Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιχείρηση μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ - Σενάριο αιφνιδιαστικών εκλογών τον Σεπτέμβριο εάν κλείσει η συμφωνία στις 20/8

Επιχείρηση μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ - Σενάριο αιφνιδιαστικών εκλογών τον Σεπτέμβριο εάν κλείσει η συμφωνία στις 20/8
Σενάρια για ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών, μετά εκλογές και μετατροπή του εκτάκτου συνεδρίου σε ιδρυτικό - Εκτός εκλογικής λίστας δραχμιστές και διαφωνούντες
Σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, με ορισμένα στελέχη από το επιτελείο του πρωθυπουργού να μιλούν για προκήρυξή τους στο τέλος του Αυγούστου.
Και παρότι επισήμως η κυβέρνηση και οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν σε όλους τους τόνους πως «οι δυο στόχοι είναι το κλείσιμο της συμφωνίας και αμέσως μετά το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος», στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν απέκλειε ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε προκήρυξη εκλογών αν επαληθευθούν οι προσδοκίες για κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου και αποφευχθεί μια ολιγόμηνη γέφυρα.
Με βάση το σενάριο που διακινείται, αν τελικά υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, τότε αυτή θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή - η οποία θα κλείσει την ερχόμενη Παρασκευή και θα ανοίξει τη Δευτέρα 17 Αυγούστου - ακριβώς για να επικυρωθεί η συμφωνία.
Την επόμενη ημέρα στις 18 θα την επικυρώσουν τα ξένα Κοινοβούλια και στις 19 του μήνα θα μπορεί να εκταμιευθεί η πρώτη δόση η οποία υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ.
Στις 20 Αυγούστου θα πληρωθούν οι δανειακές εκκρεμότητες της χώρας και ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να προκηρύξει άμεσα εκλογές, ώστε οι κάλπες να στηθούν στο τρίτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.
Στη βάση της ίδια εισήγησης που δέχεται ο πρωθυπουργός περιλαμβάνεται και το «ξεκαθάρισμα» στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας ανά χείρας τη συμφωνία θα αφήσει εκτός ψηφοδελτίων όλους όσοι δεν την υπερψηφίσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Όσο για το Έκτακτο Συνέδριο αυτό θα προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο και θα λάβει τη μορφή Ιδρυτικού Συνεδρίου.
«Πρέπει να ξεφύγουμε από τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ και να εκφράσουμε τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα επιτευχθεί με ένα ιδρυτικό συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί μετά τις εκλογές» ανέφερε υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος το οποίο γνωρίζει το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού, συμπληρώνοντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος όταν έλεγε ότι ή θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία ή θα οδηγηθούμε σε εκλογές.
Με την κίνηση αυτή οι διαφωνούντες θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων και δεν θα προλάβουν να οργανωθούν σε κομματικό σχηματισμό, προκειμένου να εκφράσουν πολιτικά και να κεφαλαιοποιήσουν εκλογικά μέσω της κάλπης το κίνημα του «όχι».
Στη βάση του ίδιου σεναρίου οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ενδέχεται να ενταχθούν στην εκλογική λίστα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να μείνουν εκτός Βουλής και το κόμμα του Πάνου Καμμένου να έχει την τύχη του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη όταν εγκατέλειψε την αντιμνημονιακή ρητορική και εντάχθηκε στην κυβέρνηση εθνικού σκοπού του Λουκά Παπαδήμου το 2011.
Όσο για το διακύβευμα των εκλογών, αυτό θα αφορά το χρέος, καθώς οι ίδιες πηγές που υποστηρίζουν το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού, αν τελικά κλείσει η συμφωνία, επιμένουν ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκείνη που θα πρέπει να το διαπραγματευθεί.
«ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι θεωρούν πως το χρέος είναι βιώσιμο σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώνει ακριβώς το αντίθετο και επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει απομείωσή του κάτι που υποστηρίζει και το ΔΝΤ» αναφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι και το δίλημμα των εκλογών.
Ωστόσο το σενάριο αυτό αν και διακινείται στα δημοσιογραφικά γραφεία δεν έχει την υποστήριξη του συνόλου των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού καθώς κάποιοι περιμένουν να δουν αν τελικά η συμφωνία θα κλείσει ή οι δανειστές θα προβάλουν νέες αξιώσεις που αναγκαστικά θα οδηγήσουν σε μια νέα ολιγόμηνη γέφυρα παρατείνοντας το μαρτύριο της οικονομικής σταγόνας.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα του χρέους στη βάση της δήλωσης της Άγγελα Μέρκελ θα ανοίξει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, η οποία θα γίνει μετά το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής της συμφωνίας, δηλαδή τον Νοέμβριο.

Προσυνεδριακές διεργασίες
Χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που διήρκησε μόλις μισή ώρα και συμμετείχαν μόλις έξι μέλη του κομματικού οργάνου, ξεκίνησαν και επισήμως οι προσυνεδριακές διεργασίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια πρώτη συζήτηση παρουσία του Γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη για τη σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θέσεων.
Υψηλόβαθμη κομματική πηγή ανέφερε στο www.bankingnews.gr ότι στην Επιτροπή θέσεων θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος και ο Αλέκος Καλύβης, ενώ στην Οργανωτική Επιτροπή θα δραστηριοποιηθούν οι Σόφη Παπαδόγιαννη, ο Παναγιώτης Ρήγας και η εκπρόσωπος του κόμματος Ράνια Σβίγκου.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης