι δηλώσεις της κα Lagarde λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα ήταν ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόγραμμα αλλά είναι η κυβέρνηση.
Λοιπόν ο ελληνικός λαός απάντησε απέναντι σε αυτήν την τεράστιας κλίμακας επιχείρηση που στήθηκε από όλο τον παλιό κόσμο.
Πρώην Πρωθυπουργούς, πολιτικούς από τα 3 κόμματα τουλάχιστον, ΜΜΕ που δεν ακολούθησαν την εκλογική νομοθεσία, επιχειρηματίες που απειλούσαν με απολύσεις, όλες οι παλιές μορφές οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας, είδαμε δημάρχους, περιφερειάρχες, επιμελητήρια ακόμα και την ΓΣΕΕ απέναντι σε όλους αυτούς που τάχθηκαν με την πλευρά των εκβιαστών.
Η ελληνική κοινωνία λοιπόν απάντησε.
 Σήμερα πρέπει να δείξουν όλοι, και εντός και εκτός της χώρας ότι πήραν το μήνυμα, ότι η χώρα έχει λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία».
Τέλος, επεσήμανε πως  «η  κυβέρνηση κάνει ότι παραπάνω μπορεί και είναι ανθρωπίνως δυνατό», καθώς και ότι  «ζούμε σε μια συνθήκη όπου η κάθε χώρα με απόφαση της και με επιλογή της έχει ενταχθεί στην ζώνη του Ευρώ και οι αποφάσεις που αφορούν τις τράπεζες και το νόμισμα δεν είναι αποκλειστική της ευθύνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης