Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογικό θρίλερ δείχνουν 8 - εκτός 1 - δημοσκοπήσεις - Προβάδισμα 1%-3,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ - Τρίτη η ΧΑ

Εκλογικό θρίλερ δείχνουν 8 - εκτός 1 - δημοσκοπήσεις - Προβάδισμα 1%-3,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ - Τρίτη η ΧΑ
Η εκλογική μάχη προμηνύεται σκληρή, με τη ΝΔ να πλησιάζει επικίνδυνα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον πρώτο κύμα των δημοσκοπήσεων

Εκλογικό θρίλερ, με οριακό προβάδισμα από 1 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, δείχνουν 7 δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν ταυτόχρονα με την επίσημη έναρξη της κρίσιμης προεκλογικής περιόδου ενόψει της κάλπης της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου.
Μια 8η δημοσκόπηση η Bridging Europe δίνει ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ 26,8%, ΝΔ 18,3%, στο 19,8% οι αναποφάσιστοι.
Ωστόσο συνολικά τα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τον καταποντισμό των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και τη ραγδαία μείωση της ψαλίδας έναντι της Νέας Δημοκρατίας.
Η εκλογική μάχη προμηνύεται βίαιη, με τη ΝΔ να πλησιάζει επικίνδυνα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον πρώτο γύρο των δημοσκοπήσεων.
Στις 5 από τις 7 δημοσκοπήσεις τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή.
Στις τέσσερις από τις επτά δημοσκοπήσεις, εκτός βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αναλυτικά:

ΔHΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MRB

Στo 2,2% η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ (29,6%) από τη ΝΔ (27,4%) – Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7,5%

Ντέρμπι θα πρέπει να περιμένουμε στις εκλογές σύμφωνα με τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων.
Σε αυτή που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Αγορά» από την MRB το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ είναι 2,2 μονάδες.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29,6% στην εκτίμηση ψήφου και η ΝΔ 27,4%, ενώ τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 7,5%.
Έκπληξη αποτελεί, ωστόσο, το υψηλό 5,7% που συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ενώ η Λαϊκή Ενότητα λαμβάνει 5,1%.
Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, αλλά οριακά, καθώς το ποσοστό τους είναι 2,8%, μόλις 0,2% από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο.
Στην πρόθεση ψήφου, η "ψαλίδα" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι ακόμη μικρότερη, στη 1,8 μονάδα καθώς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα λαμβάνει 24,6% έναντι 22,8 για τη ΝΔ.
Ακολουθεί η ΧΑ με 6,2%, το Ποτάμι με 5,6% και το ΚΚΕ με 4,7%. Στο 4,7% το ποσοστό της Ένωσης Κεντρώων, στο 4,2% της ΛΑ.Ε., στο 3,9% του ΠΑΣΟΚ και στο 2,3% οι ΑΝΕΛ.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας, συγκεντρώνοντας ποσοστό 38,1%, έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (31,7%).
Το 27,6% των πολιτών δεν εμπιστεύεται, ωστόσο, κανέναν από τους δύο.





ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Μarc

Με 2,1% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ (25,3%) έναντι της ΝΔ (23,2%) – Τρίτο κόμμα το Ποτάμι (5,8%)

Μια… ανάσα 2,1% φαίνεται να χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με νέα, τηλεφωνική δημοσκόπηση, που διενήργησε η Marc, για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha.
Η δημοσκόπηση της Marc έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για μια μεγάλη και αμφίρροπη μάχη, το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου, όταν και θα διενεργηθούν οι πρόωρες εκλογές, ενώ τοποθετεί στη Βουλή εννιά κόμματα.
Αναλυτικότερα, ως προς την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ, με ποσοστό 25,3%, έναντι ποσοστού 23,2%.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Ποτάμι, με ποσοστό 5,8%, ενώ ακολουθεί η Χρυσή Αυγή (5,5%), το ΠΑΣΟΚ (4,4%) και το ΚΚΕ (4,2%).
Ποσοστό 3,8% φαίνεται να λαμβάνουν, τόσο η Λαϊκή Ενότητα, όσο και η Ένωση Κεντρώων, ενώ οριακά, με ποσοστό 3%, μπαίνουν στη Βουλή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 1,3%, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να κυμαίνεται στο 18,8%.
Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 60,3%, έναντι 19,4% της Νέας Δημοκρατίας, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 17,4%.








ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Metron Analysis

Οριακό προβάδισμα 1% για τον ΣΥΡΙΖΑ (22,2%) έναντι της ΝΔ (21,2%) - Τρίτη η Χρυσή Αυγή (6,4%)

Οριακό προβάδισμα, μόλις κατά 1%, δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis για τα Παραπολιτικά του Σαββάτου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για τη μεγάλη εκλογική μάχη που αναμένεται να δοθεί έως τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου.
Ως προς την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 22,2%, κερδίζοντας προβάδισμα μόλις μιας ποσοστιαίας μονάδας έναντι της Νέας Δημοκρατίας που συγκεντρώνει 21,2%.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 6,4%, ενώ ακολουθούν το Ποτάμι με ποσοστό 5,1%, το ΚΚΕ με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη με 3,8% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,1%.
Εκτός βουλής παραμένουν οι ΑΝΕΛ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 1,7%.


1_prothesi psifou.JPG

Η δημοσκόπηση δείχνει οκτακομματική βουλή, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 11,2%.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου:
- ΣΥΡΙΖΑ 29%
- ΝΔ 27,8%
- Χρυσή Αυγή 8,3%
- Ποτάμι 6,7%
- ΚΚΕ 5,9%
- ΠΑΣΟΚ 5,4%
- Ένωση Κεντρώων 4,9%
- Λαϊκή Ενότητα 4,1%
- ΑΝΕΛ 2,3%

2_ektimisi.JPG

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 129, η ΝΔ λαμβάνει 75, η Χρυσή Αυγή 23, το Ποτάμι 18, το ΚΚΕ 16, το ΠΑΣΟΚ 15, η Ένωση Κεντρώων 13 και η Λαϊκή Ενότητα 11.


3_ektimisi edron.JPG

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Prorata

Μπροστά με 3,5% ο ΣΥΡΙΖΑ (23%) έναντι της ΝΔ (19,5%) – Τρίτη η Χρυσή Αυγή 6,5%
Προβάδισμα 3,5 μονάδων διατηρεί στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το 23% στην πρόθεση ψήφου έναντι 19,5% της ΝΔ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται καθαρά μόνη η Χρυσή Αυγή με 6,5%.
Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, Το Ποτάμι με 4%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,5% ενώ στο όριο του 3% είναι η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.
Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 2%.
Ωστόσο, κύριο χαρακτηριστικό της δημοσκόπησης είναι η στάση αναμονής που τηρούν οι ψηφοφόροι, μια και πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι, καθώς το 25,5% απαντά δεν ξέρω/δεν απαντώ στο τι πρόκειται να ψηφίσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της δημοσκόπησης είναι πως η πλειοψηφία επιλέγει ευρώ πάση θυσία, αν και περισσότεροι από τους μισούς εκτιμούν πως η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.
Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθούν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Π.Καμμένος, ο Δ. Κουτσούμπας, ο Π. Λαφαζάνης και ο Ν. Μιχαλολιάκος.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο 25% ο ΣΥΡΙΖΑ, 3% μπροστά από τη ΝΔ (22%) - Μάχη Ποταμιού (6%) και ΚΚΕ (6%) για την 3η θέση

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε και η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, αλλά με μικρή διαφορά από τη ΝΔ.
Συγκεκριμένα, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι στις τρεις μονάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, έναντι 22% της ΝΔ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι, πάντως, κερδισμένη σε σχέση με τη δημοσκόπηση που είχε κάνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τον Ιούνιο, όταν είχε μόλις 16,5% και υπολειπόταν 18 ολόκληρες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ (34,5%).
Την τρίτη θέση μοιράζονται το Ποτάμι και το ΚΚΕ με 6%, ενώ μισή μονάδα πιο κάτω βρίσκεται η Χρυσή Αυγή (5,5%).
Στο 5% βρίσκεται η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, λίγο πάνω από την έκπληξη της δημοσκόπησης την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που έχει το ίδιο ποσοστό (4,5%) με το ΠΑΣΟΚ.
Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%, ενώ στο 14,5% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.








Kapa Reasearch: ΣΥΡΙΖΑ 27,3% και ΝΔ 24,2% - Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή

Διαφορά 3% ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προβλέπει σε δημοσκόπηση της Κάπα Reasearch για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής.
Η δημοσκόπηση εμφανίζει το ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου να κερδίζει το 27,3% και τη ΝΔ να έχει μειώσει τη διαφορά στο 24,2%.
Κι αυτή η δημοσκόπηση παρουσιάζει τη Χρυσή Αυγή να αυξάνει τα ποσοστά της κατέχοντας την τρίτη θέση με 6,8% και ακολουθεί το Ποτάμι με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,3% και την ΛΑΕ με 4,8%.
Η δημοσκόπηση της Κάπα Reasearch προβλέπει και είσοδο στη Βουλή του κόμματος της Ένωσης Κεντρώων του Λεβέντη με 3,3% αλλά και των ΑΝ.ΕΛ με 3%.

ALCO: ΣΥΡΙΖΑ 22,6% με την ΝΔ 21,1% και την Χρυσή Αυγή 6,3%

Οριακή διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μόλις 1,5% υπερ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα.
Η Alco στην δημοσκόπηση καταγράφει οριακή διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ με τρίτο κόμμα την Χρυσή Αυγή στο 6,3% ενώ ακολουθεί το Ποτάμι.
Το ΛΑΕ η Λαική Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη καταγράφει ποσοστό 4% ενώ η αποχή διαμορφώνεται στο 13,6%.






Bridging Europe: ΣΥΡΙΖΑ 26,8%, ΝΔ 18,3%, στο 19,8% οι αναποφάσιστοι

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 8,5% έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών Bridging Europe για τις εκλογές 2015, με τους αναποφάσιστους όμως στο 19,8%
Με βάση το Bridging Europe τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά
ΣΥΡΙΖΑ: 26,8%
ΝΔ: 18,3%
Ποτάμι: 6,2%
Λαϊκή Ενότητα 6,1%
Χρυσή Αυγή 5,9%
ΚΚΕ 5,8%
Εκτός Βουλής
ΠΑΣΟΚ: 2,9%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,4%
Ενωση Κεντρώων 2,6%
Δε γνωρίζω/δεν απαντώ 19,8%.
Το 43% των πολιτών διαφωνεί με τις εκλογές ενώ το 39% συμφωνεί.
Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας με 62%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης