Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης: Η Lagarde αρνείται την αλήθεια - Τα μέλη του ΔΝΤ δεν θα εγκρίνουν τη νέα συμφωνία

Βαρουφάκης: Η Lagarde αρνείται την αλήθεια - Τα μέλη του ΔΝΤ δεν θα εγκρίνουν τη νέα συμφωνία
Σημασία έχει η ανησυχία για τη βιωσιμότητα της ελληνικής συμφωνίας»
Ένα άρθρο του MarketWatch κέντρισε το ενδιαφέρον του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σχολιάζει το άκρως κολακευτικό για τον ίδιο, περιεχόμενό του.
Το άρθρο, το οποίο υπογράφεται από τον David Marsh, φέρει τον τίτλο «Ο Βαρουφάκης δικαιώθηκε, η Lagarde εμφανίζεται ως χαμένη».
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και το περιεχόμενο της συμφωνίας επί της ουσίας δικαιώνει τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μία μη βιώσιμη συμφωνία.
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτός της Ελλάδας χαμένο από την διαπραγμάτευση εξήλθε και το ΔΝΤ, το οποίο κατέληξε σε ένα αποτέλεσμα μη αποδεκτό για την πλειονότητα των μελών του Ταμείου.
Σχολιάζοντας το κείμενο του David Marsh, ο κ. Bαρουφάκης υποστήριξε ότι το ζήτημα «δεν είναι εάν δικαιώθηκα ή όχι».
«Σημασία έχει η ανησυχία για τη βιωσιμότητα της ελληνικής συμφωνίας» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.
Όπως εξήγησε, η κ. Lagarde αρνείται να παραδεχθεί την αυτονόητη αλήθεια, ότι δηλαδή τα μέλη του ΔΝΤ θα επαναστατήσουν εάν υπογραφεί ακόμη μία μη βιώσιμη δανειοδοτική συμφωνία με μία χώρα, της οποίας το χρέος είναι μη βιώσιμο.


Το άρθρο του MarketWatch

Κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει στις σχέσεις μεταξύ της Christine Lagarde, της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το προσωπικό του Ταμείου.
Τρεις φορές αυτό το μήνα, εν μέσω έντονων πολιτικών διαπραγματεύσεων για το πακέτο του ελληνικού χρέους, το προσωπικό του ΔΝΤ έχει αποκηρύξει την παροχή περισσότερων δανείων προς την Ελλάδα.
Όπως θα έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ, για να φανεί μια τέτοια αντίφαση μπορεί να είναι μια ατυχία.
Η επανάληψή της φαίνεται σαν απροσεξία, αλλά για τρίτη φορά μοιάζει εντελώς μοιραία.
Αυτό αναφέρει σε νέα του ανάλυση το MarketWatch, την οποία μάλιστα τιτλοφορεί ως: Η δικαίωση του Βαρουφάκη δείχνει τη Lagarde ως αποτυχημένη.
Σύμφωνα με το MarketWatch, οι ρωγμές, καθώς και η αύξηση της αβεβαιότητας για το ελληνικό αδιέξοδο, θέτουν υπό αμφισβήτηση τη χρησιμότητα της συμμετοχής της Lagarde στις ευρωπαϊκές συναντήσεις για την Ελλάδα.
Η παράξενη φύση των τμημάτων του ΔΝΤ μπορεί να επηρεάσει τις διεργασίες για το αν θα ανανεώσει η Lagarde την πενταετή θητεία της, η οποία λήγει τον Ιούλιο το 2016.
Παρά το γεγονός ότι Lagarde έχει κάποια υποστήριξη για την θητεία της, η κριτική στο πρόσωπο της έχει αυξηθεί.
Η τελευταία αποτυχία, αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους Financial Times, είναι η πιο καταστροφική.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανέφερε ότι το μη βιώσιμο υψηλό χρέος και οι καθυστερήσεις της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.
Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει το πακέτο, δεδομένου ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έχει αποκλείσει την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι νομοθέτες στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης δώσουν την έγκρισή τους σε μια συμφωνία που συνδέεται με τόσες πολλές επαχθείς και ασυμβίβαστα συνθήκες, ώστε να είναι σχεδόν απραγματοποίητη.
Τα τελευταία νέα από την Ουάσιγκτον δικαιώνουν την ανάλυση του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος μίλησε σε τηλεδιάσκεψη με hedge funds στις 16 Ιουλίου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης.
Έχουν ήδη παραβιάσει τους κανόνες τους δύο φορές και είναι απίθανο να το επαναλάβουν.
Το ΔΝΤ έχει ήδη αποδειχθεί ρήγματα με τους άλλους πιστωτές, όταν ένας υπάλληλος του Ταμείου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στις 2 Ιουλίου ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συμφωνήσει σε μαζική ανακούφιση του ελληνικού χρέους.
Η δήλωση, λίγες μόλις ημέρες πριν από τον ελληνικό δημοψήφισμα για το πρώην (και λιγότερο δρακόντειο) πακέτο διάσωσης, υποστήριξε τις απόψεις της πολιτικής της Αθήνας για το χρέος, και ενίσχυσε το «Όχι» στο δημοψήφισμα.
Και το MarketWatch καταλήγει στην ανάλυσή του υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ εμφανίστηκε στις 14 Ιουλίου δηλώνοντας ότι η τελευταία συμφωνία θα οδηγήσει το ελληνικό χρέος στο 200% του ΑΕΠ γι αυτό και δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα τρίτο πακέτο, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι προσφέρουν μια ελάφρυνση του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης